Ogrody botaniczne, parki, itp.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Graszko z zdjęcia z Przelewic. Wczoraj tam byłam. Nie kwitły już kwiatki wiosenne ale różaneczniki w pełnej krasie. Szkoda, że pawie nie ustawiły się do zdjęcia. Pojadę tam jeszcze we wrześniu, podobno o tej porze jest tm cudownie. Kupiłam w szkółce trochę bylin i skalniaczków. Bylo super. :D
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dobry pomysł z tymi zdjęciami chyba coś tu dożucę pozdrawiam
Poprawiono KaRo
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Witam Was ja też znalazłem coś ciekawego w mojej okolicy. Oto kwiatowy paw!!!! Pięknie wygląda! Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:cry: wybaczcie mi moje błędy ale mam mało czasu a kiedu tu wejdę to chcę coś napisać i nie patrzę na pisownie pozdrawiam zosia
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zosiu nie przejmuj się też robię błędy. Człowiek uczy się na błędach. Też zrobiłem ich dość sporo za co również przepraszam. :D
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
obiecałam że coś dodam czyż nie piękny motyl z kwiatów wybaczcie że go trochę zasłoniłam pozdrawiam zosia
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fantastyczny motyl, gdzie to było jak mogę spytać?
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Krzysiu za miłe słowa

Musiałam sprawdzić nazwę żebym dobrze napisała to jest w jurajskim parku w Kaiserslautern.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję Zosiu za informację, park jurajski?! - interesujące może masz jeszcze jakieś ciekawe kwiatowe zdjęcia z tamtego miejsca?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wybacz nie mam teraz czasu jak wróciłam z działki to nic w domu nie zrobiłam a zdjęcia mam na kompie i musze je przejżeć może jutro coś znajde pozdrawiam zosia
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie przejmuj się Zosiu mamy czas ja też nie mogę cały czas przeglądać forum mimo że bym chciał. Zdjęcia chętnie pooglądam bez względu na termin ich dodania. Pozdrawiam serdecznie :D :D :D
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Te zdjęcia to jeden z parków w Poznaniu z okien biura w którym pracuję, robione są jak widać jesienią. Poznań to nie tylko Palmiarnia i Ogród botaniczny ale duża ilość mniejszych parków, które warte są pokazania bo każdy ma inny klimat i piękno, czy może ktoś z poznaniaków był już w rasarium na Cytadelii?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jesienny spacer z kaczkami w tle - ostatnie zdjęcie.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Faktycznie bardzo klimatyczny jest ten park. Fajnie się na niego patrzy, do tego ten staw, wygląda jakby nigdy się nie zmieniał :D Świetny, mam nadzieję że dodasz jeszcze jakieś inne parki, no i to rosarium :D ;:215
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tę wycieczkę dostałam w prezencie ...pod choinkę ! Tyle ,że planowanym terminem realizacji miała być wiosna lub lato. I wreszcie udało się nam tutaj przyjechać ! :)

Ogród i wiejski dom Claude'a Monet'a w podparyskim GIVERNY .
----------------------------------------------------------------------------------------
To piękny, malowniczy ,a zarazem skromny i prosty ogród ,stworzony przez malarza-ogrodnika. Pełen kwiatów, kolorów , światła i przejrzystości. Rośliny ( do dziś takie , jak za czasów Monet'a) ,są dobierane i zestawiane według barw - jak obrazy.Rosną na rabatach i w urokliwych zakątkach tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do natury.Posiadłość składa się z przylegającego do domu ogrodu kwiatowego, niewielkiego sadu i części z wielkim , dominującym nad całością stawem, po wielokroć uwiecznianym na obrazach mistrza.

Obrazek Obrazek

Powyżej plan posiadłości i główne wejście do wiejskiego domu- dziś muzeum.

Obrazek Obrazek

Obrośnięty winobluszczem dom "tonie" w zieleni,a z jego okien podziwiać możne rozległe rabaty kwiatowe.

Obrazek Obrazek

Nasadzenia kwiatowe zmieniają się w zależności od pory roku,

Obrazek Obrazek

w końcu maja kwitły tu pięknie róże , łany irysów, maki, piwonie... zresztą popatrzcie sami !

Obrazek Obrazek

Wykorzystując obecność naturalnego strumienia zbudowano staw...

Obrazek Obrazek

dookoła którego prowadzi sieć alejek , pośród porastających brzegi wierzb płaczących , bambusów,agapantów rododendronów, azalii, irysów, ostróżek, trzcin, łopianów, łubinów ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zielony mostek skopiowany z japońskiej ryciny porastają malowniczo glicynie - biała i fioletowa , posadzone podobno przez samego malarza.To był ulubiony motyw mistrza, trzeba więc koniecznie mieć w tym miejscu zdjęcie :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Staw porastają nenufary i lilie wodne ponad 200 razy namalowane przez Monet'a( niestety o tej porze roku dopiero zaczynały rozkwitać...) To rzeczywiście kompozycja światła i kolorów , jak z palety mistrza impresjonisty !

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A po wyjściu z ogrodu można skorzystać z dobrodziejstw francuskiej gastronomii w takim oto sympatycznym miejscu.My posilaliśmy się sałatą i białym winem, ptaszek okruszkami bagietki :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na koniec chciałabym pokazać portrety dominujących o tej porze roku w Giverny kwiatów - IRYSÓW , występujących na rabatach w całej masie odmian i prześlicznych kolorów. Podkuszona ich urodą obiecałam sobie , że w przyszłym roku w moim ogrodzie pojawi się jeszcze kilka nowych odmian :)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Podobno Monet był bardzo dumny ze swego ogrodu , sam dobierał do niego rośliny i aranżował rabaty, chętnie też oprowadzał po nim gości. Bywał tu Zola i Cezanne, Proust i Pissarro... Przypominał wszystkim, by latem przybywali przed 17.00, bo wtedy zaczynały się zamykać niektóre kwiaty... Ech , widać był maniakiem i z powodzeniem mógłby dołączyć do wesołej gromadki z naszego Forum :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Najbardziej lubiłabym miejsca tego ogrodu z wodą w pobliżu.
Te stawy,te cieniste zakątki i rośliny. Przepiękne języczki i lilie wodne i emanujący ze zdjęć chłodek -
to dla mnie w te upały balsam dla duszy.
Sam domek okazał sie domkiem- małym domkiem a spodziewałam sie zobaczyć duży wiejski dom.
Tak go dotychczas odbierałam.
To jednak nie rezydencja lecz po prostu domek.
Dziękuje za piękną wycieczkę
:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”