Phalaenopsis - podłoże

ODPOWIEDZ
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2012, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże do storczyków-komponenty,właściwości ,dobór/rob/

Post »

Dziękuję za odpowiedz Marta25, rozumiem kupić tą gotową mieszankę którą podałam w linku tam jest głównie kora śródziemnomorska i kermazyt?? Czytałam tez że dobrze jest położyć na dno doniczki kawałki styropianu??? Ważne, konieczne czy raczej zbędę macie może z tym doświadczenie?

Gratuluję, nowych pędów ;:215

Niestety mojego kwiatka coś zjada, dlatego chcę przeprowadzić operację przesadzania,szukam właściwego podłożenia i doniczek :)

Pozdrawiam ;:7
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Decyzja należy do Ciebie, czy chcesz kupić sama gotową mieszankę, czy sama stworzyć odpowiednie podłoże. Ja kupiłam tę mieszankę, jestem z niej zadowolona, podobnie jak moja mama, której przesadziłam kilka storczyków (teraz wszystkie wypuszczają pędziki ;:138 ). Opakowanie zawiera kermazyt i korę śródziemnomorską i dodatek w postaci skały wulkanicznej. Na dno doniczki wsypałam trochę samego kermazytu, a później uzupełniłam resztę korą, bez przesadnego upychania. Nigdy nie eksperymentowałam z dodawaniem styropianu, może ktoś inny się wypowie w tej kwestii. Moim zdaniem nie jest to konieczne. U mnie samo podłoże się dobrze spisuje. Mam przezroczystą doniczkę z otworkami na dole, co zapewnia możliwość kontroli, czy podłoże zdążyło przeschnąć. Do tego dokupiłam specjalne osłonki dla storczyków, które zapobiegają dotykaniu doniczki o dno osłonki - gwarancja tego, że korzenie nie będą stały w wodzie. W tym okresie, u mnie wystarcza podlewanie raz na tydzień przez namaczanie ok. 20 min i odsączanie. W razie pytań służę pomocą. Mam nadzieję, że pozbędziesz się szybko robaczków i że storczyk wynagrodzi Twoje starania pięknym kwitnieniem!! :D
Pozdrawiam,
Marta
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skąd informacja, ze podłoże zawiera keramzyt? mam identyczne i ani śladu keramzytu.. Skład tego podłoża to:
Skład:
- kora śródziemnomorska
- skała wulkaniczna
- wermikulit

Nie ma wzmianki o keramzycie.. są białe kamyczki ale to nie keramzyt :) To takie sprostowanie ..

Co nie zmienia faktu, że podłoże dobre, choć dużego doświadczenia w tej kwestii nie mam. Natomiast spośród 3 zakupionych, to było najlepsze :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Byłam do tej pory nie doinformowana, jak wygląda kermazyt, ani tym bardziej nie wiedziałam, że to wermikulit, a etykietki niestety już nie posiadam. Magkol, mam nadzieję, że nie zamówiłaś tego podłoża tylko ze względu na rodzaj kamyczków.
Pozdrawiam,
Marta
Magkol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2012, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta 25 co masz na myśli mówiąc rodzaj kamyczków? Zamówiłam to podłoże, bo podobno dobre domówiłam kermazyt i węgiel drzewny mam nadzieje że taka mieszanka będzie dobra dla kwiatków.
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Po prostu tak jak napisała Dufin, kamyczki, które znajdują się w podłożu to nie kermazyt (jak błędnie napisałam), a wermikulit. Nie zmienia to jednak faktu, że podłoże jest b. dobre. Po prostu ja źle zidentyfikowałam rodzaj kamyków, które są w składzie tego podłoża. Napisałam tylko, że mam nadzieję, że przy wyborze nie kierowałaś się jedynie tym, czy znajduje się tam kermazyt czy wermikulit. Skoro zamówiłaś sobie też kermazyt, to spokojnie możesz go wykorzystać.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd z tym wermikulitem (dla mnie do tej pory wszystkie kamyczki to był po prostu "kermazyt" i już - teraz będę zwracała większą uwagę na takie szczegóły).
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Że tak się wtrącę.. mnie bardzo odpowiada podłoże z OrchidS... jedyną wadą jest to, że strasznie.. brudzi podczas przesadzania i woda jest dłuuugo brązowa :roll:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja chyba następnym razem domieszam je w włóknem kokosowym bo jakoś mi go brakuje w tym podłożu :) Zauważyłam, ze w podłożu z włóknem jakoś fajniej mi korzonki rosną, może dłużej zatrzymuje wilgoć? Samo podłoże w oryginale wydaje mi się jakieś za lekkie, za suche, ciężkie do upakowania między korzonkami, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Zobaczymy jak się storczykom będzie w nim rosło :) A czy do tego podłoża także stosujecie drenaż? Ja na spód dałam troszkę keramzytu ale zastanawiam się czy to konieczne, skoro podłoże ma takie kamyczki.. Czy ten keramzyt nie będzie mi za długo trzymał wilgoci w doniczce? nie mam doświadczenia w przesadzaniu :P Czy Wy wzbogacacie czymś to podłoże? :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Dufin pisze:A czy do tego podłoża także stosujecie drenaż? Ja na spód dałam troszkę keramzytu ale zastanawiam się czy to konieczne, skoro podłoże ma takie kamyczki..
Ja właśnie na spód wyłożyłam te 'kamyczki' :)
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hm.. kurcze, ja je przemieszałam z podłożem bo myślałam, ze rolą tych kamyczków jest spulchnienie podłoża :D Mam nadzieję, ze nie trzymają wilgoci jak keramzyt.. Czyli w podłożu masz samą korę? Czy Wy tez po przesadzeniu mało co widzicie swoje korzenie? Nigdy nie są tak fajnie widoczne jak przed przesadzeniem, nie wiem czy coś źle robię.. Staram się korę wciskać w środek doniczki żeby zepchnęła korzenie na boki, ale nie zawsze się to udaje..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Dufin,

Napisałam jedynie, że na dno dałam te 'kamyczki', ale nic nie pisałam, że wszystkie powyjmowałam, by została sama kora :lol: przemieszane mam oczywiście :wink:

A co do przesadzania, to znam ten problem, nie jest mi łatwo 'upychać' korzenie :wink: staram się zawsze po wyjęciu zachować bryłę korzeniową taką, jaką wyjęłam :wink: delikatne oczyszczanie i wkładam tak samo, o ile się da, ale korzonki w miarę możliwości rozmieszczam i w głębi, nie tylko po brzegach, bo po co mi wtedy ta nawilżona kora na środku w głębi, skoro korzonki do niej dostępu nie mają? Takie moje rozumowanie :)
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

W podłożu z OrchidS mam prawie wszystkie moje storczyki. Przy przesadzaniu korzystam z samego podłoża, nie eksperymentowałam z dodawaniem innych składników. Na dole doniczki umieszczam właśnie te białe kamyczki, a resztę doniczki wypełniam jedynie korą. Przy pierwszym przesadzaniu nie oddzialałam kamyczków od kory i też było w porządku. Przy kilku pierwszych podlewaniach woda jest nieco brązowa, jak dla mnie to jedyny mankament. Podłoże w miarę szybko przesycha, dzięki większym kawałkom kory jest lepsza przepuszczalność powietrza. U mnie wystarcza podlewanie raz na tydzień, czasami zraszam wodą jedynie górną warstwę kory. Tak jak pisałam powyżej, ponad miesiąc temu przesadziłam do tego podłoża keiki i po dwóch tygodniach wypuścił pędzik - jak dla mnie to spory sukces, gdzieś wyczytałam, że czasami na kwitnienie trzeba się sporo naczekać. :D Jeśli chodzi o upychanie korzeni przy przesadzaniu to też mam zawsze z tym problem, ale staram się robić tak jak 3velyna.
Pozdrawiam,
Marta
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc moje mieszane uczucia może wynikają z faktu, iż nie przesadzałam w swoim życiu wielu storczyków i nie mam porównania co do różnego rodzaju składników w podłożu ;) Do tej pory trafiłam na dwa podłoża, które były niemal tak miałkie jak ziemia oraz na to z orchid* dlatego wydawało się idealne na tle pozostałych :) Jednak później zastanawiałam się czy przestrzenie między korzeniami nie są za duże ze względu na te "kamienie" i duże kawałki kory, choć przecież wszędzie zaleca się własnie takie podłoże dla Phalaenopsisów. Pewnie wynika to z faktu, ze storczyk przyniesiony ze sklepu ma podłoże szczelnie upakowane wdoniczce, bo na przestrzeni czasu, korzenie zdążyły urosnąć i owinąć się wokół kawałków kory czy "przywędrować" do światła na brzeg doniczki i dlatego ten luz po przesadzeniu wydaje mi się czymś dziwnym ;) Ponadto wydaje mi się, że podłoże to bardzo szybko przesycha i wtedy mam wrażenie, ze robię storczykom krzywdę mocząc je częściej ;) hehe.. Pożyjemy, zobaczymy :) W sumie nie spotkałam się ze złą opinią odnośnie tego substratu, więc moje obawy są chyba bezpodstawne :)

Co do upychania korzonków to nie jest źle w przypadku, gdy przesadzam do doniczki o tej samej wielkości, natomiast jednego storczyka musiałam przesadzić do większej i to własnie w tym storczyku mam największy problem z oceną stanu korzeni :)Widzę kilka korzonków, ale nie wiem czy to wystarczy do oceny czy należy je już podlać.. Ewentualnie skorzystam z opcji maczania patyczka :D No i doniczka jest dużo lżejsza, kiedy przesycha, to też duże ułatwienie ;) Mam nadzieję, że storczykom spodoba się nowe podłoże i będą współpracować :)

A czy po przesadzeniu nawozi się kwiatka normalnie, czy przez jakiś czas należy tego zaniechać? na niektórych podłożach jest info. że zawiera ono w sobie nawóz i należy przez 6 tygodni podlewać samą wodą, natomiast na tym podłożu nic nie jest napisane..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Dufin, przepraszam za małe opóźnienie z odpisaniem :) Odnośnie podłoża, próbowałam też tego bardziej miałkiego, o którym piszesz. Znam osobę, która go używa i jest zadowolona (mieszka jednak w innej strefie klimatycznej niż my, więc to pewnie też ma wpływ); dłużej utrzymuje wilgotność i nie trzeba tak często podlewać, jak w przypadku szybciej przesychającego podłoża z OrchidS. U mnie świetnie sprawdza się to podłoże, wydaje mi się, że jednak phalaenopsisy lubią większe kawałki kory i przepuszczalne podłoże niż takie "kiszenie się". U mnie nie skarżą się na co tygodniowe podlewanie :wink: Poza tym zaobserwowałam, że po lekkim przesuszeniu, roślinki odwdzięczyły mi się później wyrastającym pędzikiem.
Ja podobnie radzę sobie z badaniem wilgotności w doniczce, jak Ty. Nie martw się, że po przesadzeniu nie widać często korzonków. Miałam taki "okaz", który miał dwa korzonki, a teraz (po 8 miesiącach) wypuścił tyle korzonków, że ocena wilgotności jest bezproblemowa :)
Po przesadzeniu do podłoża z OrchidS podlałam roślinkę z nawozem (to podłoże chyba nie ma na etykietce informacji o tym, że zawiera juz nawóz - pewna nie jestem).
Pozdrawiam,
Marta :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie to powiem Ci, ze nie jest źle, wsadziłam na dno trochę keramzytu i chyba dzięki niemu w doniczce jest delikatna para, zatem po tygodniu nie wymagają jeszcze podlania ;) Staram się je moczyć w wodzie destylowanej, dlatego częstsze podlewanie wiąże się z większymi kosztami ;:oj ale oczywiście nie uważam, że podłoże miałkie jest dobre ;) Własnie miałam dwa takie, które były prawie jak ziemia, ciężko mi po prostu znaleźć złoty środek, dlatego pomyślałam, że może gdybym przemieszała z czymś to podłoże z orchid byłoby ok, ale chyba się przekonałam :) Teraz tylko czekać aby się zaklimatyzowały, bo wiem, że pora to nienajlepsza na przesadzanie, ale nie chciałam tego robić kiedy zaczną puszczać pędy, bom gotowa je połamać :/ Zresztą jeden wymagał tego już teraz..

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”