Moje storczyki od północy
Dziś rozwiązanie zagadki jak wygląda sześciopędowa Cambria:
wczoraj było tak

dzisiaj powiem ,że to Miltonidium Rosy Sunset takie jakie ma madzik

i będzie długo kwitło ,bo reszta pąków w powijakach
wczoraj było tak

dzisiaj powiem ,że to Miltonidium Rosy Sunset takie jakie ma madzik

i będzie długo kwitło ,bo reszta pąków w powijakach

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Dorotko na razie doliczyłam się 24-szt,ale to tylko te pąki już uformowane ,jak podrosną to policzę wszystkie 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorela - gratulacje 
Na moim dwa pędy kwiatkowe są już wspomnieniem jedynie... Ale za to rośnie trzeci - już teraz (jeszcze nie zaczęły się formować pączki) jest 4 razy grubszy i 3 razy dłuższy niż tamte dwa
Mam nadzieję, że obrodzi w kwiaty 
Twoje Miltonidium pachnie? Moje miało najintensywniejszy zapach rano. I nienachalnie przyjemny on był...

Na moim dwa pędy kwiatkowe są już wspomnieniem jedynie... Ale za to rośnie trzeci - już teraz (jeszcze nie zaczęły się formować pączki) jest 4 razy grubszy i 3 razy dłuższy niż tamte dwa

Twoje Miltonidium pachnie? Moje miało najintensywniejszy zapach rano. I nienachalnie przyjemny on był...
Chyba jeszcze za wcześnie na zapach ,poczekam aż otworzy się więcej kwiatków
twoje Miltonidium widać znalazło idealny domek,skoro wytworzyło taki duuużyyyyyyy i wyyyyysokiiiiiiiiiiiii pędzik
fotki będą ....za parę dni
,a dziś jeszcze fotka ośmiorniczki z kwitnącym drugim pędem
[/b]
twoje Miltonidium widać znalazło idealny domek,skoro wytworzyło taki duuużyyyyyyy i wyyyyysokiiiiiiiiiiiii pędzik

fotki będą ....za parę dni

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Witaj Dorelo! Nie miałam jeszcze okazji wpisać się do Twojego wątku więc muszę zacząć od dużych pochwał- Masz piękną i bardzo energicznie rosnącą kolekcję!
A Twoja sześcio-pędowa cambria ślicznie kwitnie- jak na nią parzę to jej kolor nasuwa mi na myśl pomidorki koktajlowe
Mam też pytanie- czy indukowałaś w jakiś sposób kwitnienie Twoich cambrii? tzn. nawóz o specjalnym stosunku składników albo szczególna temperatura? Zastanawiam się po prostu czy mogę w tym jakoś pomóc mojej bo strasznie bym chciała by mi ponownie zakwitła

Mam też pytanie- czy indukowałaś w jakiś sposób kwitnienie Twoich cambrii? tzn. nawóz o specjalnym stosunku składników albo szczególna temperatura? Zastanawiam się po prostu czy mogę w tym jakoś pomóc mojej bo strasznie bym chciała by mi ponownie zakwitła

Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
Witaj Ewelinko dziękuję za pochwaly
ciekawe skojarzenie....większości przychodziły na myśl czekoladki nadziewane(U madzika)
,a odpowiadając na twoje pytanie;akurat u tej Cambrii nic specjalnego nie stosowałam wyłaniający się pęd kwiatowy zupełnie mnie zaskoczył,z nawozami też nie przesadzam staram się od kwietnia stosować nawóz o zwiększonej ilości fosforu,ale nie podlewam książkowo przy każdym podlewaniu ,różnie to u mnie bywa 8) .Z moich obserwacji wynika,że nie wszystkie cambriowate uprawia się jednakowo;moja żółta Cambria stoi latem na dworze i tej akurat to słóży(różnica temperatur dzień-noc) ,staram się nie przegapić momentu kiedy dojrzewa psb i wtedy zaczynam ją przesuszać , ten sposób uprawy zaowocował już dwukrotnym kwitnieniem,opisz nam może swoją może ktoś znajdzie sposób jak zachęcic ją do kwitnienia(fotki mile widziane
)
Pozdrawiam wszystkich

Pozdrawiam wszystkich

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
mam pytanie do wszystkich ,którzy mają miniaturki Phalaenopsis;czy wszystkie pąki na waszych miniaturkach otwierają się stopniowo tak ,że zakwitają wszystkie czy też tak jak u mnie -kolejne kwiaty otwierają się dopiero jak przekwitną te starsze?
Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi
Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Dziękuje za rade! i przepraszam że tak długo się nie odezwałam ale miałam dużo spraw na głowie
Tą cambrie wraz ze zdjęci ami opisałam w swoim wątku więc zapraszam do obejrzenie jeśli masz ochotę
Wydaje mi się że jest z rodzaju Odontoglossum ale nigdy nic nie wiadomo z tymi cambriami
Wystawiłam ja na balkon więc ma światełko ale się nie przegrzewa... Zobaczymy, może nabierze ochoty na kwiatuszki 

Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
Ewelinko już dawno obejrzałam twoją piękną Cambrie
.Będę trzymała kciuki ,żeby nabrała ochoty na kwiatki 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Witam wszystkich
oto mój przegląd doniczkowy;zaczynam od Miltonidium

świeżo otwarte kwiatki są nieco ciemniejsze,pachnie czekoladą i wanilią do tej pory naliczyłam ok.40
dwie Cambrie będą kwitły

Oncidium ma już prawie dojrzałą psb..." i coś z boku" liczę na kwiatostan;tfu,tfu przez lewe ramię,żeby nie zapeszyć

i na koniec Nelly Isler ,która zakwitła na drugim pędzie

oto mój przegląd doniczkowy;zaczynam od Miltonidium

świeżo otwarte kwiatki są nieco ciemniejsze,pachnie czekoladą i wanilią do tej pory naliczyłam ok.40
dwie Cambrie będą kwitły

Oncidium ma już prawie dojrzałą psb..." i coś z boku" liczę na kwiatostan;tfu,tfu przez lewe ramię,żeby nie zapeszyć

i na koniec Nelly Isler ,która zakwitła na drugim pędzie

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki