Zimowe pomidorki :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zimowe pomidorki :)

Post »

Jeżeli chodzi o doświetlanie to tak, ale zapylanie? to nie problem, pomidor jest samopylny i w temperaturze pokojowej nie ma problemu z zapyleniem :lol:
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przenoszę się do starego tematu.

Maskotka (15 listopada/ 25 listopada /2 grudnia/ 15 grudnia/ 16 grudnia/ 29 grudnia):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jest ;:333, niedługo okaże się czy zakwitną.
Pozdrawiam, Maciek.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Docelowo te pomidory mają trafić do gruntu ? W jakim terminie ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One są już w miejscu docelowym - czyli na parapecie. Na szczęście nie potrzeba aż tyle czasu na wyprodukowanie rozsady do gruntu :lol:

Hoduję je eksperymentalnie i dla zabawy, zresztą nie po raz pierwszy zimą. Zachęcam do takiego eksperymentowania zwłaszcza początkujących, nic nie tracąc można nauczyć się postępowania z rozsadą przed wysianiem tej docelowej która trafi do gruntu i pod osłony.

Wczoraj wysiałem kolejny rzut, tym razem bardziej doniczkową odmianę - Venus.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

:) ;:3 dzisiaj będę siała odmianę karłową OLA POLKA, odmiana sztywnołodygowa. Nie obiecuję sobie po niej zbyt dużo, ale frajda jest z samego siania :)
pozdrawiam
Edyta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Suppa pisze:Zachęcam do takiego eksperymentowania zwłaszcza początkujących, nic nie tracąc można nauczyć się postępowania z rozsadą przed wysianiem tej docelowej która trafi do gruntu i pod osłony.
Trafna uwaga- Maćku

Mój pierwszy rzut pomidorków , zanim padł, dostarczył mi też paru spostrzeżeń, które przydadzą się w przyszłości.
NOTO
200p
200p

Post »

A obecnej nie warto wyprowadzić tak długo aby zdecydowanie większe wysadzić do ogrodu ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Maciek wysiał te pomidory jako doniczkowe, a nie gruntowe- NOTO
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Wydaje mi się, że maskotka jest odmianą samokończącą się więc nawet jak potem przesadzi się ją do gruntu to to i tak zakończy swoją wegetację w czasie właściwym dla odmiany czyli długo można się nim nie nacieszyć.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NOTO pisze:A obecnej nie warto wyprowadzić tak długo aby zdecydowanie większe wysadzić do ogrodu ?
Próbowałem już - nie warto. Pomidor w doniczce rośnie dobrze do pewnego momentu, potem zaczyna się męczyć na skutek braku podłoża co skutkuje spowolnieniem wzrostu. Młodsza rozsada po wysadzeniu wyprzedza taką wymęczoną sadzonkę, która i tak zwykle gubi pierwsze grono kwiatowe :wink:
Można próbować utrzymać taką sadzonkę w dużej donicy, ale to zajmnie i dużo miejsca i czasu. Dla mnie osobiście to za dużo zachodu, wolę zrobić tradycyjną 6 - 7 tygodniową rozsadę w normalnym terminie.
Pozdrawiam, Maciek.
NOTO
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Teraz kumam :)
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja mam koktajlowe pomidorki do tej pory. Mamy styczeń. Normalnie rosły w namiocie do listopada, wtedy wyrwałem z korzeniami całe rośliny (2m wys) i na strych. Dojrzewają powoli, nawet te najbardziej zielone i małe. Teraz to tylko jako ciekawostka, bo smak raczej mdły. Ot dodatek do pizzy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witajcie,
ze względu na to, że nigdy nie robiłam własnej rozsady a i przygodę ogrodniczą dopiero zaczynam, postanowiłam wykorzystać okres zimowy do ćwiczenia wysiewu i pikowania.
Kupiłam ziemię do wysiewu (okazało się, że resztkę z wiosny) i 14 listopada wysiałam moje pierwsze pomidorki. Odmiana doniczkowa Minibel
03.12 tak wyglądały piewsze (nierównomiernie wschodziły)
Obrazek

09.12 pikowanie
Obrazek

Obrazek

Przy okazji dokładnej obserwacji zbieram cenne doświadczenia
19.12 rozsada jeszcze żyje
Obrazek

potem popełniam błąd i schną liściene, ale rozsada żyje. Niestety nie wiem co jest przyczyną tego usychania i jak się dalej ma to do roślinek.
02.01.13
Obrazek

Obrazek

na dzień dzisiejszy są większe i już chcę ich wysadzić do stałych doniczek.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Joane pisze:na dzień dzisiejszy są większe i już chcę ich wysadzić do stałych doniczek.
Nie spiesz się z tym zbytnio- Joasiu. Niech rosną w tej palecie dokąd maja miejsce.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

forumowicz dzięki, w takim razie poczekam z wysadzaniem. ;:108
Dzisiaj podlałam je po raz pierwszy odżywką wzmacniającą i wspomagającą rozbudowę systemu korzeniowego.
A to aktualne zdjęcia z przed kilku minut. Największa roślina ma ok. 6 cm. i rośnie już 4 liść właściwy. :tan
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”