Kwiatuszki Filigranowej cz.III
- mmaryla
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiatuszki Filigranowej cz.III
Pati,Masz dar do uprawy roślinek. Pięknie Ci rosną ,pączkują i kwitną. Więc mam propozycję. Zamiast następnej komódki zaplanuj sobie dużą oranżerię  

szarotka66 ciężko zauważyc jest u mnie tą komodę, bo naprzeciwko niej jest rozłożone łózko takie rozkładane, które sięga pod samą komodę, widac tylko łóżko i  kwiaty:).
Iza-też za nią trzymam mocno łapki;).
Elu miło mi ze nadrobiłaś i u mnie zaległości;). Wpisze cię na listę na zroślichę, ale lista jest bardzo długa, na wiosnę się nie załapiesz, może póżniej na jesień, ale to wszystko zależy ile wyprodukuje dzieciaczków roślinka;) A filodendron już się pomału ukorzenia i an wiosnę powinny być sadzonki, ale poczekajmy czy się ukorzenią.
  A filodendron już się pomału ukorzenia i an wiosnę powinny być sadzonki, ale poczekajmy czy się ukorzenią.
Teresko zapraszam latem jak będziesz miała ochotę to z noclegiem imprezkę zrobimy taką jak u ciebie pisałam;)
sylvi po prostu tak jak napisałaś misryznią jestem i układam je odpowiednio.Najwyższe i największe idą na tył, mają za podstawki chude wysokie doniczki, na nich ustawiam donice z kwiatem, potem średnie i pomiędzy małe i niskie rośinki;).Wykorzystuję tez takie wysokie kielichy szklane też dają dużo miesca:).
marylciu oj busz jest zaprojektowany...pomału pomału już zaczynam go realizować i meble i regaliki organizować, ale urządzę go w mieszkaniu u babci:), w którym za jakiś ...długi czas zamieszkam:).

Iza-też za nią trzymam mocno łapki;).
Elu miło mi ze nadrobiłaś i u mnie zaległości;). Wpisze cię na listę na zroślichę, ale lista jest bardzo długa, na wiosnę się nie załapiesz, może póżniej na jesień, ale to wszystko zależy ile wyprodukuje dzieciaczków roślinka;)
 A filodendron już się pomału ukorzenia i an wiosnę powinny być sadzonki, ale poczekajmy czy się ukorzenią.
  A filodendron już się pomału ukorzenia i an wiosnę powinny być sadzonki, ale poczekajmy czy się ukorzenią.Teresko zapraszam latem jak będziesz miała ochotę to z noclegiem imprezkę zrobimy taką jak u ciebie pisałam;)
sylvi po prostu tak jak napisałaś misryznią jestem i układam je odpowiednio.Najwyższe i największe idą na tył, mają za podstawki chude wysokie doniczki, na nich ustawiam donice z kwiatem, potem średnie i pomiędzy małe i niskie rośinki;).Wykorzystuję tez takie wysokie kielichy szklane też dają dużo miesca:).
marylciu oj busz jest zaprojektowany...pomału pomału już zaczynam go realizować i meble i regaliki organizować, ale urządzę go w mieszkaniu u babci:), w którym za jakiś ...długi czas zamieszkam:).
- oxalis
- 1000p 
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Witam wpadłam do Ciebie pooglądać kwiatuszki, te w zamkniętym wątku storczykowym też widziałam  . Są cudne.
 . Są cudne.
Jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności. Po nawóz to chyba ciężarówką do supermarketu jeździsz

. Są cudne.
 . Są cudne.Jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności. Po nawóz to chyba ciężarówką do supermarketu jeździsz

- Niesia
- 200p 
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie wiem jak Ty ogarniasz te wszystkie kwiaty  ....wiem jedno - masz serce stworzone dla nich
 ....wiem jedno - masz serce stworzone dla nich  .....niskie ukłony w Twoją stronę
 .....niskie ukłony w Twoją stronę  

....wiem jedno - masz serce stworzone dla nich
 ....wiem jedno - masz serce stworzone dla nich  .....niskie ukłony w Twoją stronę
 .....niskie ukłony w Twoją stronę  

Ogrodniczka Niesia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- katharos
- 1000p 
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Piękne zagęszczenie   Ja na razie na oknach mieszczę i trochę na podłodze
  Ja na razie na oknach mieszczę i trochę na podłodze  

- 
				sylvi
- 1000p 
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to masz rację, kwestia dobrego ustawienia  ja od niedawna też wpadłam na pomysł, że stawienie kwiatów na odwróconych osłonkach daje możliwość upchnięcia więcej sztuk na parapecie
 ja od niedawna też wpadłam na pomysł, że stawienie kwiatów na odwróconych osłonkach daje możliwość upchnięcia więcej sztuk na parapecie 

ja od niedawna też wpadłam na pomysł, że stawienie kwiatów na odwróconych osłonkach daje możliwość upchnięcia więcej sztuk na parapecie
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Szkoda,że ja nie mam takiej komody i miejsca na nią  

Super kwiatuszki na niej 

Super kwiatuszki na niej

jola1313 może kiedyś coś pozmieniasz i takiej komódki się dorobisz kochana, bo na niej można wiele poustawiać;)  .
 .
sylvi dokładnie odwrócone doniczki to super podstawa do kwiatów, tak samo jak kielichy szklane na wąskiej nóżce wysokiej, bo cos pod kielichem można poustawiać;).
Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.
oxalis i tu cię rozczaruję, bardzo mało nawozów stosuję... teraz z miesiąc temu zakupiłam 4 butelki takie litrowe i pół litrowe na różne tam problemiki ale daję go wtedy jak mi się przypomni przy podlewaniu, to znaczy może z 2 razy góra 3 w roku;)

.
 .sylvi dokładnie odwrócone doniczki to super podstawa do kwiatów, tak samo jak kielichy szklane na wąskiej nóżce wysokiej, bo cos pod kielichem można poustawiać;).
Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.
oxalis i tu cię rozczaruję, bardzo mało nawozów stosuję... teraz z miesiąc temu zakupiłam 4 butelki takie litrowe i pół litrowe na różne tam problemiki ale daję go wtedy jak mi się przypomni przy podlewaniu, to znaczy może z 2 razy góra 3 w roku;)
- Niesia
- 200p 
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Filigranowa27 pisze:Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.
hahaha

.....wychodzi na to, że Twoje kwiaty są jak narkotyki
 ..........powodują uzależnienie
 ..........powodują uzależnienie 
Ogrodniczka Niesia 

Dzisiaj relacja z kwiatuszków, które trzymam u babci:).
Hoja multiflora ma 5 pączków kwitnie i kwitnie, mam nadzieję, że jak najdłużej będzie kwitła:).

Eszychnanthus marmurkowy w pełni kwitnieniai cały jeszcze jest zapączkowany:).

Odratowany fiołek, którego babcia tak przelała, że był prawie do wyrzucenia i wyszczuplał o 3/4 tego co było;).Kwitnie przy tym nieustannie.

Kolejna monstera obliqua zwana filodendronem dziurawym:).

Kącik kaktusikowy

scindapsus pictus argyraeus

syngonium white buterfly

Skrzydłokwiat gigant przekwitł i ma już spore odnóżki, na wiosnę przy przesadzaniu jego , pobiorę je.

kolejny grudnik od babci ma pączusie, ciekawe na jaki kolor ten zakwitnie, mam nadzieję, że nie kolejny różowy:D:D

Epi marble queen 1,5 roczne, cudnie wybarwione.

Euphorbia milli na jesień traci mnóstwo liści.

Aichryston, mam go od roku ale bardzo sie szybko rozrasta, na wiosnę pójdzie do cięcia:).

Hoja multiflora ma 5 pączków kwitnie i kwitnie, mam nadzieję, że jak najdłużej będzie kwitła:).

Eszychnanthus marmurkowy w pełni kwitnieniai cały jeszcze jest zapączkowany:).

Odratowany fiołek, którego babcia tak przelała, że był prawie do wyrzucenia i wyszczuplał o 3/4 tego co było;).Kwitnie przy tym nieustannie.

Kolejna monstera obliqua zwana filodendronem dziurawym:).

Kącik kaktusikowy

scindapsus pictus argyraeus

syngonium white buterfly

Skrzydłokwiat gigant przekwitł i ma już spore odnóżki, na wiosnę przy przesadzaniu jego , pobiorę je.

kolejny grudnik od babci ma pączusie, ciekawe na jaki kolor ten zakwitnie, mam nadzieję, że nie kolejny różowy:D:D

Epi marble queen 1,5 roczne, cudnie wybarwione.

Euphorbia milli na jesień traci mnóstwo liści.

Aichryston, mam go od roku ale bardzo sie szybko rozrasta, na wiosnę pójdzie do cięcia:).

- Kriss1515
- 1000p 
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
ale skrzydłokwiat piękny i wielki   mój jakiś marny
  mój jakiś marny

mój jakiś marny
  mój jakiś marny- katharos
- 1000p 
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Monstera super i Epi marble też bardzo mi się podoba   

Babcia dobrze się troszczy

Babcia dobrze się troszczy

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Witaj  

Kto wie,czy po obejrzeniu Twojego kolejnego filodendrona nie pokuszę się na wznowienie jego hodowli bo od pewnego czasu prześladują mnie te Twoje zielone,zdrowe,zadbane i okazałe a i dzisiaj ten młodziak i ciekawa metoda jego ukorzeniania ale gdzie ja go upcham,chyba będę jednak musiał odłożyć sprawę na żółwia bo mogą mnie przy okazji wypchać-z domu
 ale gdzie ja go upcham,chyba będę jednak musiał odłożyć sprawę na żółwia bo mogą mnie przy okazji wypchać-z domu  

Pozdrawiam.

Kto wie,czy po obejrzeniu Twojego kolejnego filodendrona nie pokuszę się na wznowienie jego hodowli bo od pewnego czasu prześladują mnie te Twoje zielone,zdrowe,zadbane i okazałe a i dzisiaj ten młodziak i ciekawa metoda jego ukorzeniania
 ale gdzie ja go upcham,chyba będę jednak musiał odłożyć sprawę na żółwia bo mogą mnie przy okazji wypchać-z domu
 Pozdrawiam.
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Patrycjo, nie wiem czy przyda ci się ta rada, ale czytałam w swojej książce o roślinkach, że monsterkę obliqę trzeba uprawiać przy podpórce, bo inaczej wypuszcza długie, bezlistne pędy. U siebie jeszcze nie sprawdzałam tej teorii, bo moja jest jeszcze nieduża. Ale może coś w tym jest 

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1