Kompost cz.1
Re: Kompost
Bez obaw ukisi się. Zamiast startera przemieszaj go kilka razy.

- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołączam do pytania.Chciałbym w osobnej komorze zrobić kompost z samych trocin i wiórków drewnianych i zastanawiam się czy nie przekładać go warstwami pokrzyw (bez nasion) żeby dostarczyć azotu i ułatwić dostęp powietrza.
Czy taki kompost z samego drewna wystartuje sam, czy muszę mu w jakiś sposób pomóc? Jeśli tak to w jaki sposób?
Pierwszy raz usiłuję zrobić własny kompost.
Od wiosny robi się z zieleniny, ale będę miała dużo wiórów po cięciu drewna na opał, do tego liści dębowych, które jak czytałam długo się rozkładają.
- oxalis
- 1000p 
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Już co prawda musztarda po obiedzie, bo zamiast zapytać Was, Drogie  Forumki, najpierw zrobiłam, a teraz się martwię czy dobrze.
Kanny ( pacioreczniki) już jesień poczuły, więc czas na ścięcie nastąpił. Wszystkie ich części poszatkowałam, rękami i sekatorem i na kompostownik podrzuciłam, oczywiście przesypując ziemią. Wiem już, że na kompoście prawie wszystko się rozłoży... ale te łodygi z kann były naprawdę grubaśne. Czy to się w rok przerobi?

Kanny ( pacioreczniki) już jesień poczuły, więc czas na ścięcie nastąpił. Wszystkie ich części poszatkowałam, rękami i sekatorem i na kompostownik podrzuciłam, oczywiście przesypując ziemią. Wiem już, że na kompoście prawie wszystko się rozłoży... ale te łodygi z kann były naprawdę grubaśne. Czy to się w rok przerobi?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Jak nie w rok, to w dwa, przecież i tak trzeba przesiać kompost, a takie nie do końca rozłożone są dobrym zaczynem pod następny kompost.

Waleria

- oxalis
- 1000p 
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Czyli, że z kompostem jak z chlebem  - też potrzebuje zaczynu
 - też potrzebuje zaczynu 

- też potrzebuje zaczynu
 - też potrzebuje zaczynu 
przeczytałam ten wątek od deski do deski - dość wesoło tutaj - przyznam - jeszcze przynajmniej dwa podobne przeczytam i mogę kompost zakładać - tylko że akurat zima idzie - to założę na wiosnę  a do wątku się dopisuję żeby nie zgubić cennych rad  

Magda - pilna uczennica Matki Natury

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
A dlaczego nie już zakładać? Jesienią jest mnóstwo resztek, nadających się na kompost.

Waleria

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie tak  Około 2 tygodnie temu zrobiłem kompostownik o pojemności 1,4 m3 i zapełniłem go po kilku dniach. Po kolejnych kilku została już tylko połowa, więc dosypałem znowu różnych odpadków, głównie trawy i słomy polewając gnojowicą z pokrzyw, rozpuszczoną saletrą i dodałem troszkę obornika.
 Około 2 tygodnie temu zrobiłem kompostownik o pojemności 1,4 m3 i zapełniłem go po kilku dniach. Po kolejnych kilku została już tylko połowa, więc dosypałem znowu różnych odpadków, głównie trawy i słomy polewając gnojowicą z pokrzyw, rozpuszczoną saletrą i dodałem troszkę obornika. 
Wczoraj już po raz trzeci od założenia musiałem uzupełniać braki, bo zostało niewiele ponad połowę pojemności kompostownika.
Nie znam się na tym, bo to mój "pierwszy raz" z kompostem, ale wydaje mi się, że wszystko działa jak trzeba, więc spokojnie można zacząć już teraz

Około 2 tygodnie temu zrobiłem kompostownik o pojemności 1,4 m3 i zapełniłem go po kilku dniach. Po kolejnych kilku została już tylko połowa, więc dosypałem znowu różnych odpadków, głównie trawy i słomy polewając gnojowicą z pokrzyw, rozpuszczoną saletrą i dodałem troszkę obornika.
 Około 2 tygodnie temu zrobiłem kompostownik o pojemności 1,4 m3 i zapełniłem go po kilku dniach. Po kolejnych kilku została już tylko połowa, więc dosypałem znowu różnych odpadków, głównie trawy i słomy polewając gnojowicą z pokrzyw, rozpuszczoną saletrą i dodałem troszkę obornika. Wczoraj już po raz trzeci od założenia musiałem uzupełniać braki, bo zostało niewiele ponad połowę pojemności kompostownika.
Nie znam się na tym, bo to mój "pierwszy raz" z kompostem, ale wydaje mi się, że wszystko działa jak trzeba, więc spokojnie można zacząć już teraz

Pozdrawiam, Jacek

bo ja na razie za bardzo nie mam z czego - na działce mam tylko trawę i chwastnicę  kilka brzózek i marne po nich liście no i 40 drzewek owocowych sadzonych wiosną no i teraz już przede mną ostatnie koszenie przed zimą więc trawa pójdzie pod drzewka bo ostatnio zdzierałam ściółkę pod nimi - tak się zastanawiałam czy po rodzinie nie pozbierać trawy i liści no ale co to za kompost z tego będzie.... wiem zawsze coś.... zobaczymy jak to teraz wyjdzie - ale wiosną zabieram się za to na poważnie bo na tych moich piaskach dobra ziemia cenniejsza niż złoto
 kilka brzózek i marne po nich liście no i 40 drzewek owocowych sadzonych wiosną no i teraz już przede mną ostatnie koszenie przed zimą więc trawa pójdzie pod drzewka bo ostatnio zdzierałam ściółkę pod nimi - tak się zastanawiałam czy po rodzinie nie pozbierać trawy i liści no ale co to za kompost z tego będzie.... wiem zawsze coś.... zobaczymy jak to teraz wyjdzie - ale wiosną zabieram się za to na poważnie bo na tych moich piaskach dobra ziemia cenniejsza niż złoto

kilka brzózek i marne po nich liście no i 40 drzewek owocowych sadzonych wiosną no i teraz już przede mną ostatnie koszenie przed zimą więc trawa pójdzie pod drzewka bo ostatnio zdzierałam ściółkę pod nimi - tak się zastanawiałam czy po rodzinie nie pozbierać trawy i liści no ale co to za kompost z tego będzie.... wiem zawsze coś.... zobaczymy jak to teraz wyjdzie - ale wiosną zabieram się za to na poważnie bo na tych moich piaskach dobra ziemia cenniejsza niż złoto
 kilka brzózek i marne po nich liście no i 40 drzewek owocowych sadzonych wiosną no i teraz już przede mną ostatnie koszenie przed zimą więc trawa pójdzie pod drzewka bo ostatnio zdzierałam ściółkę pod nimi - tak się zastanawiałam czy po rodzinie nie pozbierać trawy i liści no ale co to za kompost z tego będzie.... wiem zawsze coś.... zobaczymy jak to teraz wyjdzie - ale wiosną zabieram się za to na poważnie bo na tych moich piaskach dobra ziemia cenniejsza niż złotoMagda - pilna uczennica Matki Natury

- 
				dinopd
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 24 lip 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy na kompost mozna dawac pokrzywy?
Mam tego na moim areale mnostwo, wyrywam pokrzywy z korzeniami i zastanawiam sie czy mozna je wrzucac na kompost tak jak sie wrzuca trawe i inne odpadki?
Przepraszam ale nie mam polskich liter

Mam tego na moim areale mnostwo, wyrywam pokrzywy z korzeniami i zastanawiam sie czy mozna je wrzucac na kompost tak jak sie wrzuca trawe i inne odpadki?
Przepraszam ale nie mam polskich liter
Brak u mnie polskich liter PRZEPRASZAM
Hito wa mikake ni yoranu mono - Ludzie nie są tacy, jak się zdają... ;)

Z samych pokrzyw możesz zrobić b. dobry kompost pokrzywowy o dużej zawartości azotu i mikroelementów. Powinno się go robić na wiosnę przed kwitnieniem pokrzyw.Teraz pokrzywy mają nasiona i raczej nie nadają sie na dodanie bezpośrednio do kompostu.Ja zebrane teraz pokrzywy dałem do beczki 100 l ,zalałem wodą i po ok. m-cu gotową gnojówkę dodam do kompostu.

- 
				dinopd
Ja postaram sie tez powrzucac powyrywana pokrzywe do beczki i zalac woda bedzie gnojowka na wiosne.
pasla3 A gnojowke do dajesz do kompostu w formie wodnej? A co z przetworzonymi w gnojowce pokrzywami? Tez na kompost? A ile w tej beczce tych pokrzyw?
A czy slome (nie wiem ile juz ma lat) tez mozna umiescic na komposcie?

pasla3 A gnojowke do dajesz do kompostu w formie wodnej? A co z przetworzonymi w gnojowce pokrzywami? Tez na kompost? A ile w tej beczce tych pokrzyw?
A czy slome (nie wiem ile juz ma lat) tez mozna umiescic na komposcie?

Gnojówką polewam stos kompostowy a nierozłożone pokrzywy też dodaję do kompostu.W beczce pokrzywy daję na maxa tzn. do pełna.Słomę możesz dodać do kompostu.Świeża słoma potrzebuje do rozkładu azot.

- 
				dinopd
Czy mozna tez dodawac spadle owoce na kompostownik? Mam duzo jablek i troche gruszek. Nie ktore z owocow maja takie brazowe placki z baialymi nalotami w ksztalcie kregow, czy te tez dodawa? Boje sie dodawac chorob do kompostownika. Czym przesypywac kompostownic aby wzbogacac go w wartosci odzywcze? Mocznik, saletra amonowa, wapno ogrodowe, przyspieszacz i w jakich ilosciach?

[quote="dinopd"]Czy mozna też dodawac spadle owoce na kompostownik? Mam duzo jablek i troche gruszek. Nie ktore z owocow maja takie brazowe placki z baialymi nalotami w ksztalcie kregow, czy te też dodawa? Boje sie dodawac chorob do kompostownika. Czym przesypywac 
Owoce z objawami choroby grzybowej nie dawaj na kompost.Ja dodaję do kompostu dolomit,popiół drzewny,nawozy organiczne [obornik,kurzak].

Owoce z objawami choroby grzybowej nie dawaj na kompost.Ja dodaję do kompostu dolomit,popiół drzewny,nawozy organiczne [obornik,kurzak].