Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Post »

Dziękuję Odwiedzającym za życzenia.
Zima, mróz, pola zasypane śniegiem, a po dzisiejszej gwałtownej odwilży, śnieg topnieje i tworzą się ciężkie warunki nie tylko dla nas. Nasi skrzydlaci przyjaciele, też mają duże kłopoty w zdobywaniu pożywienia. Na czas zimy, "urządziłem" na działce mały punkt dożywiania dla ptaków, szczególnie dla "miejscowych" sikor, kosów, dzwońców i bawiących gościnnie: grubodziobów, gili.

Obrazek

Pokosztować porozwieszanej słoninki bardzo często przylatuje dzięcioł. Już kilkanaście razy "zasadzałem" się, żeby uwiecznić na fotce jego odwiedziny, niestety jest zbyt ostrożny i chyba niezbyt głodny. Słoninkę traktuje chyba tylko jako deser, po różnego rodzaju larwach wydobytych z pod kory drzew. Niezbyt zręcznie sobie radzi z odrywaniem kawałków słoninki. Przy najmniejszej próbie "uchwycenia" go na ekranie aparatu - znika z pola widzenia. Najsprawniejsze w tym procederze są sikory. Jak nastaną większe mrozy, może będzie bardziej głodny, a tym samym mniej płochliwy, wtedy może będę miał jego "portret".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Mieciu wesołych świąt :wit miło, że pamiętasz o ptaszkach ;:63 musisz mieć wyjątkowo dobre serducho ;:167
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, za życzenia.
Skrzydlatym opierzonym i śpiewającym "przyjacielom" staram się pomóc przetrwać trudny zimowy czas już od bardzo dawna. Kilkanaście lat temu, idąc latem polami lub lasem słyszało się ptasie trele. Od kilku lat, nie wiem z jakich przyczyn na polach, na których widać i słychać było różne gatunki ptactwa, obecnie panuje wyjątkowa cisza. Nawet w lasach, które rozbrzmiewały ptasim śpiewem, panuje wyjątkowa cisza. Zauważyłem w moich okolicach, że służby leśne również rozwieszają w lasach "kule" z pokarmem dla zimujących lub przylatujących do nas na zimowisko ptaków. Ktoś chyba doszedł do wniosku, że została w jakimś stopniu zachwiana równowaga biologiczna i podejmowane są kroki w celu zahamowania tego procesu. Intensywne stosowanie zabójczej chemii w rolnictwie - zbiera pokaźne żniwo, nie tylko wśród owadów, ale również wśród ptactwa żywiącego się tymi owadami.
Mieczysław
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna stołówka dla ptaszków,zawsze od paru naście lat pamiętam o ptakach ,zawsze umie wisi słoninka na działce
oraz karmnik jest wypełniony słonecznikiem i pszenicą i namawiam wszystkich kaktusiarzy na takie uczynki ;:108
poz,Leszek
-----------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Świetne masz te ukorzenione haworcje - ja w minionym sezonie też podjęłam próbę ukorzenienia mikrusów, które nie miały nawet zawiązków korzonków - większość póki co żyje, ale dużo przy nich zachodu - wręcz podlewam "naparstkiem" żeby rozetki nie zwilgotniały, ale żeby liche korzonki nie zaschły pierwszej zimy, bo maluchy nie dadzą rady przetrwać...

Duży szacunek, że dokarmiasz zwierzaki! Zawsze było to dla mnie ważne, ale odkąd mam w domu kaleką ziębę i obserwuję, jakie to maleństwo jest inteligentne - inaczej patrzę na tę latającą drobiznę! Na moim balkonie stołuje się kilkanaście gatunków - ale większośc korzysta z mojej pomocy tylko, kiedy jest naprawdę bardzo ciężko - tak jak w zeszłym roku, kiedy temp. spadła poniżej 15-20 st. - nawet sójki i jery się wprosiły, a grubodziób bywał codziennie. Póki jednak nie jest tak bardzo zimno, zaglądają głównie sikorki, dzwońce, mazurki, rudzik. Maluchy są nękane przez kosy, ale trudno....Mój pies znosi to ze spokojem, ale tylko dopóki nie pojawią się sierpówki...Balkon odwiedza wierna para - Franciszek i Franciszka - są tak wdzięczne, że wybaczam im nieczystości, natomiast mój jamnik dostaje z ich powodu apopleksji!
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepsze życzenia Noworoczne...dużo miłości i dużo zieloni w okół...kwitnień obfitych i radości na co dzień... :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Dziękuję za odwiedziny i życzenia, wzajemnie życzę Do siego Roku i jak najładniejszych wzrostów "zielonych podopiecznych" i niech cieszą swoimi pięknymi kolorowymi kwiatami.

-----------------------------
Po przenosinach Forum na inny serwer gdzieś się "zawieruszyło" sporo wpisów, szkoda - nie ma ciągłości dyskusji :( .
Mieczysław
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Nowy Rok tuż tuż ;:65 ;:304 Szczęścia i pomyślności....niech nam się zazieleni ;:136
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Z tego co pamiętam to okazji jest dzisiaj wiele aby Mieczysław przyjmował życzenia.
Wszystkiego najlepszego !!!
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Przyłączam się do życzeń imieninowo-noworocznych :wit
AleksandraBdg

Post »

Ja również życzę samych pomyślności i dalszych sukcesów w hodowli Adenium bo dzięki Tobie Mieczysławie dowiedzieliśmy się najcenniejszych wiadomości!
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Wszystkiego najlepszego Mieczysławie :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w Nowym 2013 Roku - dziękuję wszystkim odwiedzającym mój wątek oraz za życzenia imieninowe i noworoczne. Wzajemnie wszystkim Wam szanowni Forumowicze, życzę wspaniałego wzrostu roślin i pięknych kwiatów w "panującym" nam już 2013 Roku.
Mieczysław
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Przy okazji pokazania stołówki dla ptaszków - to jest moment (jeden z kilku) kiedy żałuję, że nie posiadam
działki. Nawet działania balkonowe w tym względzie nie do zrealizaowania z racji posiadania
kociuchów. Adeniowa choinka rozkoszna o głównym bohaterze nie wspominając - pięknie u Ciebie!!! ;:oj ;:63
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałem jako gratis małą sadzonkę pod nazwą Aloes - wybarwiający się na słońcu na czerwono. Przez dość krótki czas pobytu u mnie podrosła i zagęściła doniczkę, dodatkowo trzema młodymi sadzonkami:

Obrazek

Obrazek

Prośba do Forumowiczów - jaka jest pełna nazwa tej roślinki ?
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”