Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Posadź garść krokusów na tej rabatce-nie przeszkodzą w niczym, a wiosną się ucieszysz :D
Pogoda w ogóle nie ogrodowa.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marylko, ja się ciągle zastanawiam co ja bym robiła?
Już miałam taką wizję w zimie. Oj głowiłam się co by tu zrobić. No i popatrz. Pomysły sypią się jak z rękawa.
Byleby nie siedzieć spokojnie ;:224
Moje rózyce chyba lepiej teraz się zachowuja niż w sezonie. Nie wiem dlaczego. Najgorzej wygląda ta biała nn. Prawie łysa. No i moja pierwsza róże rózowa nn, ta z szałwią omączoną. Szkoda, bo bardzo lubię tę różę.
Kiedy w końcu się umówimy?
Czas najwyższy wykopać.

Aguś, tak zamierza, połączyć w jakiś sposób te 2 rabatki. Chociaż zastanawiałam się, czy pomiędzy nimi nie położyć płaskiego kamienia, który by dawał naturalne przejście. Czasem noszę tędy przez trawnik zakupy.

Ewo, mówisz o tej nowej rabatce? Już tam są :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dzięki za fotki naparstnic, chyba się udało mi mam własne siewki :heja mam tylko nadzieję, że przezimują.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym nie laczyla tych dwoch rabat ... co wiecej ta lewa (jak widac na focie) to bym skrotla tz odjela jej z szerokosci, tak zeby byly dwie niezalezne rabaty. A jak tamtendy smigasz, to tym bardziej bym ja skrotla hihi tak zeby tak jak mowisz polozyc plaski kamien ale polozyc w trawie a nie na rabacie. Ladny prosty w ksztaltach kamien w trawie i do tego w ciemniejszym kolorze, zleje Ci sie z otoczeniem a jak nasadzenia na tej nowej z przodu podrosnal, to wcale nie bedzie go widac z przodu.
Wydaje mi sie, ze jezeli zaczniesz laczyc gorne rabaty ze soba, co dodatkowo poszerzy i tak szeroka perspektywe ktora tworzy kostka przed schodami... nie idac dalej z rabatami przy sciezce az do wejscia - to bedziesz miala waska wstazeczke, zakonczona wielka kokarda :twisted:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosia, znasz odmiany tych naparstnic? uwielbiam te wielkoludy ;:215
W sprawie rabaty - ja też bym jednak nie łączyła jej z istniejącą, trochę zburzy to optykę frontu. A ten iglaczek samotny na końcu zostaje tam gdzie jest?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Gosia do Opoczna masz blisko , zamiast garści krokusów będziesz miała "garść" ekstra iglaczków w bardzo przystępnej cenie ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, mogę i tak wiosną przysłać swoje.

Jula, proszę doprecyzować, o jakim lewym mówimy :D
Tym z psem, czy tym bez psa?
Jeśli tym bez psa, to tam właśnie zamierzam położyć kamień rozdzielający te dwie rabaty.
Po pierwsze ta lewa część jest szersza, więc kamień wyrówna obydwie rabaty, po drugie tak jak mówisz nie będzie wrażenia kokardy.
Natomiast za prawą rabatką będzie szła ścieżka na tył domu łącząca się ze ścieżką biegnącą od furtki między buczkiem, a rabatą przy żywopłocie

Kasiu, nie znam odmian, ale to nie są wielkoludy. Moje mają z 80 cm. Moja słaba ziemia nie pozwala im wyrosnąc może, bo zawsze takie były.
Iglak na razie zostaje.

Zbyszku, wiem, że tam są tanie iglaczki. Będąc na zlocie w Sulejowie nabyłam kilka. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też tam będziemy.
Tylko teraz już wiem i wezmę większą kasę :D
Wszystkim pisałam, że to w Sulejowie takie rarytasy, ale to faktycznie w Opocznie.
Aż tak blisko nie jest jak dla mnie to kawał drogi. Nie jestem wytrawnym kierowcą
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, gdybyś miała w nadmiarze siewek tej naparstnicy to ja bardzo proszę ;:173 Zakupiłam niedawno sadzonki Pam's Choice - ma osiągać 2 metry, biała z purpurowym środkiem :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Strasznie lubię naparstnice, białe i ciemnoróżowe, ale M. nie przepada za takimi chabaziami i chyba sobie nigdy nie posadzę :roll: Zresztą, może i ma rację, że do nas nie pasują.
Tak czy inaczej, będę podziwiać je u Was.
Gosiu, jestem ciekawa jak wyjdą te rabaty przy wejściu do domu... ja się znowu gubię w planowaniu.
Miłego!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Goś, nadrobiłam zaległości i widzę że się na rabatce wyklarowało. Berberysy Admiration są śliczne, ładnie skontrastują a zarazem nie przytłoczą wielkością. ;:108
Ale już coś kolejnego planujesz ;:oj
Wczoraj wieczorem płakałam bo zaginął Golden ;:145 ale się znalazł, sąsiad zadzwonił jak już szłam spać że się nie może rozstać z jego Berneńczykiem ;:223 Chyba mi się facet zakochał ;:174 A M godzinę ponad jeździł po okolicy żeby choć zakopać na działce....bo byłam pewna że go ktoś wrr... Mała wróciła ze spaceru a jego ponad 3 godziny nie było.

No nic, naparstnice masz ładne, bardzo je lubię i ubolewałam że moje zeszłoroczne się nie rozsiały. A tu w lesie raptem zamiast grzybów kilka naparstnic. Zamiast na rabacie to się wysiały znacznie dalej, w części leśniej :;230 Muszę teraz poprzesadzać w jedno miejsce. Mam białą przebarwiającą się na róż.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Margo2 pisze:, ..Wszystkim pisałam, że to w Sulejowie takie rarytasy, ale to faktycznie w Opocznie.
to ja poproszę o namiary bo zgubiłem wizytówkę a w necie wyskakuje tylko ta druga (zalesieniowa) szkółka
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Gosiu, a moja świecznica zmarnowała się. Tylko 2 lata była u mnie. Podziwiam , ile roślin Ci ciągle przybywa. ;:138
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, siewki są. Wiosną podeślę. Miałam taką białą, ale chyba zapylila się różowymi. Także nie nastawiaj się, że w kolejnym sezonie otrzymasz takie same kolory.

Aga, umiesz się poświęcić. Ja jakoś ogród traktuję własne dziecko. Jestem wręcz zazdrosna o niego. Mam swoją wizję, może nie zawsze spójną, ale moją. Mój m. nie lubi żadnych kwiatów. Gdybym mu ustąpiła nie miałabym ich w ogrodzie. Wiem, że powinnam je ograniczyć, ale na razie jeszcze nie umiem. Ale idzie ku lepszemu.
Musisz do mnie przyjechac, żeby zobaczyć wszystko na własne oczy :D

Jola, ale miałas przezycie. Ja nie wiem co bym zrobiła gdyby mój uciekł na dłużej. Dzisiaj jada do pracy widziałam chodzącego po polu bernardyna. Gdy wracałam znów go spotkałam, ale trochę w innym miejscu. Ciekawe, czy komus uciekł. Moje naparstnice raczej sieja się wokół starych sadzonek. Nie sa takimi wędrowniczkami jak Twoje. :D

Zbyszku, niestety nie mam adresu. Ja tam trafię na węch :;230
Z tego co pamiętam to Iga zapisywała adres.
A w Sulejowie jest tez fajna szkółka z bylinami i liściatymi drzewkami. Tez ceny fajne. Buczka Fountajna dziewczyny kupiły po 35 zł. Za taki egzemplarz u Szmita chcieli 130.

Adrianno, to mnie zmartwiłas. Ciekawe ile u mnie będzie, szczególnie, że straciła w tym roku cień.
Przybywa roślin, przybywa :D
A tak się bałam, że już niewiele będe mogła kupić. A przecież to sama przyjemność

Obrazek

Obrazek

Muzykanci u mnie zdrowiutcy. Ani jednego chorego listka. No i te kwiaty :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu ale zmiany szykujesz ;:224
pięknie masz jeszcze i kolorowo w ogrodzie, a naparstnice , że jeszcze ci kwitną to już chyba ewelement :D
Gosiu co to za roślinka ta niebieska :roll: piękna :D
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Gosiu,wspaniałe rabatki,zwłaszcza ta z hortensją i bordową trawką. ;:63
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki