Ogródek młodego ogrodnika
- Niesia
- 200p

- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek młodego ogrodnika
no nie wiem patasko chyba raczej pierwsza nie zobaczyłam bo przede mną jest już post
..... czekam z niecierpliwością na efekt Twojej pracy....robiłeś jakimś szablonem te dziureczki? bo bardzo równiótko to wyszło....ale super
.....zazdroszczę Ci tych tykw bo też bym taką lampeczkę chciała sobie zrobić
....na drugi rok zaszaleję i też sobie zrobię....ale najpierw muszę wyhodować tykwy hihi
...ostatnio wpadły mi w ręce jakieś stare lampy bez kloszy....będą w sam raz
to miłej pracy życzę i czekam na kolejne fotki 
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Chodziło mi o całokształt, czyli gotowa lampaNiesia pisze:no nie wiem patasko chyba raczej pierwsza nie zobaczyłam
NieNiesia pisze:robiłeś jakimś szablonem te dziureczki?
- Niesia
- 200p

Chodziło mi o całokształt, czyli gotowa lampapatasko pisze:Niesia pisze:no nie wiem patasko chyba raczej pierwsza nie zobaczyłam
ahhhh.....no to czekam z niecierpliwością
Ogrodniczka Niesia
- patasko

Imageshack się naprawiło, więc wyskoczyłem na powietrze zrobić kilka fotek 
Z góry przepraszam za ten niechlujny bałagan, dopiero tydzień temu zacząłem wszystko ogarniać, wybaczcie
Na początku pokażę wam pergole, chyba wszystko przygotowane. Jest 20 miejsc na tykwy oddalone o pół metra każde i zaopatrzone w magiczny obornik - spora dawka.

Lewa strona:

Prawa strona:

Ze wszystkich kwiatów przeżyły przymrozki tylko Kocanki, które kwitną do dziś

Ta roślina mnie intryguje, co to jest, może ktoś wie? Drugi rok rośnie, ale nie kwitła:

Oto jak dzisiaj wygląda odrestaurowany i doprowadzony do porządku murek nagietkowo słonecznikowy:

Ogórecznik jeszcze żyje, co prawda kwiatki zmarzły, ale liście są jeszcze smaczne:

Łubin trwały, Malwa różowa i Miesiącznica. Wszystkie sadzonki od nasiona od czerwca w mini szkółce, teraz grzeją docelowe stanowisko:

Krokus buntownik, zresztą jak każdego roku:

Nie mam pojęcia, ale to chyba będzie czosnek, tylko nie pamiętam jaki:

Te czosnki mają prawo wyjść, taka ich natura. Po lewej główkowaty, po prawej włosowaty (hair):

Główkowaty:

Hair:

Miejsce na tykwy:

Stanowiska na dynie ozdobne:

Tu jeszcze nie wiem, co będzie:

Wreszcie tutaj dochodzi światło

Tak wygląda ta inwestycja, na poprzednich fotkach jeszcze tam były drzewa:

EDIT
Oprawki zakupione
Wszędzie szukałem oprawek, a okazało się, że były 100 metrów ode mnie w NOMI... Dziwne, czemu były w miejscu zupełnie niezwiązanym z elektryką, raczej z hydrauliką
Przynajmniej nie potrzebuję już szukać
Szacowane koszty jednej lampy:
Tykwa - bezcenna
Kabel dwóżyłowy (optymalny, metr bieżący) - 2,99 zł
Wtyczka - 3,99 zł, mniejsza - 4,99 zł
przełącznik (ewentualnie) - 2,09 zł
Koraliki - od 2 zł (od 8 zł z przesyłką)
Oprawka E14 - 2,69 zł
Oprawka E27 - 3,99 zł
Klej polimerowy 3 ml - 3 zł
Lakier/bejca - 10,50 zł (starcza na 10 lamp)
Ewentualnie farba wybranego koloru - 12,50 zł (starcza na 10 lamp)
Jeżeli robimy jedną lampę, wydamy 43,75 zł. Ostatecznie można się obyć bez bejcy i farby. Jeżeli lampa będzie używana to pleśń się nie pojawi, a farba to tylko efekt wizualny, zejdziemy do 20.75
Jeżeli robimy siedem lamp, wydamy ok. 80 zł.
Sami widzicie, że opłaca się robić siedem lamp, nie kończyć na jednej
Możemy też użyć jakiegoś ozdobnego sznurka, żeby owinąć kabel i szypułkę, ale to chyba każdy ma w domu.
Po lewej E14 (mały gwint), po prawej E27 (zwykły gwint):

Z góry przepraszam za ten niechlujny bałagan, dopiero tydzień temu zacząłem wszystko ogarniać, wybaczcie
Na początku pokażę wam pergole, chyba wszystko przygotowane. Jest 20 miejsc na tykwy oddalone o pół metra każde i zaopatrzone w magiczny obornik - spora dawka.

Lewa strona:

Prawa strona:

Ze wszystkich kwiatów przeżyły przymrozki tylko Kocanki, które kwitną do dziś

Ta roślina mnie intryguje, co to jest, może ktoś wie? Drugi rok rośnie, ale nie kwitła:

Oto jak dzisiaj wygląda odrestaurowany i doprowadzony do porządku murek nagietkowo słonecznikowy:

Ogórecznik jeszcze żyje, co prawda kwiatki zmarzły, ale liście są jeszcze smaczne:

Łubin trwały, Malwa różowa i Miesiącznica. Wszystkie sadzonki od nasiona od czerwca w mini szkółce, teraz grzeją docelowe stanowisko:

Krokus buntownik, zresztą jak każdego roku:

Nie mam pojęcia, ale to chyba będzie czosnek, tylko nie pamiętam jaki:

Te czosnki mają prawo wyjść, taka ich natura. Po lewej główkowaty, po prawej włosowaty (hair):

Główkowaty:

Hair:

Miejsce na tykwy:

Stanowiska na dynie ozdobne:

Tu jeszcze nie wiem, co będzie:

Wreszcie tutaj dochodzi światło

Tak wygląda ta inwestycja, na poprzednich fotkach jeszcze tam były drzewa:

EDIT
Oprawki zakupione
Szacowane koszty jednej lampy:
Tykwa - bezcenna
Kabel dwóżyłowy (optymalny, metr bieżący) - 2,99 zł
Wtyczka - 3,99 zł, mniejsza - 4,99 zł
przełącznik (ewentualnie) - 2,09 zł
Koraliki - od 2 zł (od 8 zł z przesyłką)
Oprawka E14 - 2,69 zł
Oprawka E27 - 3,99 zł
Klej polimerowy 3 ml - 3 zł
Lakier/bejca - 10,50 zł (starcza na 10 lamp)
Ewentualnie farba wybranego koloru - 12,50 zł (starcza na 10 lamp)
Jeżeli robimy jedną lampę, wydamy 43,75 zł. Ostatecznie można się obyć bez bejcy i farby. Jeżeli lampa będzie używana to pleśń się nie pojawi, a farba to tylko efekt wizualny, zejdziemy do 20.75
Jeżeli robimy siedem lamp, wydamy ok. 80 zł.
Sami widzicie, że opłaca się robić siedem lamp, nie kończyć na jednej
Możemy też użyć jakiegoś ozdobnego sznurka, żeby owinąć kabel i szypułkę, ale to chyba każdy ma w domu.
Po lewej E14 (mały gwint), po prawej E27 (zwykły gwint):

- sangwinaria

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
super pomysł na lampę i jak ekologicznie 
- Niesia
- 200p

widzę, że już planujesz wszystko na następny rok....fajna ta pergolka na tykwy....też muszę coś takiego skombinować na moje tykiewki 
Ogrodniczka Niesia
- patasko

sangwinaria, dzięki 
Niesia, na allegro po 35 są
Musisz czymś podeprzeć i załatać sznurkiem te puste przestrzenie.
Niesia, na allegro po 35 są
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na pergolach mam róże pnące a Ty tykwy, widać pergole mają różne zastosowanie.
Ale w kolejnym sezonie też zmierzę się z tykwami, ale puszczę je na jabłonkę, nie chcę robić konkurencji różom.
Ale w kolejnym sezonie też zmierzę się z tykwami, ale puszczę je na jabłonkę, nie chcę robić konkurencji różom.
- Niesia
- 200p

coś na pewno wykombinuje.....do wiosny jeszcze hohopatasko pisze: Niesia, na allegrooo po 35 sąMusisz czymś podeprzeć i załatać sznurkiem te puste przestrzenie.
Ogrodniczka Niesia
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Niedawno prawie identyczne łuki dla roślin pnących wkopywałem u siebie w ogrodzie...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- patasko

Wiosna daleko, a ja już myślę o przyszłorocznych zbiorach
Takie małe sprostowanie odnośnie kosztów na jedną lampę. Zamiast kabla, przełącznika i wtyczki można użyć gotowców
W NOMI są 1,9 m za 7,39 zł, a 2,5 m za 10,39 zł. Czyli można jeszcze bardziej zredukować koszty, bo w NOMI optymalnie zapłaci się za zestaw 12 zł... Nie wiem jak jest w innych marketach budowlanych.
I dalej mam zagwozdkę
Nie wiem czego użyć jako podporę na tykwy
Myślałem o jakichś belkach, na których pociągnę mocny drut, ale za duże koszty 
Takie małe sprostowanie odnośnie kosztów na jedną lampę. Zamiast kabla, przełącznika i wtyczki można użyć gotowców
I dalej mam zagwozdkę
- patasko

Czy ktoś ma pomysł, co z tego zrobić? Na lampkę za małe, najmniejsza oprawka się nie mieści. 5 złotych tylko dla porównania 

- Niesia
- 200p

Patasko ja bym zrobiła z tej tykwy żółwia
wystarczy pomalować farbami akrylowymi
....jakoś na pierwszy rzut oka widać, że niezły żółw by z tego wyszedł
....albo lampe żółwia....pomalować farbami, wywiercić w skorupie żółwia dziurki i ozdobić koralikami
ewentualnie można jeszcze coś takiego wykombinować
....podstawka pod kwiat

a tutaj tak na marginesie znalazłam zabawną ozdobę z tykwy hehe

....albo lampe żółwia....pomalować farbami, wywiercić w skorupie żółwia dziurki i ozdobić koralikami
ewentualnie można jeszcze coś takiego wykombinować

a tutaj tak na marginesie znalazłam zabawną ozdobę z tykwy hehe

Ogrodniczka Niesia
- patasko

Niesia, z tym żółwiem to na prawdę dobry pomysł
Jednak ja nie mam w ogóle talentu do rysowania, tym bardziej do malowania... Ale ołówek w dłoń i szkicuję
Doniczka też dobra, myślałem o tym wcześniej, ale doszedłem do wniosku, że łatwo mi się taka zniszczy. Jutro może pokażę wstępne fotki mojego żółwia. Hmm... Nawet nie mam gumki do gumowania
I skąd wytrzasnąć farby akrylowe...
- Niesia
- 200p

cieszę się, że pomysł Ci się spodobał
tylko musiałbyś trochę tą węższą końcówkę tykwy podpiłować, żeby wyszła głowa żółwia
a farby akrylowe....hmmmm....najtaniej chyba jakbyś zamówił przez allegro...bo ja ostatnio pytałam w papierniczym to mają dość drogie...na allegro można kupić za niecałe 5zł 100ml
sama mam ochotę pomalować sobie taką tykwe....ale niestety muszę poczekać do następnego roku, żeby najpierw urosła
a farby akrylowe....hmmmm....najtaniej chyba jakbyś zamówił przez allegro...bo ja ostatnio pytałam w papierniczym to mają dość drogie...na allegro można kupić za niecałe 5zł 100ml
sama mam ochotę pomalować sobie taką tykwe....ale niestety muszę poczekać do następnego roku, żeby najpierw urosła
Ogrodniczka Niesia