Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1
Witam wszystkich na forum, szczególnie tych zakochanych w piwoniach drzewiastych
.
Na początek od razu pytanie:
Czy można ciąć piwonie drzewiaste?
Jest to dla mnie bardzo istotne, bo moja różowa piękność tak wyrosła (wybujała), że mimo podwiązywania, opalikowania wręcz, jak nie przystopuje, to zachodzi obawa, że przy lepszej wichurze się połamie. Szczególnie, jeśli będzie wiało i lało, bo kwiaty ma przecież ciężkie...
I jeśli można ciąć, to na jakiej wysokości?
Pozdrawiam

Na początek od razu pytanie:
Czy można ciąć piwonie drzewiaste?
Jest to dla mnie bardzo istotne, bo moja różowa piękność tak wyrosła (wybujała), że mimo podwiązywania, opalikowania wręcz, jak nie przystopuje, to zachodzi obawa, że przy lepszej wichurze się połamie. Szczególnie, jeśli będzie wiało i lało, bo kwiaty ma przecież ciężkie...
I jeśli można ciąć, to na jakiej wysokości?
Pozdrawiam

- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Jak ja się cieszę, że trafiłam na ten wątek
Cudowne sa te Wasze okazy peonii
Ja mam taką jasnoróżową, ale posadzona dopiero pół roku temu. Miała jeden kwiat. Na zimę nie okryłam i trochę się obawiam, czy przetrwa, bo mrozik ostatnio był spory, ale przeczytałam, że nie jest konieczne opatulanie, więc jestem dobrej myśli. Nie mogę się doczekać wiosny 

-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
ja mam tylko Paeonia ludlowii dodatkowo kupiłem ja a potem się okazało ze w doniczce tylko jeden korzonek jest cały a reszta obłamana- obecnie ma 2 lata ale nie kwitnie w 2 lata temu pędów było 2 w tym 6 ale te 2 stare na jakaś grzybową chorobę zachorowały i padły zrobiłem oprysk miedzianem,potem kaptanem a na koniec Dithane a całość podlałem roztworem Previcuru gdyby to o jakieś rzeczy pod ziemia chodziło
W tym sezonie do wiosny dotrwał jeden nienaruszony pęd bo resztę wstyd się przyznać ale mi bażanty zeżarły pąki-normalnie podeszły 20 m od domu

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
dzis na gieldzie ogrodniczej trafilam na piwonie drzewiasta w rozmowie dowiedzialam sie, ze jest to chińska, byla nie droga 25 zl sadzonka ladna, ale jeden z ogrodnikow kiedy pytalam o te piwonie powiedzial, ze w naszym klimacie utrzymuja sie japońskie a ich koszt jest znacznie wiekszy tj.70 zl w gore.
Mam mieszane uczucie bo podobała mi się, tylko nie wiem co myslec kupic nie kupić? jak kupić to musze leciec szybko bo sie konczy gielda.
Dajcie ekspresowa radę!
Mam mieszane uczucie bo podobała mi się, tylko nie wiem co myslec kupic nie kupić? jak kupić to musze leciec szybko bo sie konczy gielda.
Dajcie ekspresowa radę!
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
PIWONIA KRZEWIASTA / DRZEWIASTA - SADZENIE

Na zdjęciu, widoczne są dwie sekcje korzeniowe.
Dolna, pochodząca z piwonii bylinowej, z aktywnym systemem korzeni bocznych
i powyżej zgrubienia - pojedyncze korzenie na zaszczepionej piwonii krzewiastej.
Z czasem, korzeń bylinowy obumrze i zostanie tylko system korzeniowy piwonii krzewiastej.
I dlatego, piwnonie krzewiaste sadzimy z miejscem szczepienia ok. 10-15cm pod ziemią; głębiej, niż jest miejsce szczepienia. I naczej nie ukorzeni się nam szczepienie!
A w razie wymarznięcia...nie będzie miała skąd odbijać
.
Tu, opis po polskiemu
A tak wygląda ukorzenianie się krzewiastej w czasie i całkowite zamieranie korzenia bylinowego. ( W szkółkach amerykańskich proponuje się odcinanie korzenia bylinowego, po ukorzenieniu się szczepienia, żeby stworzyć mocniejsze, jednorodne rośliny)

http://solarisfarms.com/Shrub%20Peonies.html

Na zdjęciu, widoczne są dwie sekcje korzeniowe.
Dolna, pochodząca z piwonii bylinowej, z aktywnym systemem korzeni bocznych
i powyżej zgrubienia - pojedyncze korzenie na zaszczepionej piwonii krzewiastej.
Z czasem, korzeń bylinowy obumrze i zostanie tylko system korzeniowy piwonii krzewiastej.
I dlatego, piwnonie krzewiaste sadzimy z miejscem szczepienia ok. 10-15cm pod ziemią; głębiej, niż jest miejsce szczepienia. I naczej nie ukorzeni się nam szczepienie!
A w razie wymarznięcia...nie będzie miała skąd odbijać

Tu, opis po polskiemu
A tak wygląda ukorzenianie się krzewiastej w czasie i całkowite zamieranie korzenia bylinowego. ( W szkółkach amerykańskich proponuje się odcinanie korzenia bylinowego, po ukorzenieniu się szczepienia, żeby stworzyć mocniejsze, jednorodne rośliny)

http://solarisfarms.com/Shrub%20Peonies.html
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Mirzan-postarałam się nie zmarnować twojej sadzonki.Jest to pierwsza moja piwonia drzewiasta
,sadzona ok.miesiąca temu. 

Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36