Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Dorotko czyli miałyśmy szansę zostać sąsiadkami :wink: Piszesz że jesteś daleko od tamtego miejsca ale na wsi czy w mieście? Ja mam ziemię gliniastą przerośniętą kamieniami wapiennymi (i chwastami).
sztuką jest zrobić tak zdjęcia aby nie pokazywać niedoskonałości
a ja na zdjęciu wyjdą to albo go nie wklejam albo wytnę kawałek w programie foto ;:306 Jakby co to białego i bordowego mam nadmiar :lol:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko najgorszy jest ten wyścig szczurów, miałam to przez kilka lat w pracy. Niezdrowa, nerwowa atmosfera, ci sami ludzie z którymi pracowałam ponad 20 lat, a tak potrafili się zmienić. Jestem szczęśliwa, że mam to już za sobą.
Miałam działkę w ROD na wsi ( spadek po wujostwie) więc dla "odświeżenia psychiki" uciekałam w każdej wolnej chwili.
Od 4 lat mieszkam na wsi :heja , koguty, kury za płotem, świeże wiejskie mleczko, a najbardziej podoba mi się poranna rozmowa kogutów. Wtedy cała wieś jest poruszona.
Przyjemności przebywania wśród kwiatów, naprawdę tego nikt nam nie zabierze, jedynie mogą co poniektórzy pozazdrościć.

Ewo witam Ciebie po długiej przerwie. Pierwiosnki wydaje mi się, że zakwitną dopiero w drugim roku po wysianiu. Ale może też się zdarzyć, że jakiś jeszcze pokaże i tego roku skromny mały kwiat.

Marysiu miałyśmy ;:7 często jechałam na działkę drogą olkuską, zjeżdżałam w Białym Kościele. Teraz mieszkam na wsi, cisza, spokój, przyjaźni ludzie. Bardzo baliśmy się nowego środowiska, na początku wzbudzaliśmy zainteresowanie, ale my ludzie otwarci nie izolujący się, szybko znaleźliśmy wspólny język, wiele nam pomogli, a to traktor, a to polecony pracownik do remontu domu, wydaje nam się, że mieszkamy tam nie 4 a więcej lat.
Ja tak jak Ty nie jestem oblatana w technice komputerowej, ileż ja czasu uczyłam się wklejać zdjęcia ;:223 tę wiedzę przyswajam bardzo pomału.
Marysiu jak tylko moje pierwiosnki nie wykiełkują, będę pamiętała do kogo przyjść z prośbą o roślinne wsparcie ( a jeszcze dwa lata temu wysyłałam forumowiczkom siewki z moich :( ) Na razie proszę trzymaj za moje siewki mocno kciuki, musi się udać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To prawda.
Ale cieszmy się tym co mamy. ;:215
U mnie dziś popaduje i przybyło 5 cm białego puchu.
Mrozu wielkiego nie ma, więc wszystko jest OK. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko masz prawdziwy busz na parapetach ;:oj piękne sadzonki i w wielkiej ilości.... ależ doniczkowe kompozycje będą bogate :D
Kupiłaś też mnóstwo nasion, podziwiam Cię bardzo, ja już nie sieję..... nie mam miejsca na parapetach.... Ostatnio też siałam prymule omszone, ładnie powschodziły, ciekawa jestem bardzo jak przetrwają swoją pierwszą zimę w o ogródku...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko oczywiście nie ma sprawy; podpisuję się obiema rękami pod odpowiedzią dla Grażynki - czuję tak samo!!!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko u nas też od rana śnieżek delikatnie sypie, utrzymuje się 0 st. Wiatr wieje nadal intensywnie.

Agnieszko ten busz dopiero się zaczyna, od połowy lutego będzie sukcesywnie przybywać doniczek. Oprócz kwiatów będą pomidorki, papryka, pory.
Dzisiaj dojechały do mnie następne nasionka astrów, moja mama przesadziła kupiła aż 10 odmian ;:306

Marysiu czyli nadajemy na podobnych falach :lol:
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, albo mamy już takie doświadczenie, że możemy sobie pozwolić na pewien dystans ! albo jedno i drugie ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ja myślę, że to doświadczenie :roll:

W niedzielę dojechały do mnie następne nasionka, moja mama jak zawsze przesadziła z ilością tym razem wzięło ją na astry ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek
i dzwonki ogrodowe, oby się udała przygoda z nimi, a jak nie to obrażę się i zapomnę o ich istnieniu na kolejne lata :;230
Obrazek

W kilku wątkach widziałam zwierzątka, to przypomnę swój zwierzyniec. Moje panienki powoli budzą się ze snu zimowego. Zaczyna ich wszystko co nowe interesować. Każda doniczka musi być powąchana, dotknięta, a często wywrócona.
Uprzedzam one tylko do zdjęć tak pozują udając niewiniątka. Popielata Misia rządzi całym domem i wszystkimi, a nie ma jeszcze roku
Obrazek

Obrazek Obrazek
Pusia- czarnulka ma 3 lata to wyjątkowy spokojny kot, ciągle ucieka przed Miśką , która ją cały czas męczy, bije.
Obrazek

Obrazek
Jedynie Misia przed Sabą ma trochę szacunku.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, ale fajny zwierzyniec. Każda Misia jest sympatyczna i bardzo żywotna nasza na FO też ;:306 Te zdziwione ślepka to chyba na widok ilości nasion? Pusia czarnulka - lubię czarne kotki no i Saba wyjątkowo cierpliwa! Wymiziaj wszystkie zwierzaczki proszę!
A już widzę ten łan astrów!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zwierzyniec wymiziany. Saba to bardzo dobry pies, może jest wdzięczna za to, że ją przygarnęliśmy. U nas wokół lasy i ludzie pozbywają się psów wywożąc je, szczególnie przed wakacjami. Saba błąkała się po wsi kilka tygodni, do nas przyszła popatrzyła swoimi proszącymi oczami, położyła się na tarasie i została. Postawiłam jej tylko warunek ma żyć w symbiozie z kotami, chyba wzięła to dosłownie bo jest dla nich jak matka.
Czy będzie łan astrów zobaczymy, często zdarza się że nie wszystkie nasionka kiełkują. Będę się starała, aby wszystko poszło gładko.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj . :wit
Widzę , że sezon powoli się otwiera. ;:63
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, zapachniało hiacyntami ;:170
Ja też przymierzam się do tych dzwonków..siejesz do gruntu w kwietniu?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wpadłam spojrzeć na obiecaną zieleninkę a tu moje asterki się będą siały...... ;:224
Już się cieszę na widok jesiennych astrowych łanów. :heja
I jak tam, wygląda już coś z ziemi ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystianie witam Ciebie serdecznie. Sezon rozpoczęty, na razie tylko doniczkowy. Pewne oznaki już są bo gazanie kiełkują :tan

Kasiu jestem lekko rozczarowana zapachem białych hiacyntów, coś niemrawo delikatnie pachną, trzeba przytulić nos do kwiatu, aby wyczuć zapach. Dziś dokupiłam dwa kolejne jeden na bank fioletowy, a drugi zagadka.
Nie wiem jak wysiać dzwonki, poprzedniego sezonu siałam do mis, ale żadna siewka nie uchowała się ( tak mam przez kilka kolejnych lat) Teraz chyba wysieję w maju wprost do gruntu, niech się dzieje co chce.

Grażynko nic nie wypatrzyłam, rano jak zobaczyłam co za oknem, to trochę się zdenerwowałam. Wszystko zasypane, zamiast aparatu chwyciłam za szuflę i odśnieżałam. W najbliższych dniach na pewno nic nie wypatrzę, wróciła zima, a wiosna nadal błądzi w oddali.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
pisanka
100p
100p
Od: 21 lip 2011, o 08:34

Post »

Witaj Dorotko - cieszę się że już jesteś :tan brakowało mi Ciebie w te długie zimowe wieczory. Zupełnie zapomniałam o gazaniach :oops: ,heliotrop i lobelię kupiłam a o nich zapomniałam,jutro kupię. Zebrałam nasiona heliotropu jestem ciekawa czy coś z nich wyjdzie ,na razie chłodzą się w lodówce. Noooo - z astrami zaszalałaś i masz moja ulubioną odmianę Janina . U nas w Opolu śniegu już nie ma a zapowiadają mróz -10. ; Pomiziaj futrzaki ,:100
Pozdrawiam - Hanka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”