Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Ja mam ten środek czy on jest skuteczny odnośnie pomidorów ?bo także nadaje się na ziemniaki DITHANE M - NEOTEC 75WG
micka
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 22:06

Pomidory i zwijające się liście.

Post »

Mam pomidory i zaczynają mi zwijać się liście tj. wierzchnia część liści odwraca się do spodu. Liście są powykręcane, najbardziej te najmłodsze. Wygląda to, tak jakby pomidor chciał zakończyć dalszy wzrost i zrobić "supeł". Podejrzewam, że jeśli o dalej tak potrwa pomidory nie będą miały kwiatów, bo zablokują je te skręcające się w "supeł" liście.

Co to może być?? Jakoś nie potrafię połączyć tych cech z linkami podawanymi w innych tematach.

Pomidory hoduję pod folią, mają otwarte drzwi, niedługo pierwsze będą dojrzewać. Posiadam różne gatunki, więc jedne bardziej zaczynają chorować, a inne w ogóle. Najbardziej poszkodowany jest koralik. ;:110
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jest to samo .Najbardziej zwijają sie liscie w małych ,ale już ukorzenionych sadzonkach .a góra opada w dół i nie mozna tego naprostować.Kwiaty chowają sie pod spod . :cry:
ewa_d
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2008, o 10:20

Post »

Ja nie jestem super specjalistką, więc może moja rada nie będzie zbyt mądra. Ale sprawdźcie, czy Wasze rośliny mają wystarczająco dużo wilgoci. U mnie też górne listki zaczęły się zwijać, kiedy zaczęłam więcej podlewać to się wyprostowały. Innych rad dla Was nie mam. Serdecznie pozdrawiam.
micka
50p
50p

Post »

Na moje oko mają wystarczająco mokro. Są podlewane wieczorem codziennie, bo tak akurat wysycha gleba. Na innym forum jak patrzyłam na takie podobne objawy to raczej były braki w składnikach pokarmowych. A le nic nie było identyczne, więc nie wiem.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Podane przeze mnie środki do ochrony pomidorów gruntowych a więc Amistar 250 SCi Curzate CU 49,5WP zwalczają zaraze ziemniaka na pomidorach jak również alternarioze i septerioze pomidorów.Poza tym mają działanie zapobiegawcze,interwencyjne oraz ukladowe i wgłębne.Są dość skuteczne ,radze je stosować w ochronie pomidorów.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ponieważ masz pomidory pod folią to przeczytaj temat "Jaka odmiana pomidora foliowego? cz1 i 2.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +foliowego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +foliowego
Tam masz odpowiedzi na wszystkie pytania. O zwijaniu się liści piszemy też w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0 oraz jak temu zapobiec.
A jaka przyczyna zwijania się liści - zbyt wysoka temperatura i ostre słońce. To naturalna obrona pomidora. Tunel - dach proponuję spryskać wapnem. Ja zrobiłem to tak
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=288
Pozdrawiam Andrzej.
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Smolkus1993 pisze:Ja mam ten środek czy on jest skuteczny odnośnie pomidorów ?bo także nadaje się na ziemniaki DITHANE M - NEOTEC 75WG
W przypadku dokładnego ich pokrycia - tak. Działa on kontaktowo (czyli będzie chornione tylko to, co zostanie pokryte, a więc o ochronie przyrostów można zapomnieć :() i tylko zapobiegawczo. Dithane jest oparte na mankozebie, więc z ochroną przez alternariozą czy zarazą ziemniaka, itp nie będzie problemów. Jednak mimo wszystko na razie poleciłbym ci kupić preparat układowy, ponieważ rośliny w tym okresie intensywnie rosną.
Pamiętaj też że preparaty oparte na strobilurynach (a takim jest Amistar) należy stosować do 2 razy w sezonie... (kaskadowo) a w ostateczności 3, ale nie więcej. Dlatego też nie nastawiaj się na to, że kupisz 1 czy 2 preparaty i bedzie po problemie, chyba że ochronę zamierzasz skończyć ~w połowie lipca.
szymon2020 pisze: A na ile czasu starczy taki Ridomil?
Kup go tyle, aby ci wystarczył na raz, a góra 2 razy - głównie ze względu na to, że Ridomil działa tylko zapobiegawczo (przynajmniej wg ulotki).
szymon2020 pisze: A co powiecie o oprysku Biosept? Podobno jest to jakiś wyciąg z pestek grejfruta, czy coś podobnego, czyli jest ekologiczny.
Z tego o o nim piszą, to nie jest on zły... i na dodatek ekologiczny, ale jest drogi.
micka
50p
50p

Post »

Wybieram raczej odmiany na, których jest informacja, że można uprawiać je pod osłoną.
Zrobiłam fotki liści, które się zwijają.
Obrazek Obrazek Obrazek
lusimalolepsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2007, o 21:11

Chory pomidor

Post »

na co zachorowały moje pomidory? Czy jest szansa na ich uratowanie? Czym opryskać? Będę wdzięczna za poradę. Obrazek :roll:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poczytaj ten link http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg Na pewno znajdziesz tu przyczynę. Są zdjęcia chorych pomidorów i opisy.
Pozdrawiam Andrzej.
lusimalolepsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Dziękuję

Post »

Dziękuję za adres-jest doskonały! Na razie nie udało mi się zidentyfikować choroby, ale się nie poddaję.Jeśli ktoś miał z podobnymi objawami do czynienia i odezwie się do mnie-będzie mi łatwiej podjąć walkę z tajemniczym intruzem na moim pomidorku. :shock:
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

A zrób jeszcze fotki bardziej pogladowe.
Wg mnie to kwestie fizjologiczne np. zwiazane z nawożeniam ( to pewnie dolne liscie hmm :?: )
A te mniej pawdopodobne:
1. Wirusek. Dlatego jeszcze pytanko czy ta roślina ma jakby sztywniejsze liscie lub zdrobniałe liście na szczycie. W przypadku sztywniejszych liści to moze byc jakis wirus wywałujacy mozaike( trzeba popatrzec pod światło) ta mozaika bedzie nie tyko żółta ale jakby cieniowana (trudna to wytłumaczyc na odległość).
2. Jeśli liście jednak tej rosliny nie są sztywne a roslina zaczyna więdnąc (to najgosza wersja) - bakterioza - to jednak najmniej prawdopodobne
lusimalolepsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za wstępne informacje. Jestem w pracy, ale zaraz po powrocie polecę do ogródka i będę się szczegółowo przyglądać pomidorom.Zrobię jeszcze kilka zdjęć. :idea:
lusimalolepsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przyjrzałam sie dokładniej:
-wszystkie liście pomidora są duże, niemal jednakowe (te na górze też)
-żółkną mozaikowo,a w późniejszym stadium dostają brunatnych plam i schną tam, gdzie są te plamy
-żadne z liści nie są sztywniejsze od innych, a raczej-wszystkie są sztywne
- na zagonie są dwa rzędy pomidorów ,choroba są dotknięte trzy kolejne krzaki
Mąż nawoził pomidory tylko gnojówką z pokrzyw, ale bardzo często.Mam kłopoty z umieszczeniem zdjęć-zrobię to jutro rano w pracy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”