Przędziorek - skuteczne zwalczanie
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Skąd się biorą przędziorki na moich roślinach?
Odkąd zamieszkałem w domu, problem z przędziorkami się skończył. A dlaczego? Ano dlatego, że wilgotność powietrza rzadko kiedy spada mi poniżej 60%. I nawet nie jest tak, że przędziorków w ogóle nie ma ? widuję pajęczynki tu i ówdzie. Ale jest ich tak mało i tak źle im się żyje w takiej wilgotności, że nie są w stanie zaszkodzić roślinom...
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam ten sam problem kupilam phytoseiulus to sa jacys naturalni wrogowie tych paskudztw,ale nie widze jeszcze efektu 

Ja polecam  CANNA CURE , na szkodniki i pleśń. Pierwszy raz zastosowałam w zeszłym roku i w tym na pewno zostanę przy tym środku.

Pozdrawiam Małgorzata

- 
				maciejwolak
- 10p - Początkujący 
- Od: 27 gru 2012, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla leniwych na przędziorka Spruzit Spray albo Polysect Hobby Al

- 
				krab_ik
Pałeczki Provado Combi Pin 02 PR.

- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Na przędziorki polecam karate zeon . Jak atakowały moje bananowce rok temu to  raz prysłem i spokoj po kilku godzinach ;)
Przedziorki zimą się pojawiaja jak w domu jest zbyt mała wilgotnosc powietrza

Przedziorki zimą się pojawiaja jak w domu jest zbyt mała wilgotnosc powietrza

Maniak roślin egzotycznych 

- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Ja polecam Magus, działa na wszystkie stadia. Używałam wiosną i tej zimy ze 100% skutecznością.

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1

Ja mam Magus , tylko że ogólny, na wszystkie  owady ssące.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłam taki przepis w necie: szklanka letniej wody 2 zmiażdżone ząbki czosnku + 2 łyżki oliwy.
Jak dotąd po miesięcznej kuracji kroton wydaje się uratowany . Próbujcie a nuż wam też się powiedzie.
 . Próbujcie a nuż wam też się powiedzie. 

Jak dotąd po miesięcznej kuracji kroton wydaje się uratowany
 Beata
    BeataUmysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- 
				margolcia3
- 100p 
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
Na przedziorka najlepszy Magus. spryskać dobrze i włożyć do worka foliowego na kilka godzin. Sama tak robiłam jak nabyłam się ich na dendrobiach.

- marlenka
- 500p 
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Re: Przędziorek w domu!!!!
Ja mam chyba przędziorka ale wasze metody raczej prędzej zabiją mi roślinę niż szkodnika. Piszecie o środowisku wilgotnym a ja mam Adenium, które nie lubi  wody  Co robić? ;(
 Co robić? ;(

Co robić? ;(
 Co robić? ;(- Estreva
- 10p - Początkujący 
- Od: 8 lut 2013, o 21:51
Po pierwsze,nie polecam stosowania Magus'a/Vertimec'u oraz innych insektycydów w domu,ponieważ stwarzają one poważne zagrożenie dla zwierząt. 
Podczas oprysku mamy bezpośredni kontakt z oparami,czemu towarzyszy ból głowy oraz zawroty,pieczenie oczu,drapanie w nosie - wystarczający sygnał,aby robić to poza domem.
Po drugie - Polecam oprysk Magusem (w tym nasączenie ściereczki w tymże preparacie i dokładne przetarcie dolnych części liści),następnie oprysk Vertimec'iem.
Jeżeli dnia trzeciego nadal widzimy szkodnika,ponownie robimy oprysk Magusem i tak na zmianę.
U mnie jest to w 100 procentach skuteczne,za każdym razem działa i wystarcza jedno pryśnięcie dwoma preparatami.
Nie stosuję żadnego namaczania w wodzie,płukania liści,gdyż jest to mało efektywne.
Przetestowałam na ok.70 roślinach,bo tyle miałam zainfekowanych przez przędziorka.
Po 15-30 egzemplarzy za jednym razem.

Podczas oprysku mamy bezpośredni kontakt z oparami,czemu towarzyszy ból głowy oraz zawroty,pieczenie oczu,drapanie w nosie - wystarczający sygnał,aby robić to poza domem.
Po drugie - Polecam oprysk Magusem (w tym nasączenie ściereczki w tymże preparacie i dokładne przetarcie dolnych części liści),następnie oprysk Vertimec'iem.
Jeżeli dnia trzeciego nadal widzimy szkodnika,ponownie robimy oprysk Magusem i tak na zmianę.
U mnie jest to w 100 procentach skuteczne,za każdym razem działa i wystarcza jedno pryśnięcie dwoma preparatami.
Nie stosuję żadnego namaczania w wodzie,płukania liści,gdyż jest to mało efektywne.
Przetestowałam na ok.70 roślinach,bo tyle miałam zainfekowanych przez przędziorka.
Po 15-30 egzemplarzy za jednym razem.
- marlenka
- 500p 
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Dziękuję za rady.
Ja chwilowo z braku laku posłużyłam się wodą z płynem do naczyń. Póki co przędziorków nie widzę. Ale czuję, że to tylko chwilowy efekt.

Ja chwilowo z braku laku posłużyłam się wodą z płynem do naczyń. Póki co przędziorków nie widzę. Ale czuję, że to tylko chwilowy efekt.

stosowałem pałeczki przeciw tym robakom ale niestety efektów nie widzę.
  stosowałem pałeczki przeciw tym robakom ale niestety efektów nie widzę.  dzisiaj spróbuje z innym środkiem.Myślę że szansa na przeżycie tej rośliny jest średnia ale warto spróbować, lepiej późno niż wcale.
  dzisiaj spróbuje z innym środkiem.Myślę że szansa na przeżycie tej rośliny jest średnia ale warto spróbować, lepiej późno niż wcale.