30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Kriss1515 pisze:Takie zwykłe , czerwone. :;230
To tak, jak ja rozpoznaję samochody :;230 Czerwony, granatowy. itd :;230
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękności,,,aż szybciej bije mi ;:167
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

A gdzie kupujesz takie ładne odmiany :wink: I powiedz mi kiedy sie je kupuje :?: taraz juz czas kwitnienia tak...czy jeszcze mozna sadzic :?:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Śliczne okazy Hippeastrum posiadasz. Szczerze powiedziawszy w tym momencie zgłębiłam wiedzę na temat różnic miedzy Hippeastrum a Amarylis, bo chyba traktowałam je jak tę samą roślinę. Amarylisa kupiłam parę dni temu i jestem ciekawa jaki będzie :]
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No rzeczywiście masz się czym pochwalić Bożenko. Nawet odmiany widzę. Do tej pory myślałam, że rożnią się miezy sobą tylko kolorami, a tu widzę, że wcale nie. O tej porze roku miło mieć takie piękne duże kwiaty tak blisko siebie :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj :wit Pięknie u ciebie,,, amarylisy śliczne :) a ten powojnik niebieski to może 'Xerxes' czy President :?: :?: :?:
bozunia
1000p
1000p

Post »

Agnieszko dziękuję! Moje serce także bije szybciej gdy patrzę na nie. Codziennie rano lecę oglądać te kwiatuchy i gadam z nimi :;230 To chyba nie jest normalne :wink: Muszę wpaść do Ciebie w odwiedziny, bo wątek następny leci, a ja jak zwykle w tyle... ;:196

Dorotko cebule mam z różnych źródeł :wink: Napiszę Ci na pw, bo nie chcę, aby posądzono mnie o reklamowanie kogokolwiek :wink: Chociaż dwa źródła chętnie zareklamowałabym, bo są sprawdzone i pewne :wink: Sadzić można teraz lub trochę później, to zależy od tego ile cebula miała okresu spoczynku i kiedy chcesz, żeby zakwitła. Można tym trochę "sterować" :wink:

Pacynko dziękuję za odwiedziny ;:196 Rzeczywiście Amarylis i Hippeastrum to dwie różne rośliny, ale producenci zwykle oznaczają Hippeastrum jako Amarylis i w sklepach takie właśnie są oznaczenia dla Hippeastrum. Jest to błędna nazwa, ale tak się przyjęło, pewnie chwyt marketingowy, może lepiej się sprzedaję pod tą nazwą, w sumie bardziej znaną... Jeśli kupiłaś Amarylisa kilka dni temu w sklepie, już w donicy, to jest to zapewne Hippeastrum właśnie :wink: Mogę się mylić oczywiście, ale widzę co jest teraz w sklepach. Pochwal się jak zakwitnie :)

Wandziu Powiem Ci, że dla moich oczu to balsam ;:167 Cudownie mieć w swoim otoczeniu takie kwiaty, gdy na dworze szaro i buro :wink: Mam namiastkę wiosny w domu :wink: Rzeczywiście odmian jest bardzo dużo, ja mam tylko 37... na razie :wink:

Aniu witaj :wit Ten powojnik to 'Julka'. Polecam, mimo mojego małego doświadczenia z powojnikami... U mnie okazał się silniejszy od innych i bardzo go lubię :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozuniu, piękne hippeastra masz w domku! Tyle o nich opowiadałaś i wreszcie zakwitły ;:138
Cudowne są ;:173 Moje cebulki od kilku miesięcy leżą w ciemnym i zimnym schowku, może powinnam je wsadzić do donicy i dać im szansę? Trochę mi wyschy, nie wiem czy coś z nich będzie :roll: Jeśli nawet, to będę przychodzić i podziwiać Twoje ślicznotki ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Kasiu, na te kwiaty czeka się właściwie cały rok i nie są one szczególnie długo kwitnące jak np.storczyki... Dlatego tym większe emocje i radość jak cebula wybuchnie kwiatem :wink: Myślę, że możesz posadzić swoje cebule po takim czasie spoczynku :) Jeśli dobrze były przechowane, to niebawem pojawi się w nich życie :wink:

W ciągu kilku godzin otworzył się H. Gervase :tan Mój ulubiony, ma takie długie wąsowate pręciki i słupek ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bożenko piękne kwitnienia ;:oj
Gervasy to cenna odmiana-pomyśl koniecznie o jakichś krzyżówkach ;:109
U mnie ten hippeaster miał różne oblicza-to jedna z nieprzewidywalnych odmian-każdy kwiat może być inaczej wybarwiony ;:108
bozunia
1000p
1000p

Post »

Ewa, od rana kombinuję z czym go połączyć :wink: Masz jakieś pomysły na parę dla niego? Czy można przechować pyłek?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Pyłek można przechowywać.. :)
Ręcznik papierowy do środka ścinasz same pylniki, składasz ręcznik na pół,zawijasz w folię aluminiową, do papierowej koperty i na drzwi lodówki..Tak można bardzo długo pyłek przechowywać..Przed planowanym zapyleniem po wyjęciu z lodówki, pyłek powinien poleżeć w temp. pokojowej około pół godziny...
A co do krzyżówek najlepiej wg mnie wyglądałaby krzyżówka gładkiego(bez wzoru) hippeastra x Gervasy.....Możesz tez zapylić Gervasego pełną odmianą, powinna wyjść fajna krzyżówka z Gervasy x Sweet Nymph-tu dawca jest pełny i nie ma wyraźnego rysunku..Może wyjść odmiana pełna o cechach Gervasego.. ;:333
Kwitnie Ci jeszcze Charisma? Zostaw sobie z niej pyłek, a ją samą zapyl np Sweet Nymph...
bozunia
1000p
1000p

Post »

evluk pisze:Kwitnie Ci jeszcze Charisma? Zostaw sobie z niej pyłek, a ją samą zapyl np Sweet Nymph...
Właśnie tak zrobiłam dwa dni temu :wink: Nie wiem tylko, ile tego pyłku trzeba dać, żeby powstały nasionka, naniosłam ile się dało :;230 Pierwszy raz zapylam :wink:

Dziękuję za informację o przechowaniu pyłku, wykorzystam z pewnością :) Pomysł Gervase z Sweet Nymph bardzo mi się podoba, idę zapylać :wink: Dzięki Ewa ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bożenko, stworzysz swoją własną odmianę? ;:oj
Muszę te moje sierotki posadzić do donicy. Jak przechowujesz swoje cebulki i ile dajesz im odpocząć?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Kasiu, spróbuję stworzyć, ale daleka droga do tego i nie wiadomo jakie będą efekty :wink: Ja swoje przechowuję w chłodnym miejscu, przy drzwiach wejściowych, bo jak wiesz nie mam żadnego pomieszczenia gospodarczego... Te obecnie kwitnące, kupiłam tej zimy. Stare cebule jeszcze śpią, ale będę je powoli wybudzać. Leżały ponad 3 miesiące w starej suchej ziemi i w doniczkach, w stanie bezlistnym i suchych warunkach, trzymam je w kartonowym pudle. Chyba najlepiej posadzić cebule jak zauważysz, że coś tam wystawia nos :wink: Sprawdź, czy są twarde i jak wyglądają, jeśli chodzi o zdrowotność.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”