Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Haniu :)
dziękuję za podpowiedź, przetestuję, jak będę miała co mielić, na razie wszystko poleciało :)

A co do All i comet'a to zobacz 308943195, jeszcze jest szansa :)

Pozdrawiam :)
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O!, dzięki, dzięki serdeczne Magdo, zaraz wyślę link znajomym :-)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Mam do wyboru dwie rozdrabniarki - zgniatacze. Są porównywalne pod niemal każdym względem, różnią się jednak skrótem w nazwie, a ja zupełnie nie rozumiem, czego ten skrót dotyczy :(

Jedna to rozdrabniarka FLH, a druga ALH.

W necie znalazłam jakieś "wzmocnienie mocy", ale język techniczny jest mi całkowicie obcy, a poza tym nie wyjaśnia się tam różnicy, między jednym skrótem, a drugim. Co więcej, nawet się go nie rozszyfrowuje :(

Pomocy! ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Nalewka pisze:Mam do wyboru dwie rozdrabniarki - zgniatacze.
Jedna to rozdrabniarka FLH, a druga ALH.
Sądzę, że to jest tak LH - Leise Häcksler czyli po polsku cicha rozdrabniarka a pierwsza litera to nazwa producenta czyli, że FLH to FLorabest Leise Häcksler a ALH to właśnie ten Comet produkowany przez firmę Atika czyli Atika Leise Häcksler.

A co do mego zakupu (Comet) to przyznam, że jestem nieco rozczarowany, a raczej mam podobne odczucia jak Magda powyżej ponieważ nigdy nawet nie widziałem jak działa rozdrabniarka stąd oczekiwałem jednak drobniejszych ścinków a tu są raczej takie kawałki pocięte 2,5 do 3 cm i dodatkowo zmiażdżone ale jednak miałem nadzieję, że to będzie dużo większe rozdrobnienie.

Nic to tak czy inaczej głównym moim celem przy zakupie było pozbycie się stosów gałązek, których nie mam gdzie trzymać a ten cel na pewno zostanie osiągnięty, przetestowałem i podsypałem iglaki więc się nie rozpłaczę z tego powodu, że nie ma miału. :)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uśmiałam się serdecznie,
chwaściku, to jest rozdrabniarka, a nie trociniarka! :lol: :lol: :lol:
W idei, ma służyć takiemu rozdrobnieniu gałęzi, by nadawały się na kompost i tam stanowiły warstwę napowietrzającą.
Jeśli w/g Ciebie, kawałki są jeszcze za duże, to spróbuj uregulować odległość noża od ślimaka. ( Twój model taka regulację posiada, prawda?)
A, za rok zobaczysz , jak świetnie rozdrobnione gałązki rozłożyły się w kompostowniku, bez śladu :D
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

hanka55 pisze:Uśmiałam się serdecznie,
chwaściku, to jest rozdrabniarka, a nie trociniarka! :lol: :lol: :lol:
No i co by się tak śmiać z biednego chwaścika co to w życiu rozdrabniarki nie widział w działaniu, co by :cry:

Spoko, jakoś sobie poradzę, jak już powiedziałem nie ma nieszczęścia po prostu się nieco zdziwiłem, takie kawałki też mi się przydadzą... :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Dla zainteresowanych - jak pracuje taka kruszarka do gałęzi - znalazłam na You Tube filmik :)
http://pl.youtube.com/watch?v=8DtKEbobnj0
http://pl.youtube.com/watch?v=tu80jn6N2 ... re=related
(mam nadzieję, że nie popełniam wykroczenia :)

Sama szukam rozdrabniarki i ciągle nie znalazłam odpowiedzi - która...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chwaściku, mam te same wrażenia, kroi to-to w grube plasterki, a nie sieka, jak miało być. A moja nowa rozdrabniarka jest niby ślimakowa, więc wydawało mi się, że nie tylko będzie wciągać gałęzie (i wciąga!), ale i mielić jak maszynka do mięsa. Nie mieli! Tnie na kawałki, a jak sa za duże, to wrzucam je jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz...

Gdzieś wyczytałam (dziś na naszym forum), że ktoś przemielił na rozrabniarce dwa worki kory. Hm, ciekawe, może ma inną rozdrabniarkę, właśnie taką jak maszynka do mielenia "wilk". Albo też nie widział jak to działa i co spada do wiaderka, i napisał co mu wyobraźnia podpowiedziała. :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ja korę rozdrabniam na wyrówniarce stolarskiej ( z dodatkowym pojemnikiem) 14.000 obrotów wału z nożami powoduje, że kora jest na prawdę drobna.
Oczywiście taka praca wymaga rozwagi i myślenia o BHP.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p
Od: 23 kwie 2008, o 10:54

Post »

Ja jestem działkowiczem, więc wolę sobie standardowo porąbać.Nie zrobie z tego ściółki, ale mam wędzarnie więc się przyda takie drzewko :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Rozdrabniarka do gałęzi

Post »

Czy ktoś z Was ma rozdrabniarkę do gałęzi? Będziemy mieli co roku mnóstwo sosnowych gałęzi do kompostowania, poza tym małe dzikie grusze i tarniny.
Czy warto kupować takie urządzenie, jakiej firmy, jakiego rzędu to jest koszt, jak grube gałęzie można rozdrabniać?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, niektórzy mają takie cudo :)

Zerknij tutaj:
- Rozdrabniarka do gałęzi
- Jaki kupić rozdrabniacz do gałęzi ?
- Narzedzia, sekatory
- Jak zamienić leśny busz w ogród?
- Rozdrabnianie gałęzi ..... co dalej z nimi robić....

Rozdrabniacz powinien mieć mocny silnik i spory wlot na gałęzie (nie 2, a raczej 4 cm średnicy), prostą konstrukcję i spory ciężar własny, będzie bardziej solidny i stabilny. Zrębki z gałęzi są większe, niż się spodziewałam, ale i tak to o wiele lepsze, niż cięcie piłką czy sekatorkiem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja powyciągałam kompost i muszę zmielić nadgniłe gałązki.
W ciągu lata, wrzucałam całe, bo dla jednej, nie będe wyciągała rozdrabniarki z garażu.
I nazbierało się tego znowu.
Teraz już bezlistne, lekko nadmurszałe, a po zmieleniu szybciej się rozłożą :)
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 10:19

Post »

Witam.
Wiem jedno, że nie warto kupować takiego sprzętu z marketów budowlanych. Jest tani a jego cena jest proporcjonalna do wydajności, mają problem nawet z cienkimi gałązkami. Taki sprzęt powinien mieć większą moc i silnik spalinowy a koszt to 3-4 tys zł. Warto poszukać w internecie i na aukcjach internetowych.
Pozdrawiam.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Temat zakupu rozdrabniarki odłożyłem ale teraz przyszedł czas na zakup. Myślę że w okresie zimowym będą tańsze? Może macie jakieś nowe propozycje ? ;:24 ;:24 ;:24
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”