Moje storczyki od północy
Dusia http://www.Orchidarium.pl/AdoZ/index.html poczytaj znajdziesz tu odpowiedzi na wiele pytań
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O czym tylko chcesz,miłej lektury Ci życzę bo będzie to owocowało w twojej pasji storczykowej
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
Też nie posiadam gatunkowych storczyków ,ale do tych i innych stron storczykowych wracam ,bo to skarbnice wiedzy
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Storczykowa
ja storczyki uprawiam wszystkie tak samo, jednym to pasuje (Phalaenopsisy, Vandy), innym nie (Cattleye, Paphiopedila). zazwyczaj storczykową wiedzę zdobywam dzięki własnym doświadczeniom z tymi roślinami. jak coś zrobię źle, staram się tego uniknąć w przyszłości. Umiem już dobrze sobie radzić z Phalaenopsisami. ztego co zauważyłam, Vandy mają raczej podobne wymagania, tylko inny sposób podlewania (Vandy się zamacza w wodzie, a raczej ich korzenie, a Phalaenopsisy podlewa). ale czasem lubię poczytać książkę o storczykach lub stronę, bo można zawsze coś ciekawego znaleźć.
- Storczykowa
ja podlewam. normalnie, od góry. nigdy ich nie moczę. Po moczeniu całe wiaderko z wodą byłoby w kawałkach kory i nie nadawałoby się dla Vand (Vandy są oczywiście bez zadnego podłoża). jakbym tak miała wszystkie ponad 20 Phalaenopsisów zdejmować z okna i moczyć, to by mi zajęło cały dzień. nieee, ja wolę podlewać. To dobry sposób i dla mnie i dla moich Phalaenopsisów.
- Storczykowa
moczenie Phalaenopsisów to nie była rada, tylko czyjś sposób uprawy. ja mam swój, który odpowiada i mi i moim storczykom. jak podlewanie im pasuje, to po co mam zmieniać sposób nawadniania? jak ktoś sobie chce moczyć, niech moczy. może ma mniej Phalaenopsisów, ale przy takiej ilości jak ja mam to sie po prostu nie opłaca.Lana pisze:Storczykowa, czego ty w końcu chcesz ? Skoro żadna z rad ci nie pasuje, to przestań pytać. Rób co chcesz, wolna wola. Bardzo męczące jest czytanie w kółko: :ja, ja, ja, ja......
Dorelko
gdzies na strowie widzialam Twoje piekne zolte Dendrobium zachywca swym urokiem
piekne po prostu cudowne
mam ochote powiekszyc swoja kolekcje Phal moze i o takie Dendrobium ale jestem poczatkujaca w uprawie i torszke sie boje czy przez brak widzy nie zmarnowalabym kwiatuszka bo tego bym sobie nie darowala
serdecznie pozdrawiam 

Edi
Dysiu to Dendrobium jest także w moim wątku, niestety jego kwitnienie to nie moja zasługa ,tylko producenta
,też dopiero uczę się je uprawiać
,ale mam na swoim kącie inny sukcesik,dzisiaj zauważyłam przy innej wyprzedażowej Cambrii malutki pędzik kwiatowy
,no to teraz znów będę czekała całe wieki na kwiatki-niespodzianki

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki