Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Post »

Aga i to jest to :D

Monika, jesteś nareszcie :wit

Izo, Ty u mnie ;:oj Obrazek
Moje guru ogrodowe.... Twój wątek jest moją ściągą ...
Z podziwem oglądam nabytki w postaci cudownych ozdób z kamienia a ostatnio te zdjęcia robione z góry ;:167
Jestem fanką, "cichopodczytawczką" Twojego miejsca na ziemi.
Bardzo dziękuje za komplementy :oops:
Jest mi niezmiernie miło, że mnie odwiedziłaś i zechcesz, mam nadzieję, wspierać mnie tak jak inne koleżanki ( ;:196 ) w dążeniu do stworzenia pięknego ogrodu.

A przy okazji ogrodu z widokiem... mój niezawodny sąsiad bałaganiarz, który posiada areał wielkości prawie hektara, postanowił całą swoją zbieracką kolekcje prezentować przy moim płocie :evil: I tak przez lata ja dokładam po jednym szczelnym płotku od strony tarasu a on sukcesywnie dokłada coś ze swojej kolekcji ;:14 . W związku z tym moje marzenie o tym, ze taras będę miała z moim ukochanym widokiem na wierzby i piękno pradoliny Wisły szlag trafił. Postanowiłam, że rośliny będą do wysokości płotu, żeby jego "kolekcję" ukryć a widok jednak mieć ale sąsiad mój ukochany jakby to przewidział i zaczął dokładać coraz wyższe trofea.
I tak w sezonie zimowym 2012/2013 mój ulubieniec postanowił, że takie cuś to na pewno nie da się zasłonić byle jakim chabaziem do wysokości płota. Dodam, że nie jest rolnikiem, tylko zbieraczem.
Tadaaaam :roll:
Obrazek

Obrazek

Oczywiście przyczepa stoi raz bliżej raz dalej. Dzisiaj jest dalej, bo jak jest bliżej, to nie widzę nic poza nią. Ja wiem, ze może być gorzej, bo Monia pisała o szopkach zrobionych z drzwi łazienkowych u swojego sąsiada, ale i tak mnie to wnerwia. Byłam, rozmawiałam, tłumaczyłam. Niby wiedzą a i tak ciągle dokładają.
Nic to, muszę zapobiegawczo obsadzić tę stronę gęsto i wysoko, żeby przez następne lata mieć w nosie co ten "badziewiak" nowego wymyślił...

Ilonka, dzieło Twoich rączek, czyli kula-wełnula znalazła takie zastosowanie w roli akcentu świątecznego :D

Obrazek

I dla równowagi akcent świąteczny w drugiej łazience, czyli anielice z choinkami. Miejsce obrazka zajął fioletowy wianek i dlatego obrazek stoi tutaj:
Obrazek

Z obrazków ogrodowych nici, bo pod kołderką wszystko :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu widzę że życie sąsiedzkie macie ciekawe...to tak jak u mnie przez całe lato oparta o płot była długa metalowa drabina...co ja się nagimnastykowałam aby tego na zdjęciach nie było widać...mówiłam mówiłam i nic. Zima przyszła i drabinę sprzątnęli ;:306
Różne mam takie sąsiedzkie historie. Włączenie zraszaczy o 12 w południe przy 40 stopniowym upale w moją stronę a jak...jak popalić to nie swoje rośliny :twisted:

Wnętrza każdorazowo podziwiam ;:180 i ciągle mi mało widoczków. Proszę o więcej ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj Magda, tak sobie czytam ostatnie strony i to prawda co mówisz o kobietach ze wsi ;:108 W większości wszystko idzie jak 50 lat temu, z ojców, z dziada i pradziada. Ale prawdą jest też, że harują nieźle. Moja siostra stryjeczna jest taką gospodynią i wierzcie mi mimo, że teraz też jestem ze wsi :lol: nie dałabym rady tak pracować. Duży szacun dla niej!
Co do znajomości roślin i niektórych gatunków też nie jest bieżąca, dlatego część moich zieloności już zdążyłam przeflancować do jej ogródka :)
Zima się znowu zaczęła, mam tylko nadzieję, że temperatury w Zakolu zbytnio nie spadną ;:108
Miłego :wit
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj Madziu ,przynajmniej to ruchome "dekoracje" ale ze swojego doświadczenia wiem że denerwują nie mniej od tych " na stałe" . Dekoracje zachwycające ,pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aga, czyli tez masz fajnych sąsiadów? ;:136
Moi nie są źli, tylko bałaganiarze z nich okropni. Dlatego muszę się poobsadzać celem zasłonięcia niestety, żeby się nie denerwować cudzym obejściem. Bądź co bądź to ich działka a moje wrażenia estetyczne maja prawo mieć w....gdzieś. Na szczęście nie idą mi w szkodę właśnie takimi zagrywkami jak podlewanie w upał, ale i tak mnie wnerwiają :twisted: Dziękuje za komplementy. Miałam, z racji tego, ze to Forum Ogrodnicze wcale już nie przynudzać wnętrzami, ale jakoś tak mnie naszło :wink:

Kasiu,
cieszę się, że podzielasz moje zdanie odnośnie kobiet na wsi. Ja mam różne odczucia jeśli chodzi o ich światopogląd itp., ale do ogromu wykonywanych przez nie prac to na pewno szacunek mam ogromny ;:108
W Zakolu śnieg pięknie okrył roślinki a temperatura przyzwoita. Bardzo mnie to cieszy, bo sen z powiek mi wschodzące cebulowe spędzały.
Cieszę się, ze wpadłaś do mnie :wit

Monia, ruchome czy nie, tak samo wkurzają. Oczywiście liczę się z tym, ze ten badziewiak z czasem wpadnie na genialny plan zbudowania np. kurnika na "linii krajobrazu", ale teraz już mi to będzie wszystko jedno- bo decyzja o obsadzeniu tego odcinka zapadła. Oczywiście zostawię sobie pkt widokowy z końca działki, bo myślę, ze tak daleko on sie nie posunie z budowlami bo raczej jest fanem trzymania wszelkiego "dobra" blisko obejścia 8-)

A to moje pierwsze zdjęcie po zakupie ścian domu ( bo stanem surowym tego bym nie nazwała) i działki.
Widok z dziury w ścianie, która już wtedy w mojej głowie była oknem kuchennym ( do przeróbki, jak cała reszta domu oczywiście :wink: )

Obrazek

Przecież już na tym zdjęciu widać z czym przyjdzie mi sie zmierzyć za (przyszłym) płotem, ale ja naiwnie liczyłam na zrozumienie ;:131

Ale rekompensuje mi te drobne niedogodności możliwość podziwiania natury. Nawet w bezśnieżną zimę jest co podziwiac i to zaraz po wyjściu za własną furtkę po ciężkim dniu pracy w mieście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
adnawka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2012, o 20:46

Post »

Witam,
Patrzę i oczom nie wierzę, że na "żółciutkim piasku" masz takie cuda. Tez mam działkę - sam piach i liche sosny, dlatego podziwiam ogrom włożonej pracy. Moja działka jest typowo rekreacyjna, ale gdyby coś tam chciało rosnąć byłabym szczęśliwa.
Na pewno będę częstym gościem na Twojej stronie i może korzystając z Twojego doświadczenia wreszcie i u mnie coś prócz sosenek i brzóz urośnie.
Gratuluję takich wspaniałych efektów i zazdroszczę Ci, że wiesz co chcesz, jak ma to wyglądać .Ja tej wyobraźni nie mam i jest mi trochę trudniej.
Pozdrawiam
Wanda
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu co do zdjęć jakie pokazujemy w wątkach ogrodowych kiedyś były sztywne obwarowania. Teraz można wszystko wiem pisałam do admina nim zaczęłam pokazywać swoje wnętrza. Może jednak się skusisz?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

O kurka, ale super ;:oj, to wygiete drzewo ;:215, a psiunia jaka szczesliwa :D
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Madziu że też musiałaś mi przypomnieć o tej szopce z drzwiczek ;:306 No ale jest postęp - sąsiad obiecał założyć na to swoje ustrojstwo ... rynnę ;:306 ;:306 chociaż nie będzie mi się woda lala na kwiatki ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Wandziu witaj w moich skromnych progach :wit
Jest mi bardzo miło, że mój wątek może komuś pomóc przy wyborze roślin. Sama popełniłam ogrom błędów i mam nadzieję, że więcej bynajmniej takich spektakularnych nie popełnię :wink: Dzięki przychylności i mądrości koleżanek i kolegów z FO mam plan, determinację i wiele wspaniałych rad oraz przykładów rozwiązań ogrodowych, z których należy korzystać. Bardzo dziękuję za komplementy i mam nadzieję, że będziesz moim gościem częściej :D Zwłaszcza, że piachy nie są Ci obce. Jest nas więcej, takich piaskowych ogrodników na FO :lol:

Aga, no sama nie wiem :oops: Jakoś pomimo, że jestem łasa na komplementy, to nie mam śmiałości na taki ekshibicjonizm.
Małymi kroczkami i tak pokazuję bardzo wiele. O wiele więcej niż zakładałam kilka miesięcy temu ;:131 . Ale atmosfera na FO jest tak rodzinna, że powoli odkrywam publicznie co mi w duszy siedzi... Bardzo Ci dziękuję za słowa uznania, choć pomimo próżności uważam niezasłużone, ale nie krępuj się, nie krępuj :lol:

Madziu, drzewo śmieszne, prawda? Mijam je za każdym razem jak ide z psami na spacer do lasu za domem :D Psy. No właśnie, gdybym nie miała domu to nie miałabym też psów... i 4 kotów :uszy

Monia,
no przepraszam, ale jakoś tak jak pomyślę, ze inni mają gorzej, to mi się od razu robi lepiej ;:224 Nie, to żart był :oops:

Poważnie mówiąc, jak przypomnę sobie mieszkanie w bloku, to kocham sąsiada swego wraz z całą jego pomysłowością ;:215
Za dobrze jak człowiek ma to wymyśla problemy. Poważnie. Przecież oprócz tego zasłaniania widoku przez sąsiada, wszystko na mojej wsi jest fantastyczne ;:167

I na dodanie otuchy sobie oraz tym, którzy nie wierzą w powodzenie akcji ogrodowych, "wułala":

Było:
Obrazek

Jest:
Obrazek

było:
Obrazek

jest ( części zamazane z wiadomych względów :wink: )
Obrazek

Było:

Obrazek

Jest:
Obrazek
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Magda, ale masz fantastyczne drzewa na spacerze! Piękne jak Enty z Władcy P. ;:108
Zdjątka porównawcze zawsze cudnie się ogląda ;:108
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Kasiu, zapraszam na spacer live :D
Chociaż u Was tez zdarzają się jeszcze piękne, niezabudowane tereny. Ale w Zakolu Dolnej Wisły wiadomo, najpiękniej 8-) :wink:
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak ja lubię takie porównawcze zdjęcia ;:173 Dzięki nim wierzę w cuda, a nadzieja mnie nie opuszcza...
Konary wierz niezwykle malownicze. Zawsze podziwiam je jadąc nad morze, bo u nas takich nie ma w ogóle ;:185
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Madziu było ładnie już , jest ślicznie a będzie cudnie:) sąsiadów nie wybieramy a tak jak napisałaś poza nim wszystko..... :D to ja Ci powiem tak tu gdzie mieszkam mam stary w sumie już dom, ani odrobinę nie tak piękny jak Twój , czekają mnie remonty , jak tylko skończę na tej drugiej działce a w sumie powoli już trwają , działkę mam o niebo mniejszą o 10 a nawet więcej nieboskłonów otaczają ją mniej malownicze widoki , sąsiedzi najbliżsi lepiej nie pisać , być może kiedyś to się zmieni ,ale i tak kocham to miejsce odkąd zaczęłam i mogłam tworzyć swój kawałek zieleni wokół:) lepiej Ci? lżej? powinno :) zobacz ile do przodu masz plusów :) A co do wnętrz to te części które pokazujesz to wzór ideału , może nie mam wszędzie i wszystkiego wokół siebie tak pięknego jakbym chciała ale lubię podziwiać piękno w każdej postaci i potrafię je docenić ,nie musi być tuż przy mnie ale sprawia że czuję się szczęśliwa patrząc , a u Ciebie m.in. znajduję to szczęście ,pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu atmosfera na Fo faktycznie rodzinna i jak tu nie pokazywać ;:306
A więc czekam ma kolejne fotki...szukam łazienkowej inspiracji.
Zdjęcia przed i po......ogrom pracy wykonanej kobiecymi ręcami ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”