Od wczoraj siedzę i szukam w necie informacji o tych EM-ach.  

 A wszystko przez te kochane pomidory... 
Desty10, dla Ciebie linki ciekawych filmików:
Pożyteczne Mikroorganizmy
cz. 1 - 
http://www.youtube.com/watch?v=RXrvWFV4Y_A 
cz. 2 - 
http://www.youtube.com/watch?v=rRWWdKN1GV4 
cz. 3 - 
http://www.youtube.com/watch?v=S53o4yT3qpA 
Efektywne mikroorganizmy 
http://www.youtube.com/watch?v=NjG-LpucvlI 
Ten ostatni filmik jest trudny w odbiorze, bo pan profesor nie ma daru porywania słuchaczy.
Zgadzam się, że Mikrobia reklamowała produkt. Ale nie robiła tego nachalnie i dużo się od Niej nauczyłam.
Na innym forum znalazłam przepis na darmowe EM-ki. Trzeba w wiadrze ułożyć warstwami odpadki i węgiel drzewny. Ubić wszystko i zalać kwasem z kapusty kiszonej, ogórków, czy innym naturalnym jaki mamy. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji na 2-3 tygodnie. Podobno w węglu zagnieżdżą się pożyteczne mikruski. I już tam sobie będą mieszkały. Chyba, że je sami wytrujemy ŚOR. Węgla powinno być około 1/4 - 1/5 wiadra.
Planuję zrobić taki eksperyment. Część masy dodam do kompostu, część będę małymi porcjami rozkładać na działce, oczywiście przysypując ziemią.
Wydaje mi się, że tu powinno się pamiętać o jednej z podstawowych zasad permakultury, czyli ściółkowaniu. 
Już dwa lata robię gnojówkę z pokrzyw. Ponieważ jednak używałam jej na balkonie, więc robiłam ją w plastikowych pojemnikach po płynach od mycia naczyń. Z oczywistych względów były one zamknięte. Nie miałam problemu z muszkami i fetorem. Jedynie od czasu do czasu delikatnie odkręciłam, by wypuścić nadmiar gazu. Wcale tez nie mieszałam.