Wynosić??Faairy pisze:Tak wygląda obecnie moja bugenwilla. Piwnica jest jasna. Wynosić czy zostawić ją w domu lepiej?
Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
- Karo
 - -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Kontakt:

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
- raflezja
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 21:51

Faairy pisze:Kupilam bugenwille 1,5 roku temu w hipermarkecie. Zmarnowana roslinka na przecenieoczywiscie po czasie sie zregenerowala i puscila piekne liscie. Po przeczytaniu forum już wiem ze nie kwitnie z powodu braku zimowania w nizszej temp. caly czas trzymam ja w mieszkaniu i to nad kaloryferem wiec ma wiecznie ciepelko. Chcialam sie zapytac czy jest to dobry pomysl zeby teraz wyniesc ja do piwnicy na jakies 2-3miesiace? Czy sa szanse ze zakwitnie w lato? A moze lepiej poczekac do jesieni?
W pełni zgadzam się z ixeską.
Obniżenie temperatury w zimie nie jest konieczne do stymulowania kwitnienia.
Bugenwilla kwitnie na młodych przyrostach. Natomiast chodzi o to, że gdy obniżymy temperaturę, to roślina nie będzie rosnąć w zimie. Wiadomo, że jest wtedy mało światła, przyrosty są delikatne, wiotkie, a liście nieprawidłowo wybarwione - jasne właśnie.
Iwona
Moje wątki - spis

Moje wątki - spis
KaRo Tak jak kilka postów wyżej - pytam czy do piwnicy jest sens ją jeszcze wstawić. Nigdy jej nie zimowałam w chłodniejszym pomieszczeniu. 
Ale widzę, że dużo z Was też nie zimuje ich w piwnicy a pomimo to pięknie kwitną. Moja bugenwilla od kupienie nie zakwitła ani razu

Ale widzę, że dużo z Was też nie zimuje ich w piwnicy a pomimo to pięknie kwitną. Moja bugenwilla od kupienie nie zakwitła ani razu
Pozdrawiam Ania 

Bo one tak czasami mają, 
a zwłaszcza te prosto od zagr. producentów - czyli 'zachemiowane'.
Jak są sprzedawane jako taki mały 'kompakt' to na 90% roślina jest podlana chemią, żeby nie rosła.
Jeśli ma długie pędy to najprawdopodobniej jest wolna od chemii.
Twoja wygląda właśnie na taką potraktowaną chemią. Chyba w ogóle nie ma zielnych przyrostów?
Tym bardziej trzymaj ją w cieple - będzie pobierać więcej wody - szybciej pozbędzie się chemii.

a zwłaszcza te prosto od zagr. producentów - czyli 'zachemiowane'.
Jak są sprzedawane jako taki mały 'kompakt' to na 90% roślina jest podlana chemią, żeby nie rosła.
Jeśli ma długie pędy to najprawdopodobniej jest wolna od chemii.
Twoja wygląda właśnie na taką potraktowaną chemią. Chyba w ogóle nie ma zielnych przyrostów?
Tym bardziej trzymaj ją w cieple - będzie pobierać więcej wody - szybciej pozbędzie się chemii.
- raflezja

Tak. Hodowcy dostarczają roślinom wszelakim, szczególnie zauważyłam to u hibiskusów, które uprawiam, retardanty wzrostu.
Roślina słabiej rośnie, ma krótsze międzywęźla, jest ogólnie "kompaktowa" i przede wszystkim obficiej kwitnie. Ta obfitość wynika głównie z zagęszczenia kwiatów na stosunkowo krótkich pędach. Potrzeba czasu, aby retardanty rozłożyły się i jeśli do tego czasu roślina przeżyje, to potem rośnie normalnie.

Roślina słabiej rośnie, ma krótsze międzywęźla, jest ogólnie "kompaktowa" i przede wszystkim obficiej kwitnie. Ta obfitość wynika głównie z zagęszczenia kwiatów na stosunkowo krótkich pędach. Potrzeba czasu, aby retardanty rozłożyły się i jeśli do tego czasu roślina przeżyje, to potem rośnie normalnie.
Iwona
Moje wątki - spis

Moje wątki - spis
- 
				dosia
 - 1000p

- Od: 1 lut 2009, o 16:10
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem

pod naszym niebem
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07

Miała ciepło, i dlatego coś się jej pomerdało 
 . Przytnij te wszystkie gałązki z kwiatami i wszystkie dłuższe nierozwidlone gałązki. A latem koniecznie wystaw na zewnątrz na słońce. Krzaczek jest dorodny, ładnie rozrośnięty, powinnaś mieć z niego pożytek 
 . No i zasilać co tydzień nawozem do kwitnących.

Bardzo ładna roślina. Ja bym nic nie robił, tylko powoli zaczął zasilać, a w maju na zewnątrz wystawił 

Pozdrawiam Bogdan

- 
				dosia
 - 1000p

dziękuję ,latem stała na słońcu. Jak poobcinam  wszystkie dłuższe ,gałazki zostanie pionowy kij - ona składa sie z trzech długich pędów omotanych na drabince ,z tych pędów w tym roku wyrastają króciutkie i one kwitną. A gdybym ją zostawiła tak jak jest - czym to grozi?
-- N 10 lut 2013 12:39 --

dostępność mojego internetu powoduje takie przekłamania ,wysłałam pytanie i równocześnie dostalam odpowiedź .
Rada Bogdana jest bliższa memu sercu - tylko niepokoją mnie te maleńkie listki czy to nie wskazuje na jakieś choróbsko?

-- N 10 lut 2013 12:39 --
Rada Bogdana jest bliższa memu sercu - tylko niepokoją mnie te maleńkie listki czy to nie wskazuje na jakieś choróbsko?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem

pod naszym niebem
- raflezja

Nie. Roślina ma zwyczajnie zbyt mało światła. Bugenwille są przyzwyczajone do wzrostu w pełnym słońcu. W naszych mieszkaniach w zimie, nawet przy oknie jest zbyt ciemno. I jeszcze ciepło, i podlewanie... Efektem tego jest tzw. wypłonienie rośliny. U mnie też bugenwille są takie. Oczywiście, że przytnij i wystaw na zewnątrz wiosną.  Bugenwilla kwitnie na tegorocznych pędach, przycięcie pobudzi ich wzrost, jednak opóźni kwitnienie.

Iwona
Moje wątki - spis

Moje wątki - spis
- jode22

Nie obcinaj długich pędów, tylko przytnij te krótkie, które z nich wyrastają 

- 
				dosia
 - 1000p

Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem

pod naszym niebem
- jode22

To już ktoś bardziej doświadczony musi Ci odpowiedzieć. Ja też chcę poukorzeniać swoje odcięte badylki, ale doradzono mi poczekać do kwietnia 

- raflezja

Jest mała szansa, że teraz Ci się ukorzenią, ale próbuj. Nie masz nic do stracenia. 
Utnij pędy, potraktuj koniecznie ukorzeniaczem, obetnij (obowiązkowo!) kwiaty i wsadź do podłoża. mocno przepuszczalne, wilgotne. Ja daję albo do samego perlitu albo z dodatkiem ziemi. można spróbować ze sphagnum. Kiedyś mi się udało.
Nie wiem, czy w akwarium masz dostatecznie wilgotno. Ewentualnie daj im jeszcze worek, lub butelkę plastikową "na głowę", koniecznie z otworami do wietrzenia na górze. W wodzie nie trzymaj, raczej nic z tego nie będzie.
Bugenwille w ogóle ukorzeniają sie słabo. U mnie najlepiej w maju, czerwcu. Mam marne efekty. Przykładowo z 10-ciu sadzonek ukorzeniają sie dwie lub trzy.

Utnij pędy, potraktuj koniecznie ukorzeniaczem, obetnij (obowiązkowo!) kwiaty i wsadź do podłoża. mocno przepuszczalne, wilgotne. Ja daję albo do samego perlitu albo z dodatkiem ziemi. można spróbować ze sphagnum. Kiedyś mi się udało.
Nie wiem, czy w akwarium masz dostatecznie wilgotno. Ewentualnie daj im jeszcze worek, lub butelkę plastikową "na głowę", koniecznie z otworami do wietrzenia na górze. W wodzie nie trzymaj, raczej nic z tego nie będzie.
Bugenwille w ogóle ukorzeniają sie słabo. U mnie najlepiej w maju, czerwcu. Mam marne efekty. Przykładowo z 10-ciu sadzonek ukorzeniają sie dwie lub trzy.
Iwona
Moje wątki - spis

Moje wątki - spis
Możesz rozpleść te długie pędy i uformować jako pień na wysokość ok 120-150cm i dalej prowadzić jako drzewodosia pisze: - ona składa sie z trzech długich pędów omotanych na drabince
Pozdrawiam Bogdan