Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 14
- Isia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 14
Cześć Aga zginął mi Twój wątek nie miałam powiadomień i znalazłam Cię w kolejnej części, zdjęcia z prezentacji ogrodu zawsze robią wrażenie piękne miejsce... jeszcze chwilę tu posiedzę i biorę się do pracy 

Isiu, dzień dobry i dziękuję za jak zawsze serdeczne słowa... dobrze, że się znalazłyśmy! Wypijam kawę i także zabieram się za papierzyska... Miłego!
Majeczko, witam mroźno ale gorąco
Doris, dzień dobry! 65 dni do wiosny to jest to i żadnych zim od tej pory ;-) Rhapsody in Blue później Ci wstawię... przymierzasz się?
Nelu, witam z rana! Cieszę się, że ze zdrowiem idzie ku lepszemu
Piwonie, które mam u siebie, to zwykłe bylinowe odmiany... Nie są skomplikowane w uprawie - do szczęścia potrzebują słonecznego stanowiska i muszą być odpowiednio wkopane w grunt: 3-5cm pod ziemią musi się znaleźć miejsce z którego wyrośnie pęd. Wkopiesz głębiej - więcej niż pewne, że piwonia nie zakwitnie. Do drzewiastych swoją drogą się przymierzam. Uwielbiam te rośliny! Planujesz je mieć w swoim ogrodzie? Miłego!
Kasiu, fajnie że jesteś - zapraszam do odwiedzin
MaGorzatko, zawsze byłaś oryginał
Dorotko, żałuję, że rzadko się odzywasz, ale wiosną będzie lepiej, prawda?
Ewa, u Ciebie miejsca nie brakuje... możesz mieć całe szpalery piwonii
Aga, zapraszam więc!
Agulka, niedobrze, że choroba wróciła... mam nadzieję, że odpowiednimi medykamentami i ciepłym domkiem szybko się wyleczysz...
Miłego dnia wszystkim! Tu rano było bardzo zimno, ale wyszło słońce i świat od razu zrobił się piękniejszy

Majeczko, witam mroźno ale gorąco

Doris, dzień dobry! 65 dni do wiosny to jest to i żadnych zim od tej pory ;-) Rhapsody in Blue później Ci wstawię... przymierzasz się?
Nelu, witam z rana! Cieszę się, że ze zdrowiem idzie ku lepszemu

Kasiu, fajnie że jesteś - zapraszam do odwiedzin

MaGorzatko, zawsze byłaś oryginał

Dorotko, żałuję, że rzadko się odzywasz, ale wiosną będzie lepiej, prawda?
Ewa, u Ciebie miejsca nie brakuje... możesz mieć całe szpalery piwonii

Aga, zapraszam więc!
Agulka, niedobrze, że choroba wróciła... mam nadzieję, że odpowiednimi medykamentami i ciepłym domkiem szybko się wyleczysz...
Miłego dnia wszystkim! Tu rano było bardzo zimno, ale wyszło słońce i świat od razu zrobił się piękniejszy

Odpoczynek w Twoim ogrodzie to balsam dla duszy.. pięknie naprawdę.. 

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aguniu nowy dzień nowy tydzień, oby był dla Ciebie dobry! Już pewnie pędzisz do fabryki, za chwilę zaparzysz kawkę i otworzysz komputer, uśmiechnij się dzień będzie piękny!
Czyli w tym sezonie będzie pierwszy raz siać? Piękne niebieskości!
Czyli w tym sezonie będzie pierwszy raz siać? Piękne niebieskości!
Dario, jest mi bardzo miło że w ten sposób odbierasz mój ogród - dziękuję!
Marysiu, pracuję już od godziny, żłopię drugą filiżankę kawy i zachwycam się wschodzącym nad lotniskiem pięknym, mocnym słońcem... Oby był to dobry tydzień! Z wysiewami już próbowałam, za każdym razem bez powodzenia... teraz spróbuję w krążkach torfowych i bardzo się postaram, by coś z tych wysiewów wyrosło
Miłego!
Marysiu, pracuję już od godziny, żłopię drugą filiżankę kawy i zachwycam się wschodzącym nad lotniskiem pięknym, mocnym słońcem... Oby był to dobry tydzień! Z wysiewami już próbowałam, za każdym razem bez powodzenia... teraz spróbuję w krążkach torfowych i bardzo się postaram, by coś z tych wysiewów wyrosło

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rhapsody prześliczna, już od dawna przyciąga mój wzrok, niestety miejsca na nią nie mam
Dziś piękny słoneczny dzień, uwielbiam taką zimę..... prawdziwą zimową zimę
z mrozem, śniegiem i ostrym słońcem..... mogłoby byc tak do marca, a później już tylko piękna wiosna
..... cóż nierealne, ale pomarzyc sobie można

Aguś miłego dnia w pracy

Dziś piękny słoneczny dzień, uwielbiam taką zimę..... prawdziwą zimową zimę

Aguś miłego dnia w pracy

- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
Witaj Aguś
Jeszcze do niedawna sądziłąm, że nie lubię róż
ale im dłużej oglądam ich na Twoich cudnych zdjęciach to czuję że może mnie dopaść różomania
Twoje zmiany będę śledzić na bieżąco, już sobie wyobrażam jak będzie cudnie
U mnie świeci piękne słoneczko
i zapowiada się piękny dzień
A jak Twoja bieżnia?

Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
Serdeczne pozdrowienia z zasypanego śniegiem ale słonecznego Torunia
Miłego dnia Aguś

Miłego dnia Aguś

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Matko, 6 strona
Ale mam tyły
Siała baba już coś?
Tylko nie mów, że mak 

Siała baba już coś?

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Agus,tak sie zastanawiam jak posiac to cleome,co dostałam od ciebie,do gruntu,czy wczesniej w domu?
- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Agunia
przyglądam się piwoniom (peoniom) od dłuższego czasu, 3 lata temu posadziłam u siebie te zwykłe, ale jednak zbyt głęboko, efekt znany - brak kwiatów i same liście, przesadziłam je sierpniu, mam nadzieję, że dobrze. Zobaczymy.
Jak się okazuje piwonia piwonii nierówna, przeczytałam o takim sposobie sadzenia drzewiastych (u Ciebie więcej ludzi, może komuś się przyda?)

Miłego! podeślij choć trochę słoneczka, u mnie znów sypie pierzem z nieba!

Jak się okazuje piwonia piwonii nierówna, przeczytałam o takim sposobie sadzenia drzewiastych (u Ciebie więcej ludzi, może komuś się przyda?)
Piwonie drzewiaste sadzimy w taki sposób, by nasady pędów zostały przykryte ziemią - czyli około 10-12cm głębiej niż rosły w doniczce. Ponieważ młode rośliny mają ubogi system korzeniowy - zalecamy sadzenie pod kątem 45 stopni, aby piwonie prawidłowo zakorzeniły się na stałym miejscu i zdrowo rosły. Zakorzenianie piwonii drzewiastych trwa około dwóch sezonów wegetacyjnych. W pierwszym roku po posadzeniu, nie należy dopuścić do zakwitnięcia - korzenie są mocno zredukowane i nie nadążą wykarmić tak dużych kwiatów.

Miłego! podeślij choć trochę słoneczka, u mnie znów sypie pierzem z nieba!
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Łał...ale masz plany
Aguś jestem pod ogromnym wrażeniem precyzji Twoich planów
Czy ty jesteś jakimś strategiem ?
Potem zachwyciły mnie zdjęcia z Twojego ogrodu (sam ogród zachwyca mnie od początku jego poznania), ale gdy przeczytałam, że nie jesteś z niego zadowolona, to myślałam, że umrę ze śmiechu
Ciekawe,czy cierpią twoje doznania estetyczne, gdy przekraczasz próg mojego ogrodu
Buziaki na dobry dzień 

Aguś jestem pod ogromnym wrażeniem precyzji Twoich planów

Potem zachwyciły mnie zdjęcia z Twojego ogrodu (sam ogród zachwyca mnie od początku jego poznania), ale gdy przeczytałam, że nie jesteś z niego zadowolona, to myślałam, że umrę ze śmiechu

Ciekawe,czy cierpią twoje doznania estetyczne, gdy przekraczasz próg mojego ogrodu

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lukrecjo ja posadziłam piwonię drzewiastą tradycyjnie jak piwonie i na następny rok obdarzyła mnie jednym dużym kwiatem i drugim mniejszym! A sadzonka była przeciętnej wielkości.
- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Aguś, pozwolisz, że odpowiem Marysi?
Marysiu, doświadczenia z peoniami nie mam prawie żadnego, słucham mądrzejszych. Bo bardzo mi się podobają, moje próby ze zwykłymi nie wyszły zbyt dobrze
Jak znalazłam ten opis, wydawał mi się kawy, ale jak piszesz, dopiero w drugim roku zakwitła, prawda, więc w pierwszym i tak "szła w korzenie" - dobrze zrozumiałam? 
Marysiu, doświadczenia z peoniami nie mam prawie żadnego, słucham mądrzejszych. Bo bardzo mi się podobają, moje próby ze zwykłymi nie wyszły zbyt dobrze