Prze-ślicz-nie masz
 Aspirinka chyba do mnie zawita wiosną (jedyna Aspiryna dla mnie dopuszczalna...
 Aspirinka chyba do mnie zawita wiosną (jedyna Aspiryna dla mnie dopuszczalna...   ) ... Czy obok rośnie White Cover?
 ) ... Czy obok rośnie White Cover?

Aspirinka chyba do mnie zawita wiosną (jedyna Aspiryna dla mnie dopuszczalna...
 Aspirinka chyba do mnie zawita wiosną (jedyna Aspiryna dla mnie dopuszczalna...   ) ... Czy obok rośnie White Cover?
 ) ... Czy obok rośnie White Cover?
 . Twój ogród jest jakże odmienny od innych
 . Twój ogród jest jakże odmienny od innych   

Pięknie kolorowo
  Pięknie kolorowo   a ile nowości
 a ile nowości  

Caly ogrod jest dosc zgrabnie uformowany i wszedzie jest wprowadzona struktura. Fakt ze obwodki, szpalery i powtarzajace sie elementy sa robione z lawendy, rozczochranych irg czy roz okrywowych ale ogrod jest systemowego pokroju a lekkosci nadaje pokroj roslin a nie sposob sadzenia czy roznorodnosc.
 Caly ogrod jest dosc zgrabnie uformowany i wszedzie jest wprowadzona struktura. Fakt ze obwodki, szpalery i powtarzajace sie elementy sa robione z lawendy, rozczochranych irg czy roz okrywowych ale ogrod jest systemowego pokroju a lekkosci nadaje pokroj roslin a nie sposob sadzenia czy roznorodnosc. 

Kasia, ładnie pokazałaś ogród. Bardzo jestem ciekawa wszystkich zmian.
 Kasia, ładnie pokazałaś ogród. Bardzo jestem ciekawa wszystkich zmian.  

Aż żal, że się już skończył.
  Aż żal, że się już skończył.   Przepięknie zaplanowałaś swój ogród, robi ogromne wrażenie. Brawa dla ogrodniczki
 Przepięknie zaplanowałaś swój ogród, robi ogromne wrażenie. Brawa dla ogrodniczki   

Bylam widzialamPani Bestia pisze:

A tak naprawde, to ja sie dorocze z Kasiek, bo wiem jak mocno na trawy zachorowala - dlatego odpowiednia ikonka po pierwszym zdaniu
  A tak naprawde, to ja sie dorocze z Kasiek, bo wiem jak mocno na trawy zachorowala - dlatego odpowiednia ikonka po pierwszym zdaniu  
 choć już pewnie pierwsze pomysły już ma
 choć już pewnie pierwsze pomysły już ma   

Dzisiaj sterczałam dobre pół godziny przed tymi sosnami i zobaczyłam je przed oczami wyobraźni
  Dzisiaj sterczałam dobre pół godziny przed tymi sosnami i zobaczyłam je przed oczami wyobraźni   M wyszedł do mnie i pyta czy wrosłam w trawnik, a ja na to: "Widzisz te tawuły, ładne co?" Popukał się w głowę i poszedł
  M wyszedł do mnie i pyta czy wrosłam w trawnik, a ja na to: "Widzisz te tawuły, ładne co?" Popukał się w głowę i poszedł   Myślę sobie, że mogłabym machnąć taki szpalerek ok. 10-15 do miejsca gdzie jest glicynia przy wiacie..mam fajną szkółkę w pobliżu, mają je w ofercie więc może podjadę obczaić. Zastanawiam się czy w tej sytuacji rezygnować w ogóle z berbyrysów, czy może środkiem dosadzić Berberis thunbergii Green Carpet bo on też się tak ładnie przewiesza, forma półpłożąca, do 1 metra wysokości, zielona w sezonie, a jesienią purpurowa, więc zgadzałaby mi się z irgami, które są dalej w korytarzu zachodnim. Wtedy motyw tawuły z berberysem w konfiguracji 3:1 można by powtórzyć koło srebrnego świerka.
 Myślę sobie, że mogłabym machnąć taki szpalerek ok. 10-15 do miejsca gdzie jest glicynia przy wiacie..mam fajną szkółkę w pobliżu, mają je w ofercie więc może podjadę obczaić. Zastanawiam się czy w tej sytuacji rezygnować w ogóle z berbyrysów, czy może środkiem dosadzić Berberis thunbergii Green Carpet bo on też się tak ładnie przewiesza, forma półpłożąca, do 1 metra wysokości, zielona w sezonie, a jesienią purpurowa, więc zgadzałaby mi się z irgami, które są dalej w korytarzu zachodnim. Wtedy motyw tawuły z berberysem w konfiguracji 3:1 można by powtórzyć koło srebrnego świerka. 
  Takie komplementy od mistrzyni kompozycji!
  Takie komplementy od mistrzyni kompozycji!   Jesień u mnie widoczna, ale jakoś mi nie przeszkadza
 Jesień u mnie widoczna, ale jakoś mi nie przeszkadza   Liście sobie lecą z drzew, krzewy zmieniają kolory.. jesień ma swoje uroki. W miejscu, o którym pisałaś jest buk czerwony i tego okręgu na razie nie chcę włączać do rabaty z tyłu. Ciężko mi to pogodzić z koncepcją angielskiej powstającej tuż obok, po prawej stronie. Linia byłaby mocno zdeformowana, na zdjęciach być może nie jest to widoczne. Za bukiem w rogu są poza tym świeżo przesadzone róże, szkoda byłoby mi je zasłaniać wysokimi trawami. Być może z czasem te rabaty będą połączone, ale w tym roku wokół buku powstał okręg z konkretnymi nasadzeniami, zobaczę jaki powstanie efekt w przyszłym sezonie i będę myśleć dalej ;-))
  Liście sobie lecą z drzew, krzewy zmieniają kolory.. jesień ma swoje uroki. W miejscu, o którym pisałaś jest buk czerwony i tego okręgu na razie nie chcę włączać do rabaty z tyłu. Ciężko mi to pogodzić z koncepcją angielskiej powstającej tuż obok, po prawej stronie. Linia byłaby mocno zdeformowana, na zdjęciach być może nie jest to widoczne. Za bukiem w rogu są poza tym świeżo przesadzone róże, szkoda byłoby mi je zasłaniać wysokimi trawami. Być może z czasem te rabaty będą połączone, ale w tym roku wokół buku powstał okręg z konkretnymi nasadzeniami, zobaczę jaki powstanie efekt w przyszłym sezonie i będę myśleć dalej ;-))Mam nadzieję, że będzie dokładnie tak, jak napisałaś! Doskonałe wyczucie mojego zamysłu, jeszcze raz dziękujęApril pisze:A co do metalu w ogrodzie to teraz dopóki pergole nie są obrośnięte to możesz mieć wrażenie przesytu ale to będzie trwało tylko chwilkę. Rośliny zaraz zasiedlą wdzięcznie wszystkie podpory i te niewielkie kawałeczki metalu które będą spod nich wystawać tylko podkreślą lekkość kompozycji i ich elegancję.

Jednak nic na siłę, nie można mieć wszystkich roślin u siebie, a jak nie będą pasować, to pozostanę przy podziwianiu ich na Forum
  Jednak nic na siłę, nie można mieć wszystkich roślin u siebie, a jak nie będą pasować, to pozostanę przy podziwianiu ich na Forum   
  Bezpośrednio za ławeczką jest brzoza, poniżej dywan z zimozielonego barwinka. Do siatki jest około 2 metry, a na siatce powojniki botaniczne i viticella. Po prawej 3 duże hortensje chyba Pink Diamond.  Po lewej za siatką sąsiadka posadziła szmaragdy, w przyszłym sezonie będą na wysokości siatki więc zasłonią ten zakątek. Myślę jednak o wyższej trawce w rogu, na brzozą. Tyle że stanowisko marne, bo wiadomo że brzoza łakoma jest i niewiele urośnie w jej pobliżu.... Zabiera też słonko, potrzebne trawom.
  Bezpośrednio za ławeczką jest brzoza, poniżej dywan z zimozielonego barwinka. Do siatki jest około 2 metry, a na siatce powojniki botaniczne i viticella. Po prawej 3 duże hortensje chyba Pink Diamond.  Po lewej za siatką sąsiadka posadziła szmaragdy, w przyszłym sezonie będą na wysokości siatki więc zasłonią ten zakątek. Myślę jednak o wyższej trawce w rogu, na brzozą. Tyle że stanowisko marne, bo wiadomo że brzoza łakoma jest i niewiele urośnie w jej pobliżu.... Zabiera też słonko, potrzebne trawom.  

pochodziłam za Tobą po Twoim ogrodzie. Przepięknie pomyślany ogród.
  pochodziłam za Tobą po Twoim ogrodzie. Przepięknie pomyślany ogród.   

Żywotniki `Janed Gold' są bardzo efektowne, jednak wolałabym uniknąć wprowadzania kolejnego koloru na tą rabatę. Sam pomysł nasadzeń na bazie kontrastu żółci i purpury bardzo oryginalny
 Żywotniki `Janed Gold' są bardzo efektowne, jednak wolałabym uniknąć wprowadzania kolejnego koloru na tą rabatę. Sam pomysł nasadzeń na bazie kontrastu żółci i purpury bardzo oryginalny  jak może pamiętasz, żurawek nie czuję, choć bardzo podobały mi się u Ciebie przy ścieżce. Limonkowe żurawki bardzo podobają mi się z zestawieniu z szałwią, może gdzieś taki zestaw przetestuję w przyszłym sezonie..dziękuję za inspirujący komentarz!
 jak może pamiętasz, żurawek nie czuję, choć bardzo podobały mi się u Ciebie przy ścieżce. Limonkowe żurawki bardzo podobają mi się z zestawieniu z szałwią, może gdzieś taki zestaw przetestuję w przyszłym sezonie..dziękuję za inspirujący komentarz! Obok Aspirynek rosną Kenty
  Obok Aspirynek rosną Kenty   
  Jeśli ktoś kupi dom obok i posadzi szmaragdy na całości to płakać nie będę, przynajmniej chwasty przestaną się siać na potęgę
  Jeśli ktoś kupi dom obok i posadzi szmaragdy na całości to płakać nie będę, przynajmniej chwasty przestaną się siać na potęgę   Brzoza to u mnie samosiejka, z pobliskiego lasu. Miała jakieś 150 cm jak kupiliśmy dom, czyli tyle co inne chwasty
 Brzoza to u mnie samosiejka, z pobliskiego lasu. Miała jakieś 150 cm jak kupiliśmy dom, czyli tyle co inne chwasty   Sosny sadziliśmy sami, to stare okazy z pobliskiej szkółki, ulubienice Mojego M
  Sosny sadziliśmy sami, to stare okazy z pobliskiej szkółki, ulubienice Mojego M   
  Dziękuję za opinię, spodobał mi się pomysł powtórzenia brzozy, marzy mi się wersja płacząca Youngii..Oprócz trzech dużych wejmutek jest w tym miejscu sosna himalajska, wolałabym już sosenek tam nie dosadzać, bo generalnie chciałabym zneutralizować ten leśny zakątek, aby bardziej komponował się z resztą, która nieporadnie zmierza w kierunku angielskich wzorców.
 Dziękuję za opinię, spodobał mi się pomysł powtórzenia brzozy, marzy mi się wersja płacząca Youngii..Oprócz trzech dużych wejmutek jest w tym miejscu sosna himalajska, wolałabym już sosenek tam nie dosadzać, bo generalnie chciałabym zneutralizować ten leśny zakątek, aby bardziej komponował się z resztą, która nieporadnie zmierza w kierunku angielskich wzorców.  Bardzo podoba mi się Twoja systemowa analiza, pewnie średnio zrozumiała dla niektórych, a dla mnie jasna jak słońce
  Bardzo podoba mi się Twoja systemowa analiza, pewnie średnio zrozumiała dla niektórych, a dla mnie jasna jak słońce   Minęłaś się z powołaniem kochana, powinnaś projektować
  Minęłaś się z powołaniem kochana, powinnaś projektować   
  Widzę, że wywód Jule zrobił wrażenie
 Widzę, że wywód Jule zrobił wrażenie   
  Czekam też na Twoje nowe rabatki różane
  Czekam też na Twoje nowe rabatki różane   
  Miło mi, że spacerek był udany, zapraszam na żywo
  Miło mi, że spacerek był udany, zapraszam na żywo  

Póki busz będzie w miarę kontrolowany, to ok  ;-))
 Póki busz będzie w miarę kontrolowany, to ok  ;-))

. Tyle, że tylko Szmitowie ją produkują...
 . Tyle, że tylko Szmitowie ją produkują...