Różanka w Sudetach, cz. 2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach, cz. 2
Ja tez bym się nie obraziła, gdyby mi tak obficie kwitł.
Heniu, ja swoim daję w nóżki glinę z taty działki. Do tego obornik i lepsza ziemię. Niestety nie mam swojego kompostu.
W przyszłym roku zamierzam poprawić trochę ziemię stosując biohumus. On poprawia strukturę gleby tak jak kompost. Zobaczymy jakie będą efekty
Heniu, ja swoim daję w nóżki glinę z taty działki. Do tego obornik i lepsza ziemię. Niestety nie mam swojego kompostu.
W przyszłym roku zamierzam poprawić trochę ziemię stosując biohumus. On poprawia strukturę gleby tak jak kompost. Zobaczymy jakie będą efekty
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Elu, to jest zupełnie normalne, że z podkładek czasami wybijają dziczki, trzeba się dostać do korzenia i przy samym korzeniu je wyłamać.
Aniu, ja też się cieszę tym co mam ale marzy mi się Eden Rose tak chociaż 1,20m. Cudnie by wyglądał.
Gosiu, na pewno będzie OK, róże lubią te wszystkie składniki o których piszesz, ja na wiosnę chciałabym część róż wyściółkować przekompostowanym obornikiem, Majka 411 ma bardzo dobre tego efekty. Tylko boję się czy poradzę sobie z chwastami na tym oborniku.
A to dzisiejsza wspomnieniowa dobranocka

Aniu, ja też się cieszę tym co mam ale marzy mi się Eden Rose tak chociaż 1,20m. Cudnie by wyglądał.
Gosiu, na pewno będzie OK, róże lubią te wszystkie składniki o których piszesz, ja na wiosnę chciałabym część róż wyściółkować przekompostowanym obornikiem, Majka 411 ma bardzo dobre tego efekty. Tylko boję się czy poradzę sobie z chwastami na tym oborniku.
A to dzisiejsza wspomnieniowa dobranocka

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
The Pilgrimm niestety pomimo okrycia kopczykiem wymarzł,ale jest piękny to fakt 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko boję się czy poradzę sobie z chwastami na tym oborniku.
Heniu, poradzisz sobie. Wiosną czekam aż chwasty podrosną i raz, a dokładnie wyrywam je.
Praktycznie starcza to na cały sezon nie licząc drobiazgów, które się wsiewają.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mój Pilgrim mimo że nie okryty, przetrwał, choć obok inne róże zmarzły. I weź tu bądź mądry
Ja z moim kompostem sobie słabo radzę. Strasznie dużo wschodzi tych różności, i to przez cały sezon. Nie zdążam wyrywać tego drobiazgu.

Ja z moim kompostem sobie słabo radzę. Strasznie dużo wschodzi tych różności, i to przez cały sezon. Nie zdążam wyrywać tego drobiazgu.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Heniu dzięki
już będę wiedziała co jest zgrane 

- Dyskrecja
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ja róż mam mało, ale chwatów dużo. Walczę z nimi metodą kartonową.
Heniu, fotka Belami nieziemska... możesz coś więcej na jej temat napisać?
- Dyskrecja
Jureczku
Metoda kartonowa chyba nie jest zbyt elegancka na chwasty, myślę, że w różanym ogrodzie nie będzie dobrze wyglądać, a może nie mam prawidłowego wyobrażenia o tej metodzie.
Aguniu
Belami Kordana, to róża którą kupiłam w 2011r. w lutym jako miniaturę, potem na wiosnę posadziłam w ogrodzie i rośnie do tej pory.
Jest bardzo fotogeniczna, niestety w tym roku zapadła jesienią na czarną plamistość, ale to nie jej wina nie mogłam zrobić skutecznego oprysku bo często popadywało.
Tak o niej pisze rosebook http://www.rosebook.ru/roses/patio/belami-kordana/ .
A to jej kolejne letnie zdjęcie

Metoda kartonowa chyba nie jest zbyt elegancka na chwasty, myślę, że w różanym ogrodzie nie będzie dobrze wyglądać, a może nie mam prawidłowego wyobrażenia o tej metodzie.
Aguniu

Belami Kordana, to róża którą kupiłam w 2011r. w lutym jako miniaturę, potem na wiosnę posadziłam w ogrodzie i rośnie do tej pory.
Jest bardzo fotogeniczna, niestety w tym roku zapadła jesienią na czarną plamistość, ale to nie jej wina nie mogłam zrobić skutecznego oprysku bo często popadywało.
Tak o niej pisze rosebook http://www.rosebook.ru/roses/patio/belami-kordana/ .
A to jej kolejne letnie zdjęcie

- Margo2
Ja się pozbyłam wszelkich marketowych miniaturek. Niestety wszystkie łysiały już w lipcu. Chociaz kwiaty mają cudowne.
- Dyskrecja
Dzisiaj +3 st. śnieg się topi, z dachu kapie, deszcz siąpi, kartony na różach mokną.
Dziwna ta zima, dobrze że ustał ten okropny halny.
Gosiu, wiem że są one bardzo podatne na czarną plamistość, dlatego mam zamiar od początku najbliższego sezonu zająć się ich profilaktyką, może dłużej da radę obronić się przed grzybami. I tak mnie zadziwiły, że wytrzymały bez uszczerbku ubiegłą zimę, chociaż to róże szklarniowe.
To jeszcze raz Belami Kordana

Dziwna ta zima, dobrze że ustał ten okropny halny.
Gosiu, wiem że są one bardzo podatne na czarną plamistość, dlatego mam zamiar od początku najbliższego sezonu zająć się ich profilaktyką, może dłużej da radę obronić się przed grzybami. I tak mnie zadziwiły, że wytrzymały bez uszczerbku ubiegłą zimę, chociaż to róże szklarniowe.
To jeszcze raz Belami Kordana

- Margo2
Piękna. Może faktycznie warto się pomęczyć dla takich kwiatów.
U mnie przetrwały 3 sezony zanim zostały eksmitowane, ale ja za bardzo nie stosowałam chemii
U mnie przetrwały 3 sezony zanim zostały eksmitowane, ale ja za bardzo nie stosowałam chemii
- Dyskrecja
- Margo2
U mnie jest biało
Ale i tak bardzo chętnie obejrzę inne kolorki.

Ale i tak bardzo chętnie obejrzę inne kolorki.