Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ciastuszko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2008, o 23:15

Post »

mam cytrynę z pestki jakieś 5 lat może 6lat, nigdy specjalnie nie przykładałam jakiejś super uwagi do jej rozwoju :) zdaję sobie sprawę ze owoce może za 20 lat :P ale ciekawa jestem czy sama mogłabym jakoś tę swoją zaszczepić ?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogłabyś ale to wymaga trochę wprawy poczytaj szczepienie cytrusów na przystawkę, szczepienie cytrusów metodą oczkowania
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Przemo pisze:Mogłabyś ale to wymaga trochę wprawy poczytaj szczepienie cytrusów na przystawkę, szczepienie cytrusów metodą oczkowania
Mam zamiar szczepić metodą oczkowania, i mam pytanie, czy to musi być polietylen ten co owijamy to co szczepimy? Dla mnie to wygląda jak folia, nie mogę tego zastosować do tego folii? Albo niech mi ktoś powie gdzie to można dostać?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepsza by była rafia do szczepienia drzew (dostępna w sklepach ogrodniczych)ale możesz wykorzystać również folię z streczu do foliowania towaru na magazynach :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Czas zbiorów mandarynkowych nadciąga. :lol:
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przemo pisze:Mogłabyś ale to wymaga trochę wprawy poczytaj szczepienie cytrusów na przystawkę, szczepienie cytrusów metodą oczkowania
Przeczytałem, bardzo ciekawe i jasno wytłumaczone. Więcej takich linków :D .
Chciałbym, żeby moja cytryna wyhodowana z pestki (na drugiej stronie tego wątku) zaczęła rodzić owococe. Czy mogę zaszczepić ją metodą oczkowania na tych rozgałęziniach na górze ( w trzech - czterech miejscach, na każdym po jednym oczku)? Teraz jest na balkonie, czy na okres szczepienia i po wnieść ją do domu?

Czy cytrynce szlachetnej odmiany (którą wkrótce kupię) nie zaszkodzi ucięcie jednego pędu na rozmnożenie? I czy tą metodą można rozmnażać też pomarańcze i mandarynki?
jak zwykle mnóstwo pytań... ale może ktoś pomoże? :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle!
Ucięcie jednego pędu do rozmnażania zapewne nie zaszkodzi - zależy jak sama roślina będzie wyglądać i jaki będzie miała pokrój.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

O, dziękuję Dorotko :D . Już pierwsza odpowiedź :D .
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania :)
pawels23 pisze:Chciałbym, żeby moja cytryna wyhodowana z pestki (na drugiej stronie tego wątku) zaczęła rodzić owococe. Czy mogę zaszczepić ją metodą oczkowania na tych rozgałęziniach na górze ( w trzech - czterech miejscach, na każdym po jednym oczku)?
Możesz zaszczepić kilka odgałęzień, tylko że miejsce szczepienia powinno mieć grubość ołówka lub większą. Najlepsza pora na szczepienie trwa od kwietnia do lipca, w tych miesiącach istnieje największe prawdopodobieństwo, że szczep się przyjmie. Trzeba też usunąć odgałęzienia, których nie szczepisz, żeby nie zabierały pokarmu szczepom szlachetnym. Jeżeli szczepy się nie przyjmą, to roślina i tak wypuści nowe gałązki i będzie można szczepić ją znów w przyszłości ;)
pawels23 pisze:Teraz jest na balkonie, czy na okres szczepienia i po wnieść ją do domu?
Po szczepieniu roślina nie może stać na słońcu, miejsce szczepu powinno mieć też zapewnioną wysoką wilgotność. W tym celu można zawiązać folią miejsce szczepienia, tak jak na zdjęciu w linku, który podał Przemo.
pawels23 pisze:Czy cytrynce szlachetnej odmiany (którą wkrótce kupię) nie zaszkodzi ucięcie jednego pędu na rozmnożenie? I czy tą metodą można rozmnażać też pomarańcze i mandarynki?
jak zwykle mnóstwo pytań... ale może ktoś pomoże? :)
Nie zaszkodzi ;) A szczepić ze sobą można wszystkie cytrusy, np. cytrynę na cytrynie, czy mandarynkę na mandarynce, ale można także pomarańczę na cytrynie, czy kalamodynę na grejpfrucie - to nie ma znaczenia. Każdy cytrus ma szansę przyjąć się na innym cytrusie :D
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

nie wiem jak ci dziękować :D :D . A co z nowo kupionymi cytruskami? Od razu wystawić na balkon, czy lepiej na parapet (mój jest wschodni)?
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Myślę, że powinieneś po zakupie postawić najpierw na parapet, żeby roślinka nie przeżyła wstrząsu - lepiej, żeby przystosowała się do nowych warunków. A za ~tydzień można już powoli na balkon. Pozdrawiam :D
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostrożnie z tym wystawianiem. Nie wiadomo w jakich warunkach była dotąd więc powoli z tym wystawianiem na balkon.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

dziękuję bardzo :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Tak wygląda cytryna, którą ostatnio zerwałam. Trochę waży - no nie? :wink:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patryk pisze:Przepiękny okaz!!!!!!!!!!!!!
Jak Ty to robisz, moje cytrynki wychodowane z pestek nadal nie owocują :(
Moja cytryna nie jest wyhodowana z pestki.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”