Nemezjo chodziło mi że kiełkują mi nasiona dyni w środku dyni, przechowuje w chłodnej piwnicy ale niektóre nie wytrzymały już ;)nemezja pisze:No to z dyniami większy problem:). Chyba, że z parapetu po pokoju je puścić
Zimowe pomidorki :)
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: zimowe pomidorki :)
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59

- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu jest pokazane dokladnie jak to zrobić.
http://skruben.blogspot.com/2012/03/how ... -pots.html
http://skruben.blogspot.com/2012/03/how ... -pots.html
Pozdrawiam Paweł.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Super
Szkoda, że nic nie rozumiem, na szczęście zdjęcia są chyba wystarczająco czytelne. Czy to znaczy, że po sznurku woda wędruje do góry nawilżając glebę?

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
dokładnie to ściągnęłam
, sznurka jedynie więcej dałam ( sznurek chyba konopny ) i posadziłam trochę głębiej aby podsypać ziemi jak będzie pomidor wyłaził z butelki. Zobaczymy czy patent się sprawdzi 
-- 27 sty 2013, o 20:13 --
mam nadzieję że wybrałam dobry sznurek i skręcone włókna zadziałają jak kapilara

-- 27 sty 2013, o 20:13 --
tak, zjawisko kapilarneaguskac pisze:SuperSzkoda, że nic nie rozumiem, na szczęście zdjęcia są chyba wystarczająco czytelne. Czy to znaczy, że po sznurku woda wędruje do góry nawilżając glebę?
mam nadzieję że wybrałam dobry sznurek i skręcone włókna zadziałają jak kapilara
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taki patent można też zastosować, jak się wyjeżdża na prę dni, do podlewnia kwiatków. Obok doniczki pojemnik z wodą i sznurek z jednej strony zanurzony w wodzie, z drugiej w doniczce z kwiatkiem 

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Chyba wykorzystam jako doświadczenie w klasie
Niech się dzieciaczki czegoś nauczą
Ciekawie to wygląda, spodoba im się.

Ciekawie to wygląda, spodoba im się.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
zuzia55
u mnie też już niektóre popikowane, w tym roku ostrożniej, bez szaleństw po kilka nasionek wysiałam a teraz w chłodnym miejscu stoją więc troszkę wolniej rosną.
i zagadka który to koralik a który betalux

u mnie też już niektóre popikowane, w tym roku ostrożniej, bez szaleństw po kilka nasionek wysiałam a teraz w chłodnym miejscu stoją więc troszkę wolniej rosną.
i zagadka który to koralik a który betalux

Pozdrawiam
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Melduję, że wydłubane z markertowego pomidorka koktajlowego nasionka wzeszły
Dla hecy połozyłam tackę owiniętą w folię na kaloryferze lekko ciepłym. Po kilku dniach już miałam siewki. To moje pierwsze pomidory więc tym większa ekscytacja. 

eee..no dziewczyny, metoda na sznurek jest znana od lat, tam jest też inny patent, chyba lepszy, a tak w ogóle, tasiemka lepsza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3193&hilit

Nie trzeba specjalnie regulować temperatury kaloryfera jeśli podłoży się pod kuwetę jakieś grubsze kolorowe pismo lub ściereczkę złożoną na kilka warstw. Na gołym kaloryferze jest groźba ugotowania nasionMagdallena pisze: Dla hecy połozyłam tackę owiniętą w folię na kaloryferze lekko ciepłym.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odświeżam i ogłaszam mały sukces 
Maskotka (15 listopada/ 25 listopada /2 grudnia/ 15 grudnia/ 16 grudnia/ 29 grudnia)
(13 stycznia)

(1 lutego)
A więc jednak można zimą uchować pomidora od małego, który na dodatek zakwitnie bez specjalnych zabiegów
A na koniec rodzynek (góra) i Venus (dół). Jak widać wcale nie wybiegają. Widać też, że to będzie znacznie mniejszych rozmiarów pomidor, posłuży mi w przyszłości do nowych eksperymentów

Maskotka (15 listopada/ 25 listopada /2 grudnia/ 15 grudnia/ 16 grudnia/ 29 grudnia)

(13 stycznia)

(1 lutego)

A więc jednak można zimą uchować pomidora od małego, który na dodatek zakwitnie bez specjalnych zabiegów

A na koniec rodzynek (góra) i Venus (dół). Jak widać wcale nie wybiegają. Widać też, że to będzie znacznie mniejszych rozmiarów pomidor, posłuży mi w przyszłości do nowych eksperymentów

Pozdrawiam, Maciek.
I oto mi właśnie chodziło. Szkoda, że nie dałeś stymulatora wzrostu do któregoś krzaczka.
Ale trudno. Następnej zimy spróbuję ponownie.
Ale trudno. Następnej zimy spróbuję ponownie.