Mariolu butelki to osłona dla roślinek ( lewkonii).
Pisałam już wcześniej, że u nas były tak silne przymrozki w maju i do 10 czerwca, że kwiaty marzły,
W jakiś sposób trzeba było się ratować
Mariolu a ,czy kierowałaś się jakąś zasadą robiąc rabaty?Pytam ,bo czeka mnie przeróbka ,a raczej zakładanie ogrodu, a chcę tak jak ty użyć kołeczków i chcę zrobić mieszane rabaty:byliny,krzewy liściaste,iglaki,trawy ale jak to ładnie skomponować?
Aniu w przyszłym tygodniu możemy porozmawiać na PW oki.
Podpowiem tylko, że ja mam rabaty bylinowe
a na jednym tylko skalniaku dodatkowo rośliny kwasolubne.
Rododendrony rosną w "kołnierzach" z kwaśną ziemią a reszta roślinek porozrzucana jest po całym skalniaku.
Mariolko Twój ogród jest piękny i na dodatek w moim typie. Czym bardziej wgłębiam się w jego zakamarki czym dalej podążam jego ścieżkami tym bardziej chce mi się iść na mój ogród wykopać wszystkie krawężniki, wykopać rośliny itp, itd aby zostało tylko ogrodzenie i ziemia i zacząć wszystko od nowa. Zacząć od początku tworzyć rabaty, skalniaki, oczko wodne itp. Na koniec jakby zostało miejsce to zrobić warzywnik i było by super. niestety wiele pracy włożyłem już w swoją działkę i teraz tylko mogę ewentualnie zmieniać i modernizować. Tylko jak? Przydałyby się u mnie na rabatach i krzewy i iglaki i byliny. Po prostu takie mieszane rabaty są fantastyczne. Jeszcze raz powiem Ci , ze kawał fantastycznej wykonałaś roboty i efekt jest po prostu oszałamiający. no ale jak sama piszesz robiłaś to 12 lat. Ja mam dopiero 3 sezon. Może do tego czasu i u mnie coś ciekawego wyniknie z moich prac.
Masz Mariolu nie tylko piękny ogród z cudnym oczkiem i okazałe, zdrowo wyglądające rosliny. Masz też piękne zdjęcia!
Czy poprawiałaś je trochę, czy też masz tak dobry aparat? (jaki?) :
Chciałam zaprostestować
Ja tez chciałabym poznać tajniki tworzenia takich cudów ogrodowych, a Wy chcecie rozmawiac na PW.
Proszę nie - ja też chętnie posłycham
Mariolko skromna jesteś ale nie ukryjesz tego, że masz cudowny ogródek którego można ci pozazdrościć. Przynajmniej ja marzę o takim. Ale to niedościgniony wzór dla mnie.
Jarku to tylko ludzie stworzyli i jest w zasięgu Twoich możliwości.
To się tylko tak wydaje że nie dasz rady.
Przyjdzie wiosna podciągniesz rękawy i do pracy.