Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Asiula, super to zestawienie ;:215 Tak sobie sprawdzam z planem, który sobie zrobiłam i wychodzi mi, że moja dietka się w to wpasuje bez problemów :D
To może i ja się w tą kieckę na wesele też wpasuję :;230
Czekam jeszcze na zestawy produktów ;:65

"Szóstkę" ćwiczyłam jak byłam młoda i gibka :lol: Może warto spróbować się z nią zmierzyć ponownie :D
Misiaczek, dzięki za zdjęcie i link :wit

Juda, super pomysł z tym podskakiwaniem w kuchni, jeszcze słuchawki z ulubioną muzyką na uszy i prawie aerobic ;:215
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

odpiszę jak zrobię zupkę z cukini dla M -ta moja dietka dzisiaj wytrąciła mnie z pantałyku i dla rodzinki zabrakło obiadku ;:131 lece do cukini :oops:
póki jeszcze cos pamiętam to napisze co pani dietetyk bez oporów dodała do tego co wiedziałam z poprzednich wizyt:)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oki, czekam cierpliwie :D
Też mam problemy ze skoordynowaniem gotowania na dwa obiady :oops:
Czasowo jakoś mi to jeszcze się nie zgrało...
Pozdrawiam, Dorota
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kobietki moje kochane ja ćwiczę teraz skończyłam na dywanie troszkę mam zakwasy brzucha :;230
Ważna jest pozycja w jakiej siedzimy... taką zasadą się kieruję że każdy jest lekarzem dla siebie .. i juz się powtarzam córki poza domem mąż na emeryturze mnie menopauza nie dokucza i co najważniejsze zadowolenie ..cieszyć się najmniejszym drobiazgiem :tan
Zajęć mam bardzo dużo ale wszystko robię z pasją ;:224
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z doskoku;)

DOZWOLONE PRODUKTY:

Rośliny niewymagające kontroli:
botwinka,seler,bakłażany,rzeżucha,brokuły,dynia,kabaczki,cebula,kapusta,kalafior,cykoria,pieczarki,szparagi,szpinak,sałata,brukiew,kalarepa,ogórki,papryka,rzodkiew,pomidory

wymagające kontroli(200g lub 2 razy w tyg do urozmaicenia sałatek):
-karczochy,brukselki,zielona fasolka,kukurydza,pory,groszek, buraki i marchew
-MIĘSA:chuda cielęcina,mięso z kurczaka i indyka bez skóry,wołowina,mięso z zająca,królika.
Należy unikać wieprzowiny,baraniny,boczku,skwarków,wędlin i konserw mięsnych.
-CHUDE MIESO RYBNE: dorsz ,leszcz,łosoś,dorada,sola, pstrąg,karp
-RYBY O ZAWARTOŚCI TŁ.OD 5% do 28%:łosoś,sardynka,sardela,tuńczyk,makrela,śledź,węgorz.Należy unikac dan rybnych w oleju lub w sosie własnym.
-OWOCE MORZA I INNE: małże,ostrygi,kalmary,ośmiornica,krab,krewetka,langusta
-JAJA:nie należy spożywać więcej niż 3 lub 4 żółtka na tydz.Białka można jeść w dowolnej ilości.
-OWOCE:2 morele,miseczka czereśni,#śliwki,kubek truskawek,1granat,1figa,2 mandarynki,1jabłko,1 szklanka jagód,malin,jeżyn lub agrestu,1 brzoskwinia,2 plastry melona lub arbuza,2 krążki ananasa naturalnego lub w sosie własnym,1 pomarańcza,1papaja,1 gruszka,1 grejfrut,.Zalecamy spożywanie owoców pomiędzy posiłkami.Należy unikac spożywania winogron,fig,bananów,awokado,kokosów.Dieta wyklucza suszone owoce i owoce w syropie.
-OLEJE I TŁUSZCZE:dziennie dopuszcza się spozycie max 2łyżek oliwy z oliwek w potrawach.Należy unikać potraw smażonych i tłustych.Nie powinno sie uzywać smalcu ,masła ani margaryny do gotowania
-SERY:zaleca sie spożywanie serów odtłuszczonych.Należy unikać serów tłustych i plesniowych.
-NAPOJE:Mozna pić w dowolnej ilości wodę,najlepiej pomiędzy posiłkami.Nie powinno się pić napojów alkoholowych,soków z butelki ani słodzonych napojów.W szczególnych przypadkach :Nestea,napoje chłodzące light,piwo bezalkoholowe.
PRZYPRAWY:
dieta pozwala na spożywanie zwyczajnych przypraw w rozsądnych ilościach:czosnek,cebula,kminek,cytryna,musztarda,papryka,pieprz,sól,ocet winny,liśc laur.,oregano,itp.Sól mozna spozywać jedynie w niewielkich ilościach.

NIE STOSOWAĆ:majonezu,ketchupu,maki do zagęszczanie bądź panierowania

ufff

zupka z cukinii wyszła super-robiłam 1 raz:))

Jutro cd.OGÓLNE ZALECENIA DIETETYCZNE

WRACAJĄC DO WIZYTY U DIETETYKA ;)
głównie pytałam o sposoby niwelujące podczas diety i nadchodzącej zimy,a aktualnie jesieni uciążliwe uczucie zzzimna-potrawy jeść na ciepło i tyle
unikać owoców,które ogólnie sa uznane za "zimne"np cytrusy
można owoce spożywać na ciepło-np pieczone jabłko,gotowana gruszka...

Na śniadanko zamiast chlebka lepsza byłaby np cieplutka owsianka

Herbatki rozgrzewające z imbirem i dodawanie do potraw ciepłych imbiru i ostrych przypraw rozgrzewa raczej doraźnie.
Mając w pamięci naszych panów podpytałam o ew róznice w posiłkach-maja pozwolenie na dodatek węglowodanowy-czyli do mięska na obiadek i warzyw np ryż,kasza:)

CIEKAWOSTKA! wydali książeczke z przepisami ;:oj
będą w przyszłym tyg-po ok 10zł-zamówiłam sobie i chyba wezmę z 1 na prezent:)cen przystepna a książeczka pod ręka sie przyda:)

:wit
cały dzień byłam dzielna i dietka przebiegała bez zakłóceń,a wieczorkiem ciasto dla gością...wylądowało wmoim brzusiu ;:131 ależ było mniam
chyba w nagrodę zrobie brzuszki :;230
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia, dzięki, jest co studiować ;:oj

-- 3 gru 2012, o 22:39 --

A! Podzielisz się tymi przepisami z książeczki, co??? ;:109
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jasne,że przepisami sie podzielę ;:108

odezwe sie później,teraz spotkanko,najpierw brzuszki:) :wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

50 brzuszków na dobry początek:)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd.;)
OGÓLNE ZALECENIA DIETETYCZNE:

Zalecenia żywieniowe:
-należy pić 1-2 l wody dziennie,najlepiej pomiędzy posiłkami,aby zapewnić wystarczająca ilość płynów w organiźmie i odczuwac nasycenie
-dziennie dopuszcza sie spozycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach.Należy unikać potraw tłustych i smażonych
-odpowiedni sposób przyrządzania potraw to:grill,opiekanie na ruszcie,podgrzewanie w kuchence mikrof.,gotowanie na parze,pieczenie w piekarniku,gotowanie,duszenie,przyrządzanie w sosie własnym lub w papilotach
-mozna dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne.Sól w niewielkich ilościach
-jeżeli nie ma apetytu na jedzenie owoców na podwieczorek zalecamy owoce między posiłą
jeżeli uczucie głodu pozostaje po spożyciu posiłków,należy pić herbate niesłodzoną lub jeść świeże warzywa
-powinno sie unikać cukru,konfitur,dżemu ,miodu,czekolady,cacao,słodyczy i lodów
-posiłki należy spożywać powoli i starannie przezuwać
-posiłki powinny byc spożywane regularnie ,bez dodatkowego podjadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami(4-5 posiłków dziennie)
-NIE MOZNA POMIJAĆ pierwszego,ani drugiego dania,deseru,obiadu ani kolacji,NIE ZAMIENIAĆ KILKU POSIŁKÓW NA JEDEN z wielu składników
-należy wykonywac ćwiczenia fizyczne dostosowane do swoich możliwości -np godz spaceru dziennie...

POMYSŁY I SOS VINAGRETTE:
Ocet winny ,trochę wody,pietruszka,oregano,czosnek,pomidor pokrojony w plastry,pokrojona cebula,przyprawy(np pieprz)i newielka ilość oliwy z dziennej ilości
RYBA LUB KURCZAK PIECZONE W PAPILOTACH:
mięso z kurczaka lub ryby przyprawić i dodać mieszankę warzywną,zawinąc w folie alumin. i piec przez ok 15min (do momentu kiedy folia będzie wklęsła)

nie dodawać oleju do puree warzywnego .Mozna przyprawić rosołem roślinnym np KILUVA

NA patelnie teflonową (najmniejszą)nałozyć krople oliwy z oliwek,połozyć filet rybny ,przyprawić czosnkiem,cebulka ,pieprzem i połozyć na wierzchu 2-3 krążki pomidora.
Gotować na bardzo małym ogniu ,aby nie doprowadzic do przypalenia.Ryby smażą się w soku z pomidora i nie wymagają oliwy z oliwek-pycha:)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd.
DIETA Z POTRAW RYBNYCHna 2dni

śniadanie:
-szklanka kawy lub bezkofeinowej z mlekiem odtłuszcz.
-2 grzanki razowe z twarogiem odtłuszcz.lub z szynką gotowaną lub z indyka

drugie śniadanie:
-1-2 świeże owoce-z dozwolonych

obiad:
szparagi,sałata lub brokuły
chude mięso ryby pieczonej na blasze-w dowolnej ilości
wywar warzywny

podwieczorek:
colon C
biojogurt odtłuszczony naturalny smakowy
wywar warzywny

kolacja:
sałata lub szparagi
chude mięso jakiejkolwiek ryby pieczonej na blasze
wywar warzywny
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przeglądając notatki z diety w 2007r doczytałam,że w 2m-ce schudłam 5kg-smacznie i syto,zdrowo:)
co prawda wspomagałam sie wówczas ichnimi preparatami ,ale teraz ograniczam sie do błonnika pod postacią Colon C-bardzo go sobie chwalę-sama natura-używam z małymi przerwami od ponad 5lat:)
to cos jak otręby,ale z łusek nasion babki plesznik

cd.
DIETA TYGODNIOWA-ZUPY

śniadanie:
2 sucharki z chudym twarogiem

drugie śniadanie:
1-2 owoce z dozwolonych

podwieczorek:
1 jabłko lub 1 pomarańcza

kolacja
colon C

OBIADY :
poniedziałek:
colon C
zupa pomidorowa -ugotować wywar warzywny na włoszczyźnie ,dodać 5 pokrojonych pomidorów świeżych lub z puszki,jedna cebulę,posypać pietruszką.
Pierś z indyka z sałatą z czarnej rzodkwi-1 rzodkiew utarta na tarce o grubych oczkach z dodatkiem soku z cytryny i 2 łyzkami jogurtu natural.odtłuszcz.

wtorek:
COLON C
ZUPA CEBULOWA -UGOTOWAĆ WYWAR WARZYWNY NA WŁOSZCZYŹNIE ,DODAĆ 4 POKROJONE CEBULEI 1POR,POSYPAĆ PIETRUSZKĄ
RYBA W PAPILOTACH
-JOGURT ODTŁUSZCZ.

środa:
colon C
zupa brokułowa -ugotować wywar warzywny ,dodać 1-2 brokuly świeże lub mrożone
Ryba pieczona na patelni w pomidorach
jogurt odtłuszcz.

czwartek:
colon C
zupa z selera i cebuli-ugotować wywar warzywny j/w,2 dodatkowe selery i 3 cebule,zmiksować,posypać pietruszką
Grilowana pierś z kurczaka z 2 plasterkami ananasa świeżego

piątek:
colon C
kapusniak(jak w diecie oczyszczającej organizm)
Ryba po grecku z małą ilością marchewki
jogurt odtłuszcz.

sobota:
colon C
zupa grzybowaa nie zabielana
Omlet robiony z 1 żółtka i 2 białek ,bez mąki,z dodatkiem szpinaku z czosnkiem
jogurt odtłuszcz.

niedziela:
colon C
zupa ogórkowa -ugotować wywar warzywny j/w,5 ogórków kiszonych zetrzeć,dodać pokrojoną cebulę,na talerzu dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego odtł.
Kotlet mielony z piersi kurczaka bez żółtka i panierki

POJEDYŃCZA PORCJA JOGURTU ODTŁUSZCONEGO TO OK 100-150ml
cdn.:)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moja waga pokazuje -1kg ;:138
wiem,że to woda,ale i tak cieszy;)
będę sobie też mierzyć obwód w pasie:)
jak tam u was?? :wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zupka gotowa:)
nie wiem czy ten wątek pasuje do dietetycznych potraw bo to juz nie jest aż takie "mniam,mniam";),ale skoro nikt nie sugeruje zmian ....

najbardziej z zupek na tej diecie smakuje mi barszczyk-a kapustą i bez ,ale niemal wszystkie te zupki sa o niebo lepsze z dodatkiem czosnku i pieprzu,które dodaję zaraz po wyłączeniu zupki.
Dzisiaj na obiadek -mój:)-barszczyk z gotowaną w nim piersia z kuraka i jogurcik .
Jogurty niskotł. sa w sprzedaży łatwo dostępne-ja kupuję najczęściej najtańsze z Biedronki,Kauflandu i gdziekolwiek-np firmy Mlekovita-jest wybór smaków.

Praktyczna rada-zupkę gotuję w garnku ok 3l-jest rzadka,chociaż warzyw jest sporo-mam z tego zwykle 2 obiadki z kurakiem i wywar do picia-wywar,o którym mowa w przepisie oczywiście pochodzi z tych właśnie zupek.Czyli np do obiadku jemy zupke za gęsto z mięskiem,a do kolacji szklankę wywaru.

Na kolację może byc szklanka wywaru i np pierś z kuraka z grila z sałatką:)lub powtórka obiadku
oliwka jest w zupie i część do grilowanej piersi

Na diecie wyostrza sie smak i do potraw z czasem dodaje coraz mniej np soli i pieprzu

dla reszty rodzinki spagetti ;:108
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ja robię sama jogurt i wiem co w nim jest.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

super-to jeszcze lepiej
ile ma % tłuszczu?
myślałam o kupowaniu light bałkańskiego i miksowaniu z owocami...
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”