Cytrusy - porady ogólne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2008, o 23:15
Mogłabyś ale to wymaga trochę wprawy poczytaj szczepienie cytrusów na przystawkę, szczepienie cytrusów metodą oczkowania
-
- 50p
- Od: 20 lut 2008, o 13:29
Mam zamiar szczepić metodą oczkowania, i mam pytanie, czy to musi być polietylen ten co owijamy to co szczepimy? Dla mnie to wygląda jak folia, nie mogę tego zastosować do tego folii? Albo niech mi ktoś powie gdzie to można dostać?Przemo pisze:Mogłabyś ale to wymaga trochę wprawy poczytaj szczepienie cytrusów na przystawkę, szczepienie cytrusów metodą oczkowania
- pawels23
- 200p
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przeczytałem, bardzo ciekawe i jasno wytłumaczone. Więcej takich linkówPrzemo pisze:Mogłabyś ale to wymaga trochę wprawy poczytaj szczepienie cytrusów na przystawkę, szczepienie cytrusów metodą oczkowania

Chciałbym, żeby moja cytryna wyhodowana z pestki (na drugiej stronie tego wątku) zaczęła rodzić owococe. Czy mogę zaszczepić ją metodą oczkowania na tych rozgałęziniach na górze ( w trzech - czterech miejscach, na każdym po jednym oczku)? Teraz jest na balkonie, czy na okres szczepienia i po wnieść ją do domu?
Czy cytrynce szlachetnej odmiany (którą wkrótce kupię) nie zaszkodzi ucięcie jednego pędu na rozmnożenie? I czy tą metodą można rozmnażać też pomarańcze i mandarynki?
jak zwykle mnóstwo pytań... ale może ktoś pomoże?

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania 

Możesz zaszczepić kilka odgałęzień, tylko że miejsce szczepienia powinno mieć grubość ołówka lub większą. Najlepsza pora na szczepienie trwa od kwietnia do lipca, w tych miesiącach istnieje największe prawdopodobieństwo, że szczep się przyjmie. Trzeba też usunąć odgałęzienia, których nie szczepisz, żeby nie zabierały pokarmu szczepom szlachetnym. Jeżeli szczepy się nie przyjmą, to roślina i tak wypuści nowe gałązki i będzie można szczepić ją znów w przyszłości ;)pawels23 pisze:Chciałbym, żeby moja cytryna wyhodowana z pestki (na drugiej stronie tego wątku) zaczęła rodzić owococe. Czy mogę zaszczepić ją metodą oczkowania na tych rozgałęziniach na górze ( w trzech - czterech miejscach, na każdym po jednym oczku)?
Po szczepieniu roślina nie może stać na słońcu, miejsce szczepu powinno mieć też zapewnioną wysoką wilgotność. W tym celu można zawiązać folią miejsce szczepienia, tak jak na zdjęciu w linku, który podał Przemo.pawels23 pisze:Teraz jest na balkonie, czy na okres szczepienia i po wnieść ją do domu?
Nie zaszkodzi ;) A szczepić ze sobą można wszystkie cytrusy, np. cytrynę na cytrynie, czy mandarynkę na mandarynce, ale można także pomarańczę na cytrynie, czy kalamodynę na grejpfrucie - to nie ma znaczenia. Każdy cytrus ma szansę przyjąć się na innym cytrusiepawels23 pisze:Czy cytrynce szlachetnej odmiany (którą wkrótce kupię) nie zaszkodzi ucięcie jednego pędu na rozmnożenie? I czy tą metodą można rozmnażać też pomarańcze i mandarynki?
jak zwykle mnóstwo pytań... ale może ktoś pomoże?

Pozdrawiam, Marcin ;)