Pogoda w ogóle nie ogrodowa.
Ogródek Gosi cz. 8
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 8
Posadź garść krokusów na tej rabatce-nie przeszkodzą w niczym, a wiosną się ucieszysz
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marylko, ja się ciągle zastanawiam co ja bym robiła?
Już miałam taką wizję w zimie. Oj głowiłam się co by tu zrobić. No i popatrz. Pomysły sypią się jak z rękawa.
Byleby nie siedzieć spokojnie
Moje rózyce chyba lepiej teraz się zachowuja niż w sezonie. Nie wiem dlaczego. Najgorzej wygląda ta biała nn. Prawie łysa. No i moja pierwsza róże rózowa nn, ta z szałwią omączoną. Szkoda, bo bardzo lubię tę różę.
Kiedy w końcu się umówimy?
Czas najwyższy wykopać.
Aguś, tak zamierza, połączyć w jakiś sposób te 2 rabatki. Chociaż zastanawiałam się, czy pomiędzy nimi nie położyć płaskiego kamienia, który by dawał naturalne przejście. Czasem noszę tędy przez trawnik zakupy.
Ewo, mówisz o tej nowej rabatce? Już tam są
Już miałam taką wizję w zimie. Oj głowiłam się co by tu zrobić. No i popatrz. Pomysły sypią się jak z rękawa.
Byleby nie siedzieć spokojnie
Moje rózyce chyba lepiej teraz się zachowuja niż w sezonie. Nie wiem dlaczego. Najgorzej wygląda ta biała nn. Prawie łysa. No i moja pierwsza róże rózowa nn, ta z szałwią omączoną. Szkoda, bo bardzo lubię tę różę.
Kiedy w końcu się umówimy?
Czas najwyższy wykopać.
Aguś, tak zamierza, połączyć w jakiś sposób te 2 rabatki. Chociaż zastanawiałam się, czy pomiędzy nimi nie położyć płaskiego kamienia, który by dawał naturalne przejście. Czasem noszę tędy przez trawnik zakupy.
Ewo, mówisz o tej nowej rabatce? Już tam są
- JLG

- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Dzięki za fotki naparstnic, chyba się udało mi mam własne siewki
mam tylko nadzieję, że przezimują.
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym nie laczyla tych dwoch rabat ... co wiecej ta lewa (jak widac na focie) to bym skrotla tz odjela jej z szerokosci, tak zeby byly dwie niezalezne rabaty. A jak tamtendy smigasz, to tym bardziej bym ja skrotla hihi tak zeby tak jak mowisz polozyc plaski kamien ale polozyc w trawie a nie na rabacie. Ladny prosty w ksztaltach kamien w trawie i do tego w ciemniejszym kolorze, zleje Ci sie z otoczeniem a jak nasadzenia na tej nowej z przodu podrosnal, to wcale nie bedzie go widac z przodu.
Wydaje mi sie, ze jezeli zaczniesz laczyc gorne rabaty ze soba, co dodatkowo poszerzy i tak szeroka perspektywe ktora tworzy kostka przed schodami... nie idac dalej z rabatami przy sciezce az do wejscia - to bedziesz miala waska wstazeczke, zakonczona wielka kokarda
Wydaje mi sie, ze jezeli zaczniesz laczyc gorne rabaty ze soba, co dodatkowo poszerzy i tak szeroka perspektywe ktora tworzy kostka przed schodami... nie idac dalej z rabatami przy sciezce az do wejscia - to bedziesz miala waska wstazeczke, zakonczona wielka kokarda
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Gosia, znasz odmiany tych naparstnic? uwielbiam te wielkoludy
W sprawie rabaty - ja też bym jednak nie łączyła jej z istniejącą, trochę zburzy to optykę frontu. A ten iglaczek samotny na końcu zostaje tam gdzie jest?
W sprawie rabaty - ja też bym jednak nie łączyła jej z istniejącą, trochę zburzy to optykę frontu. A ten iglaczek samotny na końcu zostaje tam gdzie jest?
- ZbigniewG

- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Gosia do Opoczna masz blisko , zamiast garści krokusów będziesz miała "garść" ekstra iglaczków w bardzo przystępnej cenie 
- Margo2

Asiu, mogę i tak wiosną przysłać swoje.
Jula, proszę doprecyzować, o jakim lewym mówimy
Tym z psem, czy tym bez psa?
Jeśli tym bez psa, to tam właśnie zamierzam położyć kamień rozdzielający te dwie rabaty.
Po pierwsze ta lewa część jest szersza, więc kamień wyrówna obydwie rabaty, po drugie tak jak mówisz nie będzie wrażenia kokardy.
Natomiast za prawą rabatką będzie szła ścieżka na tył domu łącząca się ze ścieżką biegnącą od furtki między buczkiem, a rabatą przy żywopłocie
Kasiu, nie znam odmian, ale to nie są wielkoludy. Moje mają z 80 cm. Moja słaba ziemia nie pozwala im wyrosnąc może, bo zawsze takie były.
Iglak na razie zostaje.
Zbyszku, wiem, że tam są tanie iglaczki. Będąc na zlocie w Sulejowie nabyłam kilka. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też tam będziemy.
Tylko teraz już wiem i wezmę większą kasę
Wszystkim pisałam, że to w Sulejowie takie rarytasy, ale to faktycznie w Opocznie.
Aż tak blisko nie jest jak dla mnie to kawał drogi. Nie jestem wytrawnym kierowcą
Jula, proszę doprecyzować, o jakim lewym mówimy
Tym z psem, czy tym bez psa?
Jeśli tym bez psa, to tam właśnie zamierzam położyć kamień rozdzielający te dwie rabaty.
Po pierwsze ta lewa część jest szersza, więc kamień wyrówna obydwie rabaty, po drugie tak jak mówisz nie będzie wrażenia kokardy.
Natomiast za prawą rabatką będzie szła ścieżka na tył domu łącząca się ze ścieżką biegnącą od furtki między buczkiem, a rabatą przy żywopłocie
Kasiu, nie znam odmian, ale to nie są wielkoludy. Moje mają z 80 cm. Moja słaba ziemia nie pozwala im wyrosnąc może, bo zawsze takie były.
Iglak na razie zostaje.
Zbyszku, wiem, że tam są tanie iglaczki. Będąc na zlocie w Sulejowie nabyłam kilka. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też tam będziemy.
Tylko teraz już wiem i wezmę większą kasę
Wszystkim pisałam, że to w Sulejowie takie rarytasy, ale to faktycznie w Opocznie.
Aż tak blisko nie jest jak dla mnie to kawał drogi. Nie jestem wytrawnym kierowcą
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Gosiu, gdybyś miała w nadmiarze siewek tej naparstnicy to ja bardzo proszę
Zakupiłam niedawno sadzonki Pam's Choice - ma osiągać 2 metry, biała z purpurowym środkiem 
Strasznie lubię naparstnice, białe i ciemnoróżowe, ale M. nie przepada za takimi chabaziami i chyba sobie nigdy nie posadzę
Zresztą, może i ma rację, że do nas nie pasują.
Tak czy inaczej, będę podziwiać je u Was.
Gosiu, jestem ciekawa jak wyjdą te rabaty przy wejściu do domu... ja się znowu gubię w planowaniu.
Miłego!
Tak czy inaczej, będę podziwiać je u Was.
Gosiu, jestem ciekawa jak wyjdą te rabaty przy wejściu do domu... ja się znowu gubię w planowaniu.
Miłego!
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Cześć Goś, nadrobiłam zaległości i widzę że się na rabatce wyklarowało. Berberysy Admiration są śliczne, ładnie skontrastują a zarazem nie przytłoczą wielkością.
Ale już coś kolejnego planujesz
Wczoraj wieczorem płakałam bo zaginął Golden
ale się znalazł, sąsiad zadzwonił jak już szłam spać że się nie może rozstać z jego Berneńczykiem
Chyba mi się facet zakochał
A M godzinę ponad jeździł po okolicy żeby choć zakopać na działce....bo byłam pewna że go ktoś wrr... Mała wróciła ze spaceru a jego ponad 3 godziny nie było.
No nic, naparstnice masz ładne, bardzo je lubię i ubolewałam że moje zeszłoroczne się nie rozsiały. A tu w lesie raptem zamiast grzybów kilka naparstnic. Zamiast na rabacie to się wysiały znacznie dalej, w części leśniej
Muszę teraz poprzesadzać w jedno miejsce. Mam białą przebarwiającą się na róż.
Ale już coś kolejnego planujesz
Wczoraj wieczorem płakałam bo zaginął Golden
No nic, naparstnice masz ładne, bardzo je lubię i ubolewałam że moje zeszłoroczne się nie rozsiały. A tu w lesie raptem zamiast grzybów kilka naparstnic. Zamiast na rabacie to się wysiały znacznie dalej, w części leśniej
- ZbigniewG

- Od: 3 cze 2010, o 18:42
to ja poproszę o namiary bo zgubiłem wizytówkę a w necie wyskakuje tylko ta druga (zalesieniowa) szkółkaMargo2 pisze:, ..Wszystkim pisałam, że to w Sulejowie takie rarytasy, ale to faktycznie w Opocznie.
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Gosiu, a moja świecznica zmarnowała się. Tylko 2 lata była u mnie. Podziwiam , ile roślin Ci ciągle przybywa. 
- Margo2

Kasiu, siewki są. Wiosną podeślę. Miałam taką białą, ale chyba zapylila się różowymi. Także nie nastawiaj się, że w kolejnym sezonie otrzymasz takie same kolory.
Aga, umiesz się poświęcić. Ja jakoś ogród traktuję własne dziecko. Jestem wręcz zazdrosna o niego. Mam swoją wizję, może nie zawsze spójną, ale moją. Mój m. nie lubi żadnych kwiatów. Gdybym mu ustąpiła nie miałabym ich w ogrodzie. Wiem, że powinnam je ograniczyć, ale na razie jeszcze nie umiem. Ale idzie ku lepszemu.
Musisz do mnie przyjechac, żeby zobaczyć wszystko na własne oczy
Jola, ale miałas przezycie. Ja nie wiem co bym zrobiła gdyby mój uciekł na dłużej. Dzisiaj jada do pracy widziałam chodzącego po polu bernardyna. Gdy wracałam znów go spotkałam, ale trochę w innym miejscu. Ciekawe, czy komus uciekł. Moje naparstnice raczej sieja się wokół starych sadzonek. Nie sa takimi wędrowniczkami jak Twoje.
Zbyszku, niestety nie mam adresu. Ja tam trafię na węch
Z tego co pamiętam to Iga zapisywała adres.
A w Sulejowie jest tez fajna szkółka z bylinami i liściatymi drzewkami. Tez ceny fajne. Buczka Fountajna dziewczyny kupiły po 35 zł. Za taki egzemplarz u Szmita chcieli 130.
Adrianno, to mnie zmartwiłas. Ciekawe ile u mnie będzie, szczególnie, że straciła w tym roku cień.
Przybywa roślin, przybywa
A tak się bałam, że już niewiele będe mogła kupić. A przecież to sama przyjemność

Muzykanci u mnie zdrowiutcy. Ani jednego chorego listka. No i te kwiaty

Aga, umiesz się poświęcić. Ja jakoś ogród traktuję własne dziecko. Jestem wręcz zazdrosna o niego. Mam swoją wizję, może nie zawsze spójną, ale moją. Mój m. nie lubi żadnych kwiatów. Gdybym mu ustąpiła nie miałabym ich w ogrodzie. Wiem, że powinnam je ograniczyć, ale na razie jeszcze nie umiem. Ale idzie ku lepszemu.
Musisz do mnie przyjechac, żeby zobaczyć wszystko na własne oczy
Jola, ale miałas przezycie. Ja nie wiem co bym zrobiła gdyby mój uciekł na dłużej. Dzisiaj jada do pracy widziałam chodzącego po polu bernardyna. Gdy wracałam znów go spotkałam, ale trochę w innym miejscu. Ciekawe, czy komus uciekł. Moje naparstnice raczej sieja się wokół starych sadzonek. Nie sa takimi wędrowniczkami jak Twoje.
Zbyszku, niestety nie mam adresu. Ja tam trafię na węch
Z tego co pamiętam to Iga zapisywała adres.
A w Sulejowie jest tez fajna szkółka z bylinami i liściatymi drzewkami. Tez ceny fajne. Buczka Fountajna dziewczyny kupiły po 35 zł. Za taki egzemplarz u Szmita chcieli 130.
Adrianno, to mnie zmartwiłas. Ciekawe ile u mnie będzie, szczególnie, że straciła w tym roku cień.
Przybywa roślin, przybywa
A tak się bałam, że już niewiele będe mogła kupić. A przecież to sama przyjemność

Muzykanci u mnie zdrowiutcy. Ani jednego chorego listka. No i te kwiaty

- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu ale zmiany szykujesz
pięknie masz jeszcze i kolorowo w ogrodzie, a naparstnice , że jeszcze ci kwitną to już chyba ewelement
Gosiu co to za roślinka ta niebieska
piękna 
pięknie masz jeszcze i kolorowo w ogrodzie, a naparstnice , że jeszcze ci kwitną to już chyba ewelement
Gosiu co to za roślinka ta niebieska
- Ma-Do

- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Gosiu,wspaniałe rabatki,zwłaszcza ta z hortensją i bordową trawką. 
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki