Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Post »

Ogoonek pisze:Ja nie bardzo nie lubię czarnego bzu! :(
Czyli wychodzi na to że lubisz?
Z owoców zrób wino, jest rewelacyjne!
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli wychodzi na to że lubisz?
Mała pomyłka:D Nie lubię czarnego bzu. Właśnie słyszałam, że bardzo dobre nalewki wychodzą:). Koleżanka dodawała kiedyś owoce bzu do soków i kompotów. Podobno dobre, ale ja nie próbowałam. Po prostu mam złe skojarzenia i doświadczenia z czarnym bzem :)
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

A propos nalewek - kto wie, co to jest popularnie zwana kurcipa? Pachnie ohydnie, ale miałam fazę na nalewki i zrobiłam z owoców tej rośliny z dodatkiem herbaty. Cóż to był za syf... :shock:
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

Hm, ta nalewka to z czeremchy, tak? Może coś się po prostu nie udało?:D Ja próbowałam zrobić wiśnie w spirytusie, ale szkoda gadać, kompletna klapa:D
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Ogoonek pisze:Hm, ta nalewka to z czeremchy, tak? Może coś się po prostu nie udało?:D Ja próbowałam zrobić wiśnie w spirytusie, ale szkoda gadać, kompletna klapa:D
Nalewka z czeremchy jest pyszna! Ja robiłam już z lipy, porzeczki, miodu, gruszek i płatków róży. I najlepsze są właśnie z róży i czeremchy!:-) Czeremcha to jeden najbardziej niedocenianych dzikich owoców moim zdaniem. Ma niecodzienny smak, można robić z niej nalewki, soki. Zawsze mi żal tych ton owoców, które się marnują... U mnie jest ich mnóstwo, więc zbieram wiadrami. Tylko ręce ciężko domyć potem;-)

Ale zastanawiam się, Magdallena, czy o czeremsze piszesz, bo kurcipa też podobno była nazwą tarniny.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Pisałam o czeremsze (kurcipie), albo przynajmniej tak mi się wydawało. Porównywałam owoce czeremchy z fotkami z netu i były takie same.
A ta nalewka smakowała jak lekarstwo. To chyba zasługa herbatki miętowej ekspersowej (w saszetce), którą według przepisu należało włożyć do owoców i zalać spirytusem. Wypiło się, a jak! Ale com się przy tym nacierpiała... Za to nalewka z poziomek czy orzecha to zupełnie inna bajka ;:224
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też piłam nalewkę z czeremchy podarowaną nam przez znajomego. Była wyśmienita, ale nie wiem jak była robiona, co nie znaczy że nie mogę spytać gdyby ktoś był zainteresowany. Ja sama nie robię już nalewek, poza pigwowcową ,moim zdaniem najlepszą ze wszystkich.
ania1590
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

ania1590 pisze: mogę spytać gdyby ktoś był zainteresowany
Bardzo chętnie. ;:138
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41

Post »

Wiem że temat nie jest w tym temacie ale jak już się rozkręciliśmy to podrzucę link: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=13204
W Polsce rośnie bardzo dużo roślin użytkowych (nalewki, wina) i można z nich robić cuda :D
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Ja lubię te rośliny , których nie mam :lol: . A jak już je mam, to się zaczynam czepiac - a to nie taki kolor, a to to za wolno rosną, a to za bardzo ekspansywne, a to przemarzają, a to za późno wiosną odbijają, a to mączniak je bardzo lubi, a to się pokładają , a to okazują się krótkowieczne....itd.. itp. :lol: Atak na poważnie, to najbardziej lubię liliowce i klematisy.
Awatar użytkownika
Rado89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 maja 2012, o 03:06

Post »

Od dzieciństwa niecierpie pelargoni ale nie umiem wytłumaczyć mojego obrzydzenia do tej rośliny :)
pozdrawiam radek
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Ja nie przepadam za liliowcami. Jak kwitną to są ładne, ale potem prawie niczym nie różnią się od porów.
Pozdrawiam, Ania.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja lubię liliowce, ale odmiany które kwitną masowo i mają zwyczajne kwiaty, najcześciej te starsze odmiany.Nowych, finezyjnych nie lubię, bo kwitną najczęściej pojedynczymi kwiatami, a ja z tych co nie umieją docenić 'kropek, smug i falbanek' tylko efekt ogólny, bardziej spektakularny.
Ogólnie jeśli chodzi o byliny, to wolę zwyczajne gatunki dobrze zestawione, wyeksponowane i zadbane, zamiast pokombinowanych odmian.
tutunn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2013, o 09:13

Post »

Witam Wszystkich :wit
Ja jakoś też nie lubię pelargonii.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Ja też nie lubiłam pelargonii dopóki nie trafiłam na angielskie/anielskie, te z drobnymi kwiatkami....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”