Jola1313- u mnie właśnie drugie, czerwone hipeastrum przekwitło. Czekam na białe, ale coś powoli pączek rośnie, bardzo powoli.
Miniulek- dziękuję. Dawniej w mojej kolekcji przeważały rośliny o ozdobnych liściach. Ale, od jakichś 5-u lat zaczęłam zmieniać upodobania. I tak teraz, większość doniczkowców to rośliny kwitnące. Plusem jest to, że przez cały rok mam kwiaty żywe w doniczkach. Nie potrzebuję ciętych bukietów.
Storczyki, hoje, jak i hipeastra kwitną nawet w niesprzyjających warunkach świetlnych. Wystarczy poświęcić im nieco uwagi i w środku zimy mozna cieszyć się ich kwiatami i zapachem.
Oxalis- do kwiaciarni to mi jeszcze sporo brakuje
Ale lubię kolory i kwitnące rośliny są u mnie na pierwszym miejscu.
Niunia1981- h.bella potrafi kwitnąć przez cały rok. Jedynie zimą tworzy baldachimy od strony ...szyby. Nie obracam jej, bo się boję, by nie zrzuciła pączków.
Życzę Ci, by Twoja bella też pięknie kwitła i pachniała.
Szarotka66- zimę widać za oknem. Jakieś 30cm śniegu i minus dziesięć stopni...brrr - zimno.
A na parapetach niektóre rośliny już poczuły wiosnę. Zaczynają rosnąć młode hoje, sukulenty, trzykrotki i obudziły się gloksynie, więc je przyniosłam do mieszkania.
Arkadius- dziękuję. Kolejne pączki pękają...
Elciu1974- wystarczy mieć różnorodną kolekcję kwiatów, a wciąż będzie coś kwitło i pachniało.
H.bella pachnie bardzo, bardzo delikatnie. Trzeba włożyć nos w baldachim, by poczuć delikatny zapach. Powiedziałabym tak, 10 baldachimów belli pachnie tak, jak jeden baldachimek mojej ulubionej lacunosy.
Oprócz tych, dwóch hoji - pachnie też kwitnące teraz różowe oncidium. Czekam na kwiatuszki h.multiflora.
Adela1511- ja jestem za tym, żeby teraz śnieg sypał, a nie ... w marcu.
Bardzo cieszą zimowe kwitnienia, choć skromniejsze niż letnie. Ale przynajmniej jest kolorowo i pachnąco.
Aluniu- dziękuję.
Paula15- dziękuję. Kolejne pączki czekają na rozkwit
Doromichu- dziękuję. Kocham kwiaty, to część mojego życia. Nie wyobrażam sobie, żyć bez ich. Cieszą mnie doniczkowce, zwłaszcza zimą, kiedy na drzewach nie ma liści, a ja tak bardzo tęsknię za latem, ogrodem, zapachami i kolorami.
Tesiu39- o tak. Już coraz bliżej wiosny. Widzę, po roślinach, że powoli budzą się ze snu zimowego

Może zima wnet się skończy...
Wystarczyły dwa dni słoneczne, a niektóre hoje w tym czasie wypuściły liście i obudziły się boczne "oczka" na nich.
Jeszcze raz
h.bella w słońcu:
Drugie, czerwone hipeastrum już przekwitło, jedno z ostatnich jego zdjęć:
Za to...cyklamen szaleje z pączkami i kwiatami (stoi przy rozszczelnionej szybie, na parapecie pod którym nie ma grzejnika), kilka zdjęć z jego udziałem:
Finał kwitnienia
eszynantusa Mona Lisa :
I jedno zdjęcie storczykowe. Falenopsis multiflora i jego uroczy kwiatuszek: