Pomysłowa i tania pergola

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Pomysłowa i tania pergola

Post »

oj justynko , sama to zrobiłaś ????????? :wink: , mój szacun ;:180 ;:180 ;:180
duduś
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję :wink: tak sama ;:108 , konstrukcja z prętów już była, więc zrobiłam tylko kratkę z drutu i pomalowałam.. :D
Nie jest może tak ładna jak wasze ale mnie się podoba i już nie mogę się doczekać jak będą sie pieły po niej roślinki:oops: Tylko jakie przy niej posadzić :roll: macie jakieś pomysły ?
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Mam pytanie do Foksa - jak wysoka od ziemi jest ta pergola , bo wygląda na b. wysoką ?
duduś
_fox_

Post »

Oj Duduś fatygujesz ludzi po nocach do mierzenia :;230 :;230

wysokość 210 cm , szerokość boku 70 cm, szerokość wejścia /na górze/ 110 cm na dole 130 cm.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku to jeszcze napisz jak są łączone elementy te na samej górze ścięte na końcach pod skosem?
_fox_

Post »

Anno cała pergola skręcana jest tymi czarnymi wkrętami /do regipsów/ oczywiście różnej długości. Te skrajne skośne, przykręcone są do słupków, na nich leżą listwy /5 szt/przykręcone są do tych skrajnych, a na nich leżą te górne skośne i przykręcone są od spodu.
Jesienią dorobiłem jeszcze takie wzmocnienia widoczne na foto, cała pergola stoi raczej w wietrznym miejscu i przy zarośnięciu jej roślinami, narażona była na bujanie
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p

Post »

A jak wmontowałeś ją w ziemię? Kupiłeś te specjalne metalowe "nóżki"?
Pytam się, bo chcę zrobić jeszcze pergole nad wejściem (widać je w dalszym planie na zdjęciu, które wkleiłam wcześniej. Ale ja bym musiała zrobić troszkę lżejszą konstrukcję. Ja zazwyczaj łapię kątowniczkami małymi i wkręcam śruby lub gwoździe.
Zrobiłabym tak boki jak Ty zrobiłeś. Tylko drewno muszę zwieść na działkę. :wink:

Ach przecież już pytałam o to. ;:223 Chyba muszę już wejść w tryb offline, bo majaczę. 8-)
_fox_

Post »

Właśnie montowana jest na kątownikach o których wspominałem wcześniej, słupki są na wysokości ziemi i nie mają z nią styczności.

Mam jeszcze taką metalową ale obudowaną drewnem, ta stoi przy wejściu na posesję ;)

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p

Post »

W zeszłym roku pergola wyglądała tak:
Obrazek
A teraz wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

Zmodyfikowałam ją ze względu na to, że nie mam praktycznie cienia na działce. To to wymyśliłam, że puszczę w tym roku na to winorośl, bo ona szybko się rozrasta.

Najbardziej jestem dumna z tego, że udało mi się samej zrobić wiertarką dwie dziury w betonie. :lol:
W sezonie jak winorośl będzie miała liście to znów pokażę, bo teraz to się średnio ładnie prezentuje. :wink:
_fox_

Post »

Anno czy ta góra pergoli to z drewna ?? a jeśli tak to czy nie jest za cienka ??
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p

Post »

fox jest z drewna. Nie sądzę, żeby była za cienka. Liczę, że winorośl podobnie jak u mojej sąsiadki sama z siebie za jakiś czas zrobi sobie konstrukcję.
W zeszłym roku (na pergoli z boku) winorośl pięła się po kilku drutach i dawała rady.
pysiulqa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2012, o 08:15

Post »

Pergola cudna :)
Pozdrawiam Aneta :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ETNAnr1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2012, o 22:40

Post »

Wla szukam inspiracji i trafiłam na tę fajna pergolę.Ja już mam własny całkowicie pomysł :heja Na efekty trzeba poczekać do wiosny.Z całą pewnością pochwalę się :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”