Agnieszko dziękuję! Moje serce także bije szybciej gdy patrzę na nie. Codziennie rano lecę oglądać te kwiatuchy i gadam z nimi

To chyba nie jest normalne

Muszę wpaść do Ciebie w odwiedziny, bo wątek następny leci, a ja jak zwykle w tyle...
Dorotko cebule mam z różnych źródeł

Napiszę Ci na pw, bo nie chcę, aby posądzono mnie o reklamowanie kogokolwiek

Chociaż dwa źródła chętnie zareklamowałabym, bo są sprawdzone i pewne

Sadzić można teraz lub trochę później, to zależy od tego ile cebula miała okresu spoczynku i kiedy chcesz, żeby zakwitła. Można tym trochę "sterować"
Pacynko dziękuję za odwiedziny

Rzeczywiście Amarylis i Hippeastrum to dwie różne rośliny, ale producenci zwykle oznaczają Hippeastrum jako Amarylis i w sklepach takie właśnie są oznaczenia dla Hippeastrum. Jest to błędna nazwa, ale tak się przyjęło, pewnie chwyt marketingowy, może lepiej się sprzedaję pod tą nazwą, w sumie bardziej znaną... Jeśli kupiłaś Amarylisa kilka dni temu w sklepie, już w donicy, to jest to zapewne Hippeastrum właśnie

Mogę się mylić oczywiście, ale widzę co jest teraz w sklepach. Pochwal się jak zakwitnie
Wandziu Powiem Ci, że dla moich oczu to balsam

Cudownie mieć w swoim otoczeniu takie kwiaty, gdy na dworze szaro i buro

Mam namiastkę wiosny w domu

Rzeczywiście odmian jest bardzo dużo, ja mam tylko 37... na razie
Aniu witaj

Ten powojnik to 'Julka'. Polecam, mimo mojego małego doświadczenia z powojnikami... U mnie okazał się silniejszy od innych i bardzo go lubię