moje ogródkowe zmagania cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: moje ogródkowe zmagania cz.3

Post »

Iza krążki są o tyle fajne, że nie trzeba pikować. Szklarenki faktycznie fajnie pomyślane do domowego wysiewu ;:215
Jolu cieszę się, że telefon działa. A jakie nasiona dokupiłaś?
Różyczko miło Cię widzieć, dzień dobry :wit
Moniu fakt, mszyce jak są to wszędzie, chociaż mojego dziwoląga derenia omijają z daleka ;:112. Dobrze wiedzieć, że doniczki torfowe średnio nadają się do wysiewów. Na samym początku (pierwszej wiosny) sadziłam w nich cebule lilii, a potem siup do ziemi. W domu podpędzone pięknie kwitły. W tym roku zrobię tak samo z tymi wykopanymi. Zaczekam aż zakwitną w doniczkach, a potem je kolorystycznie pogrupuję i docelowo powkładam
Nelu podobno wysiewów z krążków nie trzeba pikować
Robaczku a może spróbuj sztucznego naświetlania? Szkoda wysiewów. Mam nadzieję, że słonko w krótce zacznie pięknie dokazywać i wszystko pięknie powyrasta. Moje cebulki frezjii dokładnie tak samo się zachowują jak Twoje heliotropy ;:222-chude i wyciągnięte, pokładają się na boki. A tak chciałam mieć wiosenkę pachnącą w domu ;:145
Edi lobelia jeszcze nie wykiełkowała, na razie tylko gipsówka :heja. Czekam cierpliwie ;:170 Pikować nie będę na pewno. A co wysiewałaś w roku ubiegłym?
Jolu czekam na wieści za kilka dni, czy lobelia kiełkuje. Chyba masz niezły zestaw nasion skoro nie pamiętasz co kupiłaś :;230
Aniu bardzo lubię moje wierzby, między innymi za bardzo szybki wzrost. Pod tą wierzbą na zdjęciu rosną floksy i liatry ;:167, a obok po drewutni pnie się powojnik niebieski-miał być Jackmanii, ale chyba jest pomyłką bardziej zbliżoną do Polish Spirit :roll: . Strasznie lubię ten zakątek
Małgosiu napisane, że wieloletni, kupiłam u Starkla. Zamówiłam też 13 sadzonek milionbells (różowe, fioletowe, żółte), które tam wdzięcznie nazywają się Petticoat
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas nie ma jeszcze żadnych nowości,ale po niedzieli wyruszę już na powietrze to zahaczę o ogrodniczy.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Fajny ten goździk, pierwszy raz widzę, bardzo egzotycznie wygląda.

Kocia mama z Małej :uszy A jak kotki to znoszą? :;230

Bez autka to tragedia, też już nie umiem funkcjonować bez ;:306 a co z Twoją Giuliette?

Madziu, kupiłam nasionka lobeli, pasiflory, kobeę - to już wysiane. Poza tym proso, ślazówka, czarnuszka, kupidynek, jakieś trawy dla M ale nie pamiętam, bratki, zioła, groszek pachnący biały, niebieski i błękit, geodecję. I coć tam jeszcze ale mam słabą pamięć ;:223
Dopiero jak wysiewam to pamiętam co i gdzie ;:173

Lobelii musisz dać trochę czasu, ona tak od razu nie rusza.
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Cześć Madziu, melduję się dopiero teraz bo zgubiłam Ciebie.... :oops:
Co za pięknisia pilnuje czarnulka w wózeczku :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Justyno,(sorki Madziu) nie mogę Cię znaleźć. Masz nowy wąteczek czy czekasz do wiosny?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja zamówiłam przez internet te sadzonki. Na nowości w sklepach jeszcze za wcześnie :roll:. Już się nie mogę doczekać kiedy sklepy ogrodnicze zaczną funkcjonować ;:65
Jolu no to parapety obstawione będą ;:215 Miejmy nadzieję, że większość nasion powschodzi. Czarna kotka uwielbia takie zabawy, lubi być noszona, wożona, kiziana-księżniczka jak nic, tylko rodowód zgubiła chyba w tym rowie melioracyjnym co to była znaleziona ;:306. Szara ucieka, raczej woli siedzieć ze mną na fotelu, nie lubi za bardzo na rękach być noszona.
Justyś dobrze, że się odnalazłaś :D A propo
Cześć Justyno,(sorki Madziu) nie mogę Cię znaleźć. Masz nowy wąteczek czy czekasz do wiosny?
:?: :?: :?:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, cały problem w tym że ja nie mam za dużo parapetów bo większość okien balkonowych.
Ale w pracowni mam duży stół i tam wszystko ląduje :uszy Tyle że okno od zachodu i stanowczo za mało światełka. Roślinki się wyciągają tak jak u Robaczka ;:131

Przypomniało mi się że drugi rok w domu hoduję 8 doniczek trytomy :tan i w tym roku mogę już ją dać do gruntu :heja Choć pewnie jeszcze nie zakwitnie. Zakupione sadzonki trytomy niestety w gruncie zmarzły w zeszłym roku. :(
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, ja za radą Kasi, położyłam na początek szklarenki na parapet i dopiero wtedy zaczęły kiełkować. Muszą mieć cieplusio.
Trytoma mówisz :?: Sadzonek chyba nie widziałam, a w dwuletnie się bawić nie będę, bo za mało cierpliwości mam ;:223
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No kochana ten goździk wygląda nader ciekawie ;:173
A miałam juź nigdzie nie włazić. Ale przeglądanie w razie co nic nie kosztuje :D
Dobrze, że wcześniej uruchomiłam system rezerwy bankowo - portfelowej :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trytoma to takie pomarańczowe pałki i liście podobne do Yuki ale miękkie. To bylina wieloletnia, jak kupisz w sklepie to masz od razu kwitnące. Ja z ciekawości wysiałam.

Ja nie mam grzejników, postawiłam na podłodze (podłogówka) przy balkonie więc trochę ciągnie od okna. Ma 19 stopni, chyba za mało ;:131
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko łażenie po stronach nic nie kosztuje o ile ma się silną wolę ;:112 Uwierz, że mnie kosztuje zbyt dużo ;:306
Dobrze, że masz rezerwy mamonkowe ;:215
Jolu jak w środku mają ciepło, to powinno być ok. U Ciebie może być 19 stopni, a pod przykryciem, na tak małej powierzchni, przy bepośrednim kontakcie z podgrzewaną podłogą nasionka mogą mieć cieplej ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdziu, daj mi pisss namiary na te million bells. Może być na pw. U mnie w centrum też są, ale może gdzieś można dostać taniej.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy ja termometr mam w takiej szufladce, w której leżą te krążki, pod folią. I tam jest te 19 stopni. Generalnie komputerek sterujący ogrzewaniem pokazuje 20-21 stopni w domu. Ale wiadomo przy balkonie ciutek chłodniej. Nie wiem jak temu zaradzić. Wczoraj rozpaliłam kominek żeby trochę wspomóc kiełkowanie i podnieść temp w pobliżu. Ale ciężko mi się spało w takim upale. Ja kocham tropiki ale do spania muszę mieć max 18 stopni.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda, wysłałam priv. Podobno mają ładne sadzonki. Już są sadzonki u Ciebie w sklepie ;:202 :?: :?: :?:
Jolu czyżbyś się bała, że zakiełkujesz przy wyższej temperaturze ;:306 :?: Może spróbuj jakąś szmatę podłożyć przy balkonie, albo do kiełkowania przenieś w miejsce ciepłe, ale nie przy oknie i dopiero po wykiełkowaniu przenieś bliżej okna. Moje szklarnie stoją bezpośrednio na parapecie, a konkretnie między parapetem, a grzejnikiem, bez światła, a potem przeniosę je na parapet, do ;:3
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

kociak ma super łóżeczko i podobna do mojego Mruczka :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”