Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

AGNESS ja taką rybę robię od lat..ale ciutkę inaczej - na dno naczynia skaraweczki masła, na to surowa ryba bez ości jakichokolwiek posolona i popieprzona dalikatnie, na to baaardzo gruba warstwa lekko podsmażonych na maśle poplasterkowanych pieczarek, na to gruuuba warstwa grubo strtego żółtego sera, na to skraweczki masła -> wtedy wlewam do gara z rybą słodką śmietanę do wysokości mw sera, z wierzchu sypię ciuteczkę utartej gałki muszkatołowej i górę (ser) przysypuję delikatnie bułką tartą (można bez).
Całość leci do pieca. Jak się upiecze to jest taka delikatnie chrupiąca skorupka z sera i bułki tartej - danie na gorąco, Pyszna rybka ;:173 i pysznie się robi bo błyskawicznie :heja

Nie daję ani cebuli, ani czosnku, ani vegety, ani curry.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniko, a jak długo rybka jest w piecu?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko Twoja wersja na pewno jest pyszna , na pewno bardziej delikatna w smaku bo bez cebulki i czosnku i następnym razem właśnie ją wypróbuję, niby podobna, ale inna i będzie kolejna rybna potrawa dla moich domowych ,,antyrybiarzy,, . Bardzo dziękuję Ci za przepis :D
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Agnieszko :wit Wspaniale ,że wstawiłaś ten przepis na rybę - właśnie myślałam jak zrobić na święta ,bo ciągle podobnie . Wypróbuję wcześniej :D Dziękuję ;:168
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Aguś, przepis na rybkę skopiowany i chyba się w piątek skuszę :D
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a

Post »

Maska bardzo trudne pytanie..piekę w szklanym dość wysokim naczyniu, zazwyczaj łososia, czasem karpia, tej ryby na pewno jest tam ponad 1 kg, wstawiam do zimnego piekarnika, minimum pół godziny w temp 160-170C, jeśli nie dłużej, tak myślę. Ja zazwyczaj nastawiam czas w piekarniku (działa raczej jak budzik) i z daleka widzę, czy już gotowe. Z wierzchu musi być ładnie przyrumienione. Przy najbliżej okazji może ktoś zobaczy ile to trwa

AGNESS nie wiem czy bardziej czy mniej delikatna, ale z całą pewnością kaloryczna tak jak Twoja :D
Z cebulką to ja jadam tylko rybki w occie albo w oleju albo w sałatkach :D
A propos kilka dni temu w markecie kupiłam łososia świeżego :!: pachnącego :!: coś za ok 13zł/kg
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Moniko Dziękuję - bo ile ryba w piekarniku to mam pojęcie, ale pod tymi warstwami to już inaczej się piecze.
x-xm-a

Post »

Maska zauważ, że w mojej wersji ryba się 'dusi' w śmietanie i w soku z pieczarek i własnym, a warstwa to tyko podsmażone pieczarki, żółty ser wiadomo, także nie trwa to aż tak długo.
Ważne tylko, żeby ości usunąć, z resztą sobie na pewno wszyscy poradzą bo to łatwy przepis a ryba boooska w smaku, taki karp na Wigilię byłby znakomitym daniem
Świetnie że AGNESS przepis wrzuciła
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, Dorotko, Moniko, Marysiu zdecydowanie muszę zwiększyć ilość ryb na swoim stole, chciałabym, żeby były obecne 2x w tygodniu.... teraz nawet 1x nie są :roll: Mój M i córa nie przepadają niestety , muszą być bardzo wymyślne przepisy, żeby zjedli z przyjemnością. Dlatego też staram się zgromadzić ich dużą ilość, żeby było różnorodnie :D Chodzi mi tu o rybki na obiad, bo na szczęście ratują mnie śniadania i kolacje, bo tu często jemy przeróżne rybne pasty z makrelą, tuńczykiem, czy wędzonym łososiem....no i śledziki, te też u nas są bardzo, bardzo często , praktycznie słój z gotowymi śledziami w oleju z cebulką stoi w lodówce cały czas :D
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To i tak tylko pozazdrościć ilość zjadanych ryb. Moi na ryby raczej warczą. Śledzie to mi tylko w pracy smakują, więc ja tutaj za bardzo nie pomogę :(
Pozdrawiam Dorota:)
x-xm-a

Post »

AGNESS paluszków rybnych przez Ciebie zrobionych nie zjedzą?..nie wierzę :D ( a jkbyś jeszcze panierkę zrobiła z dodatkiem sezamu, siemienia, słonecznika, ew kolendry papryki i kurkumy ...palce lizać)
albo krokiety nadziewane mieloną rybką i zapieczone z serem i śmietanką :D ech..mnóstwo pomysłów na obiadową rybkę jest

Robię też bardzo prostą sałatkę śledziową - taka półkula na półmisku -
warstwa grubo stratych w paseczki ugotowanych w mundurkach ziemniaków + warstwa mjonezu + warstwa drobno pokrojonego matiasa z paczki (może być korzenny) + warstwa drobno pokrojonej cebulki (sól, pieprz) + warstwa majonezu itd..ziemniaki >
Wszystko formuję ręką w taką półkulę, wierzch smaruję majonezem. Można posypać drobno posiekanym ugotowanym jajkiem - świetna prosta sałatka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dortko u mnie to wszyscy śledziożercy, w ogóle lubimy różne wędzone rybki w postaci past czy sałatek, więc robię to często :D A śledzie to w każdej postaci :lol:

Moniko paluszki rybne robię dosyć często....ale takie smażone ryby nie bardzo podchodzą..... najlepiej jak są dodatkowo po usmażeniu utaplane w jakimś sosie, warzywkach, czy innych wynalazkach ..... im mniej w tym widać ryby to lepiej 8-) :lol: w takiej fajnej panierce jak mówisz nie robiłam, ale na pewno spróbuję, dzięki za pomysł :D
Jak ich znam, to krokiety nie bardzo by im pasowały....ale dzięki Twojemu pomysłowi wpadło mi do głowy, żeby zrobić takie obsmażane w panierce koperty naleśnikowe jak robię z kurczakiem i warzywkami....., zamiast kurczaka ryba i może troszkę inny zestaw dodatków .... to może mieć wzięcie :roll: :lol:
Sałatki śledziowe też robię, różne odmiany i wszystkie lubimy , z tym to nie ma problemu :lol:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Oj śledzie i ryby u mnie pod każdą postacią ,ale nie z owocami nie, nie,żaden ananas nie da rady ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluniu każda rodzinka ma jakieś swoje smaczki, my w ogóle bardzo lubimy połączenie mięs i ryb z owocami..... kiedyś nie lubiliśmy.....teraz mmmmmmmmmm..... marzenie 8-) :lol:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ale fajnie rybnie ... Zaraz mi sie zachciało wypróbować. Ja też jestem ślledziowa i też kiedyć nie wyobrażałam sobie ryby z mięsem. dopóki nie upiekłam pstrągów owinietych wędxzonym boczkiem.ale z owocami to jakoś , tak ... Widocznie dobre doświadczenia w tym zakresie jeszcze przede mna. Ta ryba pod pieczarkami i serem wydaje się być ciekawa. A że kaloryczna, cóż, będzie trzebna zjeść mniej. Choć będzie trudno, bo sery też lubię.

I wspomnienie z wakacji na d Bałtykiem ... śledź solony moczony w soku z buraków.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”