A, żeby daleko nie odbiegać od Twoich słów...potwierdzam to jest dobre określenie
Maua pisze:Wiem, że truje
Bo, albowiem, ponieważ...

.
-wszystko... co jest ryzykowne i dlaczego podałam w odpowiedziach moich i jest wystarczające.
Dalsza analiza w stylu : co za bakterie mogą szkodzić jak i kiedy"...to szczegóły.Nie mają wpływu na inny przebieg
bakteriozy, niż te które znamy.
Poza tym to " coś" jest nieprzebadane więc rozmowa na ten temat jest bezprzedmiotowa..
A, "przeazotowanie" które jest oczywiste...niesie zawsze złe skutki w storczykach /pali korzenie, rośliny ida w zielone, trudno kwitną, złe pH, itp.../ Innym roślinom mniej szkodzi albo wcale.
Dalsze wywody na forum jedynie zaciemnią obraz...
Ja już różne wody stosowałam, poza praktyką mam "troszkę wiedzy" i nie muszę udowadniać dlaczego taką opinię wydaję.
Ale ...patrząc na nasz dział....łatwo jednak znaleźć tematykę wbrew opiniom....,że to niemożliwe czy trudne..
Na stronie czołowej Orchidarium jest przeszukiwarka!
Posługując się
nasza przeszukiwarką /nad zieloną belką jest po lewej stronie jest taka funkcja - w okienko wpisujesz hasło "woda z akwarium" i klik !Wyskakuje lista tematów i krótkie wprowadzenie.Czytając ...szybko można znaleźć i interesujące nas kwestie.Wybiera hasło z postów ;nie wszystkie są dyskusyjne.Ale informacja jest !
I pozycji tego wykazu można wchodzić do tematu.
Nie szukając daleko...bo na trzech stronach /z 22/ znalazłam ciekawe rozmowy
TUTAJ i ...Dalej i TUTAJ
W nich znajdziesz najlepsza opinia - to rozmowy forumowiczów , zwłaszcza tych którzy posmakowali wody akwariowej.
A tematów jest jeszcze więcej. Trzeba tylko poświecić troszkę czasu na to.
Ale jak to mówią ...
" dla chcącego nie ma nic trudnego"
JOVANKA