Pozdrawiam
Wstążeczka
- Arkadius121
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wstążeczka
Takie"zwyczajne kępki liliowców" ale jakie urodne-wyobrażąm sobie jak pięknie pachną
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Monikwiaty
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MARYSIU - A mnie zaintrygował dialog dwa lata temu w ogrodniczym dialog : pan do zony " to ten kwiat którego jedna cebulka wypełniła zapachem nam ogród ?" pani: " tak" więc musiałam ja kupić i sprawdzić 
AVE - u mnie zimują w piwnicy przy ziemniakach dalie i ismena zimowała z nimi ,przetrwała jedna zimę to i dalej może da radę:)
EWAMAJ66 - Ewo to pierwsze liliowce które kupiłam dawno temu ,były małymi kłączami w woreczkach. W tym sezonie zamawiałam inne ale okazały się tymi które już mam:) porozsadzałam na ta drugą działkę
ARKADIUSIE - urodne owszem:) ale... nie wąchałam w tym roku nadrobię niedopatrzenie ,jednak wydaje mi się że pachną te nowsze odmiany o których czytałam w wątkach Grażynki i Tadeusza
Przyjemnego wieczoru:)
AVE - u mnie zimują w piwnicy przy ziemniakach dalie i ismena zimowała z nimi ,przetrwała jedna zimę to i dalej może da radę:)
EWAMAJ66 - Ewo to pierwsze liliowce które kupiłam dawno temu ,były małymi kłączami w woreczkach. W tym sezonie zamawiałam inne ale okazały się tymi które już mam:) porozsadzałam na ta drugą działkę
ARKADIUSIE - urodne owszem:) ale... nie wąchałam w tym roku nadrobię niedopatrzenie ,jednak wydaje mi się że pachną te nowsze odmiany o których czytałam w wątkach Grażynki i Tadeusza
Przyjemnego wieczoru:)
- przemo1669

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Ale ja do tej radości teraz muszę czekać jakieś 7 miesięcy 
-
Monikwiaty
- 1000p

Przemku minęliśmy się:) właśnie byłam u Ciebie i czytałam o planach weselnych ,nie pisałam coby się nie wpraszać ale na tylu hektarach masz rację wielu gości pomieścisz . Ja też muszę czekać ,każdy musi. Wiosna dokupimy nowe i będziemy czekać na więcej zapaszków 
- przemo1669

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Oj nie wiem, czy za dużo kupię, bo od wiosny będę miał same wydatki
Wiesz ciebie też lubię, więc na mój ślub byłabyś zaproszona
Wiesz ciebie też lubię, więc na mój ślub byłabyś zaproszona
-
Monikwiaty
- 1000p

Jaki zaszczyt
dziękuję . Na razie powiem jak reszta nie spiesz się i powoli ale konsekwentnie realizuj swoje cele a właściwie realizujcie 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Swoich liliowców nie wąchałam
Prawda, że mnie i nie wszystkie róże pachną, choć ponoć można poczuć. Tak to jest, jak człowiek węch ma upośledzony 
-
Monikwiaty
- 1000p

Ewo to i ja dołączam się do grona tych z upośledzonym bo i mnie nie wszystko pachnie . Ale w tym roku odkryłam dla mnie nowość róże o rózżnych porach dnia pachną inaczej tak samo w różnych fazach rozwoju . Z moich najmocniej dla mnie pachniały Heidi, Ghita, Monica ale koleżanka stwierdziła że Ghita słabo pachnie ,powąchałam i faktycznie w momencie gdy ona wąchała róża pachniała dużo słabiej . A ja ją porwałam w markecie za zapach , całą drogę do domu wąchałam i byłam pewna że nic nie pachnie mocniej. Widocznie zależy w jakim momencie:)
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko, ja też, to odkryłam w ubiegłym roku. Ktoś się upierał, że Chippendale pięknie pachnie.
Tak się składało, że ja nie wyczuwałam specjalnie mocnego zapachu.
Zaczęłam go wąchać o różnej porze i w różnej fazie kwitnienia.
Faktycznie pachnie przepiękne, ale do południa, później jak słonko zachodzi zapach się staje mało wyczuwalny.
Tak się składało, że ja nie wyczuwałam specjalnie mocnego zapachu.
Zaczęłam go wąchać o różnej porze i w różnej fazie kwitnienia.
Faktycznie pachnie przepiękne, ale do południa, później jak słonko zachodzi zapach się staje mało wyczuwalny.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Mnie też zaczęły pociągać roślinki pachnące... ciekawe czy na forum jest jakaś ściąga, które to są... ?
- ewamaj66

Mam tego pecha, że do wąchania wołam sąsiadkę albo którego z synów-im zawsze pachnie
Spróbuję się zaczaić z nosem w gotowości w przyszłym sezonie 
-
Monikwiaty
- 1000p

MAJU- dla mnie to odkrycie było fascynacją sezonu . w przyszłym roku muszę sprawdzić to dokładniej kiedy i jakie moje róże pachną najmocniej
AVE - na pewno da się wyczytać takie informacje w wątkach ale ocena zapachu jak widać jest sprawą indywidualną . Wszyscy piszą o zapachu floksów , ja kiedyś zaczęłam je kupować m.in i z tego względu, teraz mam kilka odmian ale dla mnie one ... nie pachną
Z pachnących najmocniej to róże, lilie ,bzy,heliotrop ( tego nie mogłam przestać wąchać na kolanach ), tulipany ,azalie wiciokrzewy ,goździki ,lawenda,hiacynty ,perovskia chyba nawet mocniej niż lawenda. Te rośliny pachną u mnie najsilniej . Dużo jednorocznych i dwu letnich pięknie pachnie , lewkonie ślicznie pachniały i nie wyrwałam dwóch one teraz jeszcze kwitną z pod śniegu ,zostawiłam je by sprawdzić czy same się wysieją z reszty zebrałam nasiona .Ismena, goździki brodate ,aksamitki (specyficznie ale u mnie działają jako odstraszacze nornic , z tyłu rabat gdzie zauważyłam ich obecność wsadzałam i się wynosiły ),kocimiętka . Liliowce są pachnące odmiany to wyczytałam w watkach liliowcowych ,jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę.
EWAMAJ66 - Ewo to może nastawimy się na to wąchanie i wymienimy spostrzeżenia
Kwiatuszek pigwowca na nowy tydzień , lubię ten krzaczek bezproblemowy ,ładnie kwitnie i ma owocki na przetwory

AVE - na pewno da się wyczytać takie informacje w wątkach ale ocena zapachu jak widać jest sprawą indywidualną . Wszyscy piszą o zapachu floksów , ja kiedyś zaczęłam je kupować m.in i z tego względu, teraz mam kilka odmian ale dla mnie one ... nie pachną
EWAMAJ66 - Ewo to może nastawimy się na to wąchanie i wymienimy spostrzeżenia
Kwiatuszek pigwowca na nowy tydzień , lubię ten krzaczek bezproblemowy ,ładnie kwitnie i ma owocki na przetwory

- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Dużo kwiatów pięknie pachnie, a ja w tym roku odkryłam ,że i liliowce pięknie pachną niczym róże .To ja juz chyba jestem zboczona z tym wąchaniem kwiatów ,bo jak mi sie jakiś podoba to najpierw idzie nos, a potem dopiero oczy
Lewkonie maciejka nawet bratki mają swój zapach i tuje jak mażnie się je ręką tez fajnie pachną .Lincoln czy Papa Meilland mogłbym cały dzień siedzieć z nosem w kwiatku .Jestem ciekawa ,czy te nowości też będą pachnieć
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monia, ja też kierowałam się zapachem przy wyborze kilku róż - wybrałam odmiany starszych róż, np. damasceńska Ispahan, która ponoć onieśmiela wonią 
- ewamaj66

Zapach bratków kojarzy mi się z dzieciństwem-teraz nie jestem w stanie go wyczuć. Wiem, że jest
Róże damasceńskie powinnam sadzić