Różanka w Sudetach, cz. 2
- Dyskrecja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach, cz. 2
Witam Cię Alu, też zamówiłam Naomi u Ewy, spodziewam się jej w maju.
Myślałam, że jest to róża dwukolorowa, tak mi się wydawało po opisie u Ewy, szperałam trochę po necie, rzeczywiście mało jest danych o niej, strona róż Poulsena jeszcze nie chodzi, natomiast znalazłam taką informację i zdjęcie
http://www.worldrose.org/trials/2012/paris/paris3.asp
i tym bardziej ta róża mi się podoba, otrzymała w 2012r. nagrodę w Baden- Baden za zapach
Myślałam, że jest to róża dwukolorowa, tak mi się wydawało po opisie u Ewy, szperałam trochę po necie, rzeczywiście mało jest danych o niej, strona róż Poulsena jeszcze nie chodzi, natomiast znalazłam taką informację i zdjęcie
http://www.worldrose.org/trials/2012/paris/paris3.asp
i tym bardziej ta róża mi się podoba, otrzymała w 2012r. nagrodę w Baden- Baden za zapach
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to następne szaleństwo ..Ja już nawet nie patrzę na różane linki ,bo mam zawrót głowy ,a mógłby też być i portfela
.Jednak zamówiłam sobie 2 terminatorki Adelaide Hodles i Dagmar Hastrup .Obie dostanę wiosna i tak wygląda zaglądanie w linki
a miejsca już brak ,gdyż niedługo wjechałabym do warzywnika 
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Czyli jednak Naomi nie jest czerwona tylko bardziej różowa i dobrze że jej nie zamówiłam, choć przyznam że ładna. 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dobrze wiedzieć, że trzeba Nadii zapewnić trochę cienia. Teraz musze go poszukać 
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu macie zdjęcia Naomi;
http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... Naomi.html
wygląda na dwukolorową o okrągłych kwiatach - barwa wiśniowa.
Zobaczymy jak będzie wyglądać jak zakwitnie.
http://www.rosenpark-draeger.de/Alle-Ro ... Naomi.html
wygląda na dwukolorową o okrągłych kwiatach - barwa wiśniowa.
Zobaczymy jak będzie wyglądać jak zakwitnie.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
mi przypomina mojego Captana Hoyward
- Dyskrecja

Witam wszystkich gości i cieszę się, że Naomi znalazła uznanie wśród sympatyków róż renesansowych. Mam nadzieję, że sprawdzi się jej mocny, piękny zapach, bo tego ogromnie potrzebujemy w naszych ogrodach.
Chcę się podzielić z koleżankami miłą nowiną, że nareszcie po wielu latach udało mi się zidentyfikować moją dotychczas bezimienną różę pnącą, która raczej rośnie u mnie jak parkowa - LAWINIA
Mam ją już chyba od 2007r, kilkakrotnie przesadzana, kupiona jako NN, cięta przez pierwsze lata jak wielkokwiatowa, potem zostawiona jak parkowa, piękne jasnoróżowe, pachnące kwiaty, bardzo mało kolców.

http://www.rosebook.ru/roses/large-flow ... r/lawinia/ .
Różne imiona próbowałam do niej dostosować, ciągle coś nie pasowało, teraz jestem pewna na 90%, kamień z serca, ufff.
Może ktoś ma tę różę u siebie, będę wdzięczna za potwierdzenie , można też wstawiać u mnie jej fotki.
Chcę się podzielić z koleżankami miłą nowiną, że nareszcie po wielu latach udało mi się zidentyfikować moją dotychczas bezimienną różę pnącą, która raczej rośnie u mnie jak parkowa - LAWINIA
Mam ją już chyba od 2007r, kilkakrotnie przesadzana, kupiona jako NN, cięta przez pierwsze lata jak wielkokwiatowa, potem zostawiona jak parkowa, piękne jasnoróżowe, pachnące kwiaty, bardzo mało kolców.

http://www.rosebook.ru/roses/large-flow ... r/lawinia/ .
Różne imiona próbowałam do niej dostosować, ciągle coś nie pasowało, teraz jestem pewna na 90%, kamień z serca, ufff.
Może ktoś ma tę różę u siebie, będę wdzięczna za potwierdzenie , można też wstawiać u mnie jej fotki.
- Dyskrecja

Aniu, Carina jest typową różą wielkokwiatową, na pędzie ma jeden kwiat, u mnie na pędzie jest co najmniej trzy kwiaty, pędy się rozgałęziają i krzew się powiększa. Dzięki ale na razie trzymam się swojej myśli.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
kupiłam jesienią Lawinę zobaczymy jak zakwitnie bo widzi mi się piękna, co prawda miałam wcześniej ale "amatorzy" lub jak kto woli kolekcjonerzy
wykopali do swojego pewnie ogródka lub na piwo.
- Dyskrecja

Oj to szkoda Aniu, i kup tu jakąś drogą różę za granicą, szkoda gadać
Ja mam ogród przy domu, gdzie co położę tam leży, gdzie co posadzę tam rośnie,cały czas mam wszystko na oku.
Tej lawinii nie widziałam dotąd w forumowych ogrodach ale kto wie, może ktoś się przyzna.
Ja mam ogród przy domu, gdzie co położę tam leży, gdzie co posadzę tam rośnie,cały czas mam wszystko na oku.
Tej lawinii nie widziałam dotąd w forumowych ogrodach ale kto wie, może ktoś się przyzna.
- Dyskrecja

Nareszcie dziś, po miesiącu oczekiwania, pojawiło się słońce, prawdziwa zima, kilka stopni mrozu, gruba poducha śniegowa i to upragnione słońce.
Spacer to sama przyjemność.
A na wieczorową porę mam do pokazania link http://www.roslin-menazeria.net/1024,2773,roze.html , z cudownego ogrodu u nas w Polsce, jestem nim a szczególnie różami zauroczona. Ogród ten pokazała ostatnio " Maja w ogrodzie".
Witaj Heniu
U Ciebie śliczna pogoda, u nas też bardzo zimowo, ale słońca niestety nie ma.
Oglałam ten odcinek Mai i byłam zauroczona ogrodem, jego koncepcją, wspaniałymi rabatami różanecznikowymi i różanymi... piękne wrzosowisko też mnie zainspirowało do dalszego rozwiajania własnej rabaty leśnej...
Z przyjemnością przejrzę zalinkowaną stronę
Dobrego dnia!
U Ciebie śliczna pogoda, u nas też bardzo zimowo, ale słońca niestety nie ma.
Oglałam ten odcinek Mai i byłam zauroczona ogrodem, jego koncepcją, wspaniałymi rabatami różanecznikowymi i różanymi... piękne wrzosowisko też mnie zainspirowało do dalszego rozwiajania własnej rabaty leśnej...
Z przyjemnością przejrzę zalinkowaną stronę
Dobrego dnia!
-
Monikwiaty
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Witaj:) nie oglądałam Mai więc tym chętniej zwiedzę polecany przez Ciebie ogród . Mam pytanie o różę linę , czy ona powtarza kwitnienie? jak długo kwitnie? pozdrawiam:)
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Oglądałam Maję w ogrodzie ale nie od początku. Byłam zauroczona tym co widzę i
miałam poczekać kiedy będzie powtórka tego odcina, a tu taka miła niespodzianka.
Wiesz co, ja też jestem zachwycona tym co Pani Anna w tym ogrodzie zrobiła.
Wspaniałe klimaty i w moim stylu. Cudowna rabata różana przy podjeździe.