z doskoku;)
DOZWOLONE PRODUKTY:
Rośliny niewymagające kontroli:
botwinka,seler,bakłażany,rzeżucha,brokuły,dynia,kabaczki,cebula,kapusta,kalafior,cykoria,pieczarki,szparagi,szpinak,sałata,brukiew,kalarepa,ogórki,papryka,rzodkiew,pomidory
wymagające kontroli(200g lub 2 razy w tyg do urozmaicenia sałatek):
-karczochy,brukselki,zielona fasolka,kukurydza,pory,groszek, buraki i marchew
-MIĘSA:chuda cielęcina,mięso z kurczaka i indyka bez skóry,wołowina,mięso z zająca,królika.
Należy unikać wieprzowiny,baraniny,boczku,skwarków,wędlin i konserw mięsnych.
-CHUDE MIESO RYBNE: dorsz ,leszcz,łosoś,dorada,sola, pstrąg,karp
-RYBY O ZAWARTOŚCI TŁ.OD 5% do 28%:łosoś,sardynka,sardela,tuńczyk,makrela,śledź,węgorz.Należy unikac dan rybnych w oleju lub w sosie własnym.
-OWOCE MORZA I INNE: małże,ostrygi,kalmary,ośmiornica,krab,krewetka,langusta
-JAJA:nie należy spożywać więcej niż 3 lub 4 żółtka na tydz.Białka można jeść w dowolnej ilości.
-OWOCE:2 morele,miseczka czereśni,#śliwki,kubek truskawek,1granat,1figa,2 mandarynki,1jabłko,1 szklanka jagód,malin,jeżyn lub agrestu,1 brzoskwinia,2 plastry melona lub arbuza,2 krążki ananasa naturalnego lub w sosie własnym,1 pomarańcza,1papaja,1 gruszka,1 grejfrut,.Zalecamy spożywanie owoców pomiędzy posiłkami.Należy unikac spożywania winogron,fig,bananów,awokado,kokosów.Dieta wyklucza suszone owoce i owoce w syropie.
-OLEJE I TŁUSZCZE:dziennie dopuszcza się spozycie max 2łyżek oliwy z oliwek w potrawach.Należy unikać potraw smażonych i tłustych.Nie powinno sie uzywać smalcu ,masła ani margaryny do gotowania
-SERY:zaleca sie spożywanie serów odtłuszczonych.Należy unikać serów tłustych i plesniowych.
-NAPOJE:Mozna pić w dowolnej ilości wodę,najlepiej pomiędzy posiłkami.Nie powinno się pić napojów alkoholowych,soków z butelki ani słodzonych napojów.W szczególnych przypadkach :Nestea,napoje chłodzące light,piwo bezalkoholowe.
PRZYPRAWY:
dieta pozwala na spożywanie zwyczajnych przypraw w rozsądnych ilościach:czosnek,cebula,kminek,cytryna,musztarda,papryka,pieprz,sól,ocet winny,liśc laur.,oregano,itp.Sól mozna spozywać jedynie w niewielkich ilościach.
NIE STOSOWAĆ:majonezu,ketchupu,maki do zagęszczanie bądź panierowania
ufff
zupka z cukinii wyszła super-robiłam 1 raz:))
Jutro cd.OGÓLNE ZALECENIA DIETETYCZNE
WRACAJĄC DO WIZYTY U DIETETYKA ;)
głównie pytałam o sposoby niwelujące podczas diety i nadchodzącej zimy,a aktualnie jesieni uciążliwe uczucie zzzimna-potrawy jeść na ciepło i tyle
unikać owoców,które ogólnie sa uznane za "zimne"np cytrusy
można owoce spożywać na ciepło-np pieczone jabłko,gotowana gruszka...
Na śniadanko zamiast chlebka lepsza byłaby np cieplutka owsianka
Herbatki rozgrzewające z imbirem i dodawanie do potraw ciepłych imbiru i ostrych przypraw rozgrzewa raczej doraźnie.
Mając w pamięci naszych panów podpytałam o ew róznice w posiłkach-maja pozwolenie na dodatek węglowodanowy-czyli do mięska na obiadek i warzyw np ryż,kasza:)
CIEKAWOSTKA! wydali książeczke z przepisami
będą w przyszłym tyg-po ok 10zł-zamówiłam sobie i chyba wezmę z 1 na prezent:)cen przystepna a książeczka pod ręka sie przyda:)
cały dzień byłam dzielna i dietka przebiegała bez zakłóceń,a wieczorkiem ciasto dla gością...wylądowało wmoim brzusiu

ależ było mniam
chyba w nagrodę zrobie brzuszki