Pomysłowa i tania pergola
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomysłowa i tania pergola
dziękuję
tak sama
, konstrukcja z prętów już była, więc zrobiłam tylko kratkę z drutu i pomalowałam..
Nie jest może tak ładna jak wasze ale mnie się podoba i już nie mogę się doczekać jak będą sie pieły po niej roślinki:oops: Tylko jakie przy niej posadzić
macie jakieś pomysły ?
Nie jest może tak ładna jak wasze ale mnie się podoba i już nie mogę się doczekać jak będą sie pieły po niej roślinki:oops: Tylko jakie przy niej posadzić
Mam pytanie do Foksa - jak wysoka od ziemi jest ta pergola , bo wygląda na b. wysoką ?
duduś
-
_fox_
Oj Duduś fatygujesz ludzi po nocach do mierzenia
wysokość 210 cm , szerokość boku 70 cm, szerokość wejścia /na górze/ 110 cm na dole 130 cm.
wysokość 210 cm , szerokość boku 70 cm, szerokość wejścia /na górze/ 110 cm na dole 130 cm.
- Anna29
- 500p

- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku to jeszcze napisz jak są łączone elementy te na samej górze ścięte na końcach pod skosem?
-
_fox_
Anno cała pergola skręcana jest tymi czarnymi wkrętami /do regipsów/ oczywiście różnej długości. Te skrajne skośne, przykręcone są do słupków, na nich leżą listwy /5 szt/przykręcone są do tych skrajnych, a na nich leżą te górne skośne i przykręcone są od spodu.
Jesienią dorobiłem jeszcze takie wzmocnienia widoczne na foto, cała pergola stoi raczej w wietrznym miejscu i przy zarośnięciu jej roślinami, narażona była na bujanie
Jesienią dorobiłem jeszcze takie wzmocnienia widoczne na foto, cała pergola stoi raczej w wietrznym miejscu i przy zarośnięciu jej roślinami, narażona była na bujanie
- Anna29
- 500p

A jak wmontowałeś ją w ziemię? Kupiłeś te specjalne metalowe "nóżki"?
Pytam się, bo chcę zrobić jeszcze pergole nad wejściem (widać je w dalszym planie na zdjęciu, które wkleiłam wcześniej. Ale ja bym musiała zrobić troszkę lżejszą konstrukcję. Ja zazwyczaj łapię kątowniczkami małymi i wkręcam śruby lub gwoździe.
Zrobiłabym tak boki jak Ty zrobiłeś. Tylko drewno muszę zwieść na działkę.
Ach przecież już pytałam o to.
Chyba muszę już wejść w tryb offline, bo majaczę. 
Pytam się, bo chcę zrobić jeszcze pergole nad wejściem (widać je w dalszym planie na zdjęciu, które wkleiłam wcześniej. Ale ja bym musiała zrobić troszkę lżejszą konstrukcję. Ja zazwyczaj łapię kątowniczkami małymi i wkręcam śruby lub gwoździe.
Zrobiłabym tak boki jak Ty zrobiłeś. Tylko drewno muszę zwieść na działkę.
Ach przecież już pytałam o to.
-
_fox_
Właśnie montowana jest na kątownikach o których wspominałem wcześniej, słupki są na wysokości ziemi i nie mają z nią styczności.
Mam jeszcze taką metalową ale obudowaną drewnem, ta stoi przy wejściu na posesję ;)

Mam jeszcze taką metalową ale obudowaną drewnem, ta stoi przy wejściu na posesję ;)

- Anna29
- 500p

W zeszłym roku pergola wyglądała tak:

A teraz wygląda tak:

Zmodyfikowałam ją ze względu na to, że nie mam praktycznie cienia na działce. To to wymyśliłam, że puszczę w tym roku na to winorośl, bo ona szybko się rozrasta.
Najbardziej jestem dumna z tego, że udało mi się samej zrobić wiertarką dwie dziury w betonie.
W sezonie jak winorośl będzie miała liście to znów pokażę, bo teraz to się średnio ładnie prezentuje.

A teraz wygląda tak:
Zmodyfikowałam ją ze względu na to, że nie mam praktycznie cienia na działce. To to wymyśliłam, że puszczę w tym roku na to winorośl, bo ona szybko się rozrasta.
Najbardziej jestem dumna z tego, że udało mi się samej zrobić wiertarką dwie dziury w betonie.
W sezonie jak winorośl będzie miała liście to znów pokażę, bo teraz to się średnio ładnie prezentuje.
-
_fox_
Anno czy ta góra pergoli to z drewna ?? a jeśli tak to czy nie jest za cienka ??
- Anna29
- 500p

fox jest z drewna. Nie sądzę, żeby była za cienka. Liczę, że winorośl podobnie jak u mojej sąsiadki sama z siebie za jakiś czas zrobi sobie konstrukcję.
W zeszłym roku (na pergoli z boku) winorośl pięła się po kilku drutach i dawała rady.
W zeszłym roku (na pergoli z boku) winorośl pięła się po kilku drutach i dawała rady.
Wla szukam inspiracji i trafiłam na tę fajna pergolę.Ja już mam własny całkowicie pomysł
Na efekty trzeba poczekać do wiosny.Z całą pewnością pochwalę się