Rośliny doniczkowe - effa
-
- 100p
- Od: 14 lip 2007, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie, przypomniało mi się, że miałam wstawić przepis na naleśnika z polewą bananowo-kokosową
Oto on:
Ciasto:
* 2 łyżki ziaren sezamowych
* 125g mąki pszennej
* 50g cukru
* szczypta soli
* 2 jajka
* pół szklanki mleka zmieszane z pół szklanki wody
* 1 łyżka oleju
Polewa:
* 2 banany
* puszka mleka kokosowego
* 2 łyżki słodkiej ubitej śmietanki
Ciasto robimy w następujący sposób:
Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie przybierać złoty kolor. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Polewę robimy w następujący sposób:
Dwa banany miksujemy z puszka mleka kokosowego (niektórzy mówią, że należy dodać trochę cytryny, żeby banan nie brązowiał). Dwie łyżki słodkiej ubitej śmietanki rozmieszać z polewą (można dodać cukier puder do śmietanki przed ubiciem).
Naleśniki smażymy, lekko chłodzimy. Układamy na nich lody, przykrywamy, polewamy polewą i ew. posypujemy czekolada.
Nie robiłam jeszcze wg tego przepisu, ale znajomy mówił że przepyszne
Moja II wersja, którą robię w domu, to ciasto przyrządzam wg powyższego przepisu. Jeszcze ciepłego naleśnika smaruję cienką warstwą kremu czekoladowego (takiego do kanapek), układam na 1/4 części kilka plasterków banana i zawijam w rożek
I choć nie lubię zbytnio jeść na słodko, tak to... mmmmm... palce lizać

Oto on:
Ciasto:
* 2 łyżki ziaren sezamowych
* 125g mąki pszennej
* 50g cukru
* szczypta soli
* 2 jajka
* pół szklanki mleka zmieszane z pół szklanki wody
* 1 łyżka oleju
Polewa:
* 2 banany
* puszka mleka kokosowego
* 2 łyżki słodkiej ubitej śmietanki
Ciasto robimy w następujący sposób:
Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie przybierać złoty kolor. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Polewę robimy w następujący sposób:
Dwa banany miksujemy z puszka mleka kokosowego (niektórzy mówią, że należy dodać trochę cytryny, żeby banan nie brązowiał). Dwie łyżki słodkiej ubitej śmietanki rozmieszać z polewą (można dodać cukier puder do śmietanki przed ubiciem).
Naleśniki smażymy, lekko chłodzimy. Układamy na nich lody, przykrywamy, polewamy polewą i ew. posypujemy czekolada.
Nie robiłam jeszcze wg tego przepisu, ale znajomy mówił że przepyszne

Moja II wersja, którą robię w domu, to ciasto przyrządzam wg powyższego przepisu. Jeszcze ciepłego naleśnika smaruję cienką warstwą kremu czekoladowego (takiego do kanapek), układam na 1/4 części kilka plasterków banana i zawijam w rożek

I choć nie lubię zbytnio jeść na słodko, tak to... mmmmm... palce lizać

No dawaj
Apetytu narobiłaś
To musi być coś ekstra.

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2