Kompost cz.1
Re: Kompost
Bez obaw ukisi się. Zamiast startera przemieszaj go kilka razy.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołączam do pytania.Chciałbym w osobnej komorze zrobić kompost z samych trocin i wiórków drewnianych i zastanawiam się czy nie przekładać go warstwami pokrzyw (bez nasion) żeby dostarczyć azotu i ułatwić dostęp powietrza.
Czy taki kompost z samego drewna wystartuje sam, czy muszę mu w jakiś sposób pomóc? Jeśli tak to w jaki sposób?
Pierwszy raz usiłuję zrobić własny kompost.
Od wiosny robi się z zieleniny, ale będę miała dużo wiórów po cięciu drewna na opał, do tego liści dębowych, które jak czytałam długo się rozkładają.
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Już co prawda musztarda po obiedzie, bo zamiast zapytać Was, Drogie Forumki, najpierw zrobiłam, a teraz się martwię czy dobrze.
Kanny ( pacioreczniki) już jesień poczuły, więc czas na ścięcie nastąpił. Wszystkie ich części poszatkowałam, rękami i sekatorem i na kompostownik podrzuciłam, oczywiście przesypując ziemią. Wiem już, że na kompoście prawie wszystko się rozłoży... ale te łodygi z kann były naprawdę grubaśne. Czy to się w rok przerobi?
Kanny ( pacioreczniki) już jesień poczuły, więc czas na ścięcie nastąpił. Wszystkie ich części poszatkowałam, rękami i sekatorem i na kompostownik podrzuciłam, oczywiście przesypując ziemią. Wiem już, że na kompoście prawie wszystko się rozłoży... ale te łodygi z kann były naprawdę grubaśne. Czy to się w rok przerobi?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Jak nie w rok, to w dwa, przecież i tak trzeba przesiać kompost, a takie nie do końca rozłożone są dobrym zaczynem pod następny kompost.
Waleria
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Czyli, że z kompostem jak z chlebem
- też potrzebuje zaczynu 

przeczytałam ten wątek od deski do deski - dość wesoło tutaj - przyznam - jeszcze przynajmniej dwa podobne przeczytam i mogę kompost zakładać - tylko że akurat zima idzie - to założę na wiosnę a do wątku się dopisuję żeby nie zgubić cennych rad 

Magda - pilna uczennica Matki Natury
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
A dlaczego nie już zakładać? Jesienią jest mnóstwo resztek, nadających się na kompost.
Waleria
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie tak
Około 2 tygodnie temu zrobiłem kompostownik o pojemności 1,4 m3 i zapełniłem go po kilku dniach. Po kolejnych kilku została już tylko połowa, więc dosypałem znowu różnych odpadków, głównie trawy i słomy polewając gnojowicą z pokrzyw, rozpuszczoną saletrą i dodałem troszkę obornika.
Wczoraj już po raz trzeci od założenia musiałem uzupełniać braki, bo zostało niewiele ponad połowę pojemności kompostownika.
Nie znam się na tym, bo to mój "pierwszy raz" z kompostem, ale wydaje mi się, że wszystko działa jak trzeba, więc spokojnie można zacząć już teraz

Wczoraj już po raz trzeci od założenia musiałem uzupełniać braki, bo zostało niewiele ponad połowę pojemności kompostownika.
Nie znam się na tym, bo to mój "pierwszy raz" z kompostem, ale wydaje mi się, że wszystko działa jak trzeba, więc spokojnie można zacząć już teraz

Pozdrawiam, Jacek
bo ja na razie za bardzo nie mam z czego - na działce mam tylko trawę i chwastnicę
kilka brzózek i marne po nich liście no i 40 drzewek owocowych sadzonych wiosną no i teraz już przede mną ostatnie koszenie przed zimą więc trawa pójdzie pod drzewka bo ostatnio zdzierałam ściółkę pod nimi - tak się zastanawiałam czy po rodzinie nie pozbierać trawy i liści no ale co to za kompost z tego będzie.... wiem zawsze coś.... zobaczymy jak to teraz wyjdzie - ale wiosną zabieram się za to na poważnie bo na tych moich piaskach dobra ziemia cenniejsza niż złoto

Magda - pilna uczennica Matki Natury
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lip 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy na kompost mozna dawac pokrzywy?
Mam tego na moim areale mnostwo, wyrywam pokrzywy z korzeniami i zastanawiam sie czy mozna je wrzucac na kompost tak jak sie wrzuca trawe i inne odpadki?
Przepraszam ale nie mam polskich liter
Mam tego na moim areale mnostwo, wyrywam pokrzywy z korzeniami i zastanawiam sie czy mozna je wrzucac na kompost tak jak sie wrzuca trawe i inne odpadki?
Przepraszam ale nie mam polskich liter
Brak u mnie polskich liter PRZEPRASZAM
Hito wa mikake ni yoranu mono - Ludzie nie są tacy, jak się zdają... ;)
Z samych pokrzyw możesz zrobić b. dobry kompost pokrzywowy o dużej zawartości azotu i mikroelementów. Powinno się go robić na wiosnę przed kwitnieniem pokrzyw.Teraz pokrzywy mają nasiona i raczej nie nadają sie na dodanie bezpośrednio do kompostu.Ja zebrane teraz pokrzywy dałem do beczki 100 l ,zalałem wodą i po ok. m-cu gotową gnojówkę dodam do kompostu.
-
Ja postaram sie tez powrzucac powyrywana pokrzywe do beczki i zalac woda bedzie gnojowka na wiosne.
pasla3 A gnojowke do dajesz do kompostu w formie wodnej? A co z przetworzonymi w gnojowce pokrzywami? Tez na kompost? A ile w tej beczce tych pokrzyw?
A czy slome (nie wiem ile juz ma lat) tez mozna umiescic na komposcie?
pasla3 A gnojowke do dajesz do kompostu w formie wodnej? A co z przetworzonymi w gnojowce pokrzywami? Tez na kompost? A ile w tej beczce tych pokrzyw?
A czy slome (nie wiem ile juz ma lat) tez mozna umiescic na komposcie?
Gnojówką polewam stos kompostowy a nierozłożone pokrzywy też dodaję do kompostu.W beczce pokrzywy daję na maxa tzn. do pełna.Słomę możesz dodać do kompostu.Świeża słoma potrzebuje do rozkładu azot.
-
Czy mozna tez dodawac spadle owoce na kompostownik? Mam duzo jablek i troche gruszek. Nie ktore z owocow maja takie brazowe placki z baialymi nalotami w ksztalcie kregow, czy te tez dodawa? Boje sie dodawac chorob do kompostownika. Czym przesypywac kompostownic aby wzbogacac go w wartosci odzywcze? Mocznik, saletra amonowa, wapno ogrodowe, przyspieszacz i w jakich ilosciach?
[quote="dinopd"]Czy mozna też dodawac spadle owoce na kompostownik? Mam duzo jablek i troche gruszek. Nie ktore z owocow maja takie brazowe placki z baialymi nalotami w ksztalcie kregow, czy te też dodawa? Boje sie dodawac chorob do kompostownika. Czym przesypywac
Owoce z objawami choroby grzybowej nie dawaj na kompost.Ja dodaję do kompostu dolomit,popiół drzewny,nawozy organiczne [obornik,kurzak].
Owoce z objawami choroby grzybowej nie dawaj na kompost.Ja dodaję do kompostu dolomit,popiół drzewny,nawozy organiczne [obornik,kurzak].