Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aniu patrząc na Twoje fotki z ogrodu, uświadomiłam sobie, że jednak wiosna i lato nie ma sobie równych, wszędzie taka soczysta zieleń i kwiaty jakby weselsze.
Dobrze, że na długie jesienno- zimowe wieczory mamy fotki z ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu u Ciebie te rabaty były tak bajecznie kolorowe że ja też juz zaczynam tęsknić za takimi widokami.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Aniu jakie piękne kolorowe rabatki ;:138 Ślicznie wygląda Twój ogród ........oczko też ładnie zarosło ;:138 W wolnym czasie obejrzę Twoje lato ..........na razie mam dużo zaległości ;:173
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja także już zaczęłam wstawiać wspomnieniowe fotki z roślin, jednak nie mam widoków tak cudnych rabat. ;:108
Jutro jedziemy okrywać róże.
Miłego weekendu. :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju po wizycie w Twoim wątku, przejrzałam archiwalne zdjęcia...poszukałam roślin kwitnących na biało, naliczyłam dwadzieścia :roll: nawet nie wiedziałam że tyle ich się uzbierało. Ilościowo nie bardzo je widać bo kwitną w różnym czasie...takie niewielkie akcenty. Róże już okryłam tylko pnące czekają na obtulenie włókniną, muszę okryć bo co roku przemarzały do granicy kopczyka...skutek był taki że wysyp kwiatów był tylko dwa razy w sezonie.

Iwonko dzisiaj zerknęłam czy w ogrodzie coś przyciąga wzrok, jedynie żurawki, trawy i iglaki z igłami przebarwionymi na inny kolor zwracają uwagę.

Romko oczko wygląda znacznie lepiej, gorzej z wodą...koniecznie muszę posadzić więcej roślin oczyszczających wodę. Kilka posadziłam w sezonie ale to za mało :( Tylko żabom nic nie przeszkadzało. Strasznie się utuczyły, paskudnie wyglądają ;:124

Białe kwiaty które królowały w sezonie :)
Lilie, za liliami z prawej strony też coś kwitło na biało ale nazwy jak ta roślina się nazywa to nie wiem...ma bardzo aromatyczne listki.
Obrazek
Gipsówka
Obrazek
Hortensja
Obrazek
Juka
Obrazek
Dzwonki
Obrazek
Żylistek mimo bardzo zimnej zimy nieźle zakwitł ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Juka niesamowita ;:oj ;:oj Nie widzialam czegoś podobnego. Moje rośnie siedem lat i nigdy nie zakwitła.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu śliczna Twoja gipsówka.
Ciekawa jestem, co to może być za roślina za liliami?
Moje róże przy pergoli Dorothy Perkins co roku marzły do granicy śniegu, nawet okręcanie matami nic nie dało, a ponieważ kwitły na dwuletnich pędach, to po ostatnich zimach wcale nie miały kwiatów.
Wykopaliśmy i posadziłam inne, ale okazało się, że także będą kwitły na dwuletnich pędach. ;:223
Gosia 125
50p
50p
Od: 14 mar 2012, o 12:54

Post »

:wit Aniu, ogród piękny ,wiele ciekawych nasadzeń,bardo podoba mi się Twój skalniaczek ;:138
a kamień podkreśla urok rabat i roślin.

Pozdrawiam serdecznie
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, wspaniałe te Twoje zdjęcia. Fantastyczny kwiatowy spektakl w wykonaniu juki ;:138 Śliczny masz ogród ;:196
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:167 czytałam że juka powinna rosnąć w pełnym ;:3 wtedy kwitnie...w miejscu zacienionym nie chce kwitnąć. Z tego co zaobserwowałam kwiatostany są co drugi sezon...stara rozeta która przekwitnie ginie a dookoła niej wyrastają nowe sadzonki. Rosną jeden sezon a dopiero w następnym kwitną.
Taju hi, hi to z różami Masz przeboje...czy próbowałaś zabezpieczać cieniówką, taką podwójnej grubości...gdzieś widziałam takie opatulenie na zimę. Zresztą nie ma się czemu dziwić, ostatnia zima przecież była nadzwyczaj zimna. Te kilka dni mrozu wykończyła nawet w Końskowoli całe plantacje róż.
Gipsówkę polecam, rośnie u mnie już bardzo długo...prawie od początku zakładanie rabatek. Rośnie bez problemu...w odpowiednim czasie wycięta i zasuszona zdobi bukiety na różne okazje. Najczęściej gałązki dodaję do wiązanek, pomiędzy kwiatami ślicznie wygląda. Widziałam nasionka gipsówki w sklepie ogrodniczym, w białym i lekko różowym kolorze. Ta na fotce ma rozpiętość 1 m.

Gosiu to prawda kamień na skalniaku to prawdziwa ozdoba...szczególnie jak rośliny zaczną przerastać wolne miejsca i wchodzą na kamienie... jutro zrobię fotki, kilka płożących bylin fajnie zadarniło wolne miejsca pomiędzy kamieniami. Macierzanka i skalnica w tym roku najładniej wygląda ;:108

Kropelko jaki tam ładny ;:185 za jakieś 10 lat jak urośnie żywopłot z iglaków...będzie tło dla innych roślin powinno być ok. Drzewa też urosną, brakuje mi strasznie cienistych miejsc.
Hi, hi o ogrodzeniu nie wspomnę...leży na strychu i czeka na lepsze czasy ;:124 Jak ogród ogrodzony to wszystkie rośliny zyskują na jakimś tle, nawet siatka czy sztachety dodają dużo uroku.
Jeszcze kilka roślinek w białym kolorze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie wiem co to jest :?: może to cząber :?:
Obrazek

Obrazek
Dyptam
Obrazek
Kuklik w białym kolorze.
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Masz biały dyptam ;:oj Nie wiedziałam,że jest inny poza różowym :roll: A masz różowy,nie pamiętam?Jakby co,to mogłybyśmy się wymienić ;:224 Jukka rewelacyjna!!!Czytałam,że potrafi nic sobie nie robić z warunków,jak zechce to zakwitnie :roll: Mam ją w trzech miejscach,zakwitła raz,w najmniej słonecznym ;:131 Ale nawet nie kwitnąca jest ozdobą i nie zamierzam jej kasować ;:185 Rzeczywiście w sezonie aż kipi kolor u Ciebie ;:215 Czyżbyś rozważała stworzenie białej rabaty?Materiału masz dostatek :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:167 nie mam najmniejszego zamiaru robić białej rabaty, uwielbiam mieszane kolorowe rabaty ;:108 Przewaga kolorów jest dzięki kwiatom jednorocznym, ubiorki, aksamitki, dalie co roku dają najwięcej barw...nasiona mam na szczęście swoje, co roku zbieram w torebki i suszę...dlatego jest tak kolorowo.
Dyptam sama wysiałam, miałam dwa kolory ale jeden chyba zginął...białego mam dwie sadzonki ale nie są za duże, jakoś słabo się rozkrzewiają. Jedną mogę wysłać na wiosnę bo teraz to chyba już za późno ;:108

Obrazek

Obrazek

Macierzanka piaskowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu śliczne zdjęcia z późno jesiennego ogrodu wstawiłaś.
Nawet o tej porze jest u Ciebie pięknie. ;:138
Widzę kokoryczkę lakolistną, u mnie jest nowym nabytkiem, dostałam od Iwonki i także ładnie się rozrasta. :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Byłoby super ;:215 Może u mnie coś Ci się spodoba?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Aniu witaj :wit
Jesień to czas dla berberysów szczególnie jak słoneczko dopisze!
Patrząc na Twoje rabatki to naprawdę kwiatów masz moc i nawet o tej porze jest się czym cieszyć :D
Nawet zasuszone już kwiatostany rozchodnika bardzo fajnie wyglądają.
Aniu masz rację co do ogrodzenia,rośliny dużo zyskują a dodatkowo jak nie przede wszystkim to wielka ochrona przed psiakami.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”