Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

patasko zaglądam ile razy ktoś coś napisze bo muszę pilnie obserwować Twoje postępy, żeby za rok głupiego błędu nie popełnić - sama miałam Ci zadać głupie pytanie ale poszłam sprawdzić do moich nasion i już nie muszę :tan :tan ;:138 - ale zapytam trochę w innej formie :D - mam opakowanie z nasionami cobry , w środku są 4 nasionka no to jak Bozia da będę miała 4 roślinki i moje pytanie takie: czy coś z tego wyhoduję ? czy dokupić jeszcze ze 2-3 opakowania żeby mieć większe szanse ? co do koralików to daj mi trochę czasu poszperam w necie i podsunę ci kilka linków z paciorkami, a jeśli już Cię nosi to idź do marketu na dział zabawkowy i tam są zestawy kreatywne dla dziewczynek - kosztuje to nie wiele a można znaleźć śliczne koraliki- tylko nie kupuj na łapu capu tylko wybierz takie w których są ładne przepuszczające światło koraliki - myślę że na pierwsze próby to wystarczy (sama zamierzam tak zaczynać) a jak nam będzie szło pięknie to wtedy pobawimy się szkłem albo kamieniami

no i nie denerwuj się bo fluidy złe wysyłasz do roślinek i jeszcze Ci tykwy nie zdrewnieją - sama tu siedzę chyba 5 lat a zaczęłam się odzywać nie dawno i złych zamiarów nie mam tylko mega działeczkę do zagospodarowania :D
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Mineralka
200p
200p

Post »

Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Rozumiem Cię, Patasko. Dzielić nasionkami to ja się mogę z forumowiczami, których znam od dawna, z którymi dyskutuję od dawna i których lubię. A jak taki nowicjusz, którego nick mi nic nie mówi pisze do mnie privy, prosząc o nasiona, to trochę szczęka mi opada...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Mineralka, ;:180 Pewnie skorzystam z któregoś z linków ;:180
Locutus, dokładnie, idziemy tym samym tokiem myślenia 8-)

Zimno jest, w piątek rano 3 stopnie, dobrze, że nie było przymrozku. Tak się starać o dyniowate i nagle jednej nocy wszystkie by ścięło mróz brrr, tfu, tfu :( Nie ma kiedy zdjęć porobić, bo albo palce marzną, albo jest deszczowo i mokro.
Kilka fotek już zerwanych dyń:

Po lewej niedożywione Hokkaido, po prawej żółta gruszka.
Obrazek

Turecki, chociaż poprawnie to Sułtański turban:
Obrazek

Te dzisiaj ściąłem, martwiłem się, że same odpadną z powodu zasychających szypułek.
Obrazek

Miałem zamiar wszystko ściąć przed przymrozkiem, ale los chce inaczej :?

Pewnego zimnego dnia pomyślałem, że zrobię sobie bukiet z kukurydzy i zaschniętej Kocanki/Nieśmiertelnika. Wiem, że wygląda jak Nagasaki, ale nie miałem gdzie wcisnąć tego wszystkiego ;:224
Obrazek

Gdy sorgo na strychu się wysuszy, to zrobię z tego jakiś fajniejszy bukiet :)
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41

Post »

Witam.
Śliczne są te dalie,muszę zapisać nazwę,i na drugi rok posiać.Kiedyś,kilka lat temu,jesienią wykopałam dalie,i przechowałam do wiosny,i muszę przyznać,że kwitły bardzo ładnie,Na drugi rok na pewno też posieję tykwy,gdyż,jak widzę u ciebie,bardzo interesująco wyglądają w ogrodzie, i tyle rzeczy można z nich zrobić.I dynię też na pewno posieję.Turban i bukiet-rewelacja!
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bukiet z kukurydzy odlotowy :) Widzę, że także iż pieczołowiecie oznaczasz zebrane dynie. Pytanie nie jest chyba oczywiste- jaką masz metodologię? Pytam z czystej ciekawości...
A Wy faceci macie faktycznie problem... Jak się czegoś nie chce, to się mówi: nie i tyle. Nie mam, nie mogę, nie dam rady i z głowy :D Ja to jestem podejrzliwa (taki zawód), ale jeszcze nikogo nie podejrzewałam, że chce mnie wykorzystać tzn. wyłudzić ode mnie coś, by mieć za darmo ;:oj A na forum sa na prawdę fajni ludzie, no i niektórzy znacznie starsi od nas, słabo posługujący się komputerem, którzy o wujku googlu nie słyszeli. Poza tym dzielić się wiedzą, to czysta przyjemność.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

witam śliczne dyniowate w twej galerii :wit
Mineralka
200p
200p

Post »

patasko - a powiedz mi nie ciągnęło Cię do hodowania dyni olbrzymich ? może na króliczym nawozie szalałyby jak trzeba ? a bliżej stycznia to poproszę Cię żebyś mi dokładnie napisał kiedy siejesz i kiedy wysadzasz bo szkoda by mi było gdybym za późno coś zrobiła i nie doczekała owocowania
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

boja53, faktycznie, te dalie są według mnie najpiękniejsze i tylko tą odmianę wysieję w przyszłym roku. I do tego posieję więcej jak 3 grupki :roll: Sprawdziła się u mnie teoria siania w grupach po 2-3 krzaczki tuż obok siebie, są wyższe i mają o wiele więcej kwiatów niż siane pojedynczo.
sweety, nic nie poradzę, że jestem facetem 8-) Te karteczki z numerkami naklejałem jeszcze, jak dynia dopiero co zaczęła rosnąć, oznaczałem sobie odmianę (i w okresie, gdy nie miałem nic do roboty to sobie codziennie rano każdą dynię mierzyłem w obwodzie dla zabicia czasu, sprawiało mi to frajdę :roll: Mam notesik, gdzie w tabelce nanosiłem nr i obwód w cm).
becia123, witam w moim wątku i zapraszam :wit
Mineralka, oj ciągnęło i ciągnie, ale miejsca jak na lekarstwo :( W przyszłym roku z dwa krzaki posadzę i pójdą pewnie na trawnik, ale warto ryzykować. Poza tym coś mi się to nie podoba - Hokkaido były sadzone na sporej kupie nawozu króliczego, a są wielkości grejpfruta. Poza tym upatrzyłem sobie taką niedużą i ładną wizualnie odmianę "Small sugar", podobna do tej, którą w zeszłym roku widziałem w Lidlu, normalnie coś pięknego, żywy pomarańcz i ciemny, prawie czarny ogonek. Chciałem też przeznaczyć więcej miejsca na tykwy. Rosną w górę, więc miejsca starczy dla kilkunastu krzaków. Co innego takie wielkie dynie właśnie, 3 krzaki maximum zamiast tych kilkunastu krzaków tykw, tylko by starczyło. Chciałbym też spróbować rozkręcić taki mały biznes z suszonymi tykwami :)
Jeżeli mam napisać Ci co i jak, to w styczniu owszem, ale teraz napiszę tylko, że warto po przymrozkach przygotować sobie miejsce na dynie, jeżeli dysponujesz jakimkolwiek obornikiem :)

Rano nie miałem co ze sobą zrobić i korzystając ze słoneczka, które jeszcze przyjemnie grzeje zrobiłem fotkę tego gremlinka. Jest ogromny i... Dziwny 8-)
Obrazek

PS: muszę zrobić sobie listę, kto chciał jakie nasiona, więc pisać Ci, którzy prosili ode mnie nasiona na PW/Priv :)
Mineralka
200p
200p

Post »

pakasto - no interes na tykwach może nie być łatwy bo rękodzieło jest niestety drogie ale nie ma się co dziwić - ja swego czasu sporo wyszywałam i jeden duży obraż robiłam 8 m. po kilka godzin dziennie i wyceniłam go na 800 zł co było dla mnie groszami za 8 miesięcy pracy a dla kupujących była to cena zaporowa ;:14 ale może tykwy jako tykwy bez rękodzieła pójdą Ci szybciej
ja mam na działce bardzo dużo miejsca więc pobawię się też w dynie olbrzymie - ot tak z ciekawości co też mi wyrośnie ..... no i marzy mi się kiedyś jesienią postawić na schodach przed domem taką wieeeelką dynię niech mi świeci a okolicznym księżulkom niech daje tematy do kazań
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W niedzielę zrobiłem kilka fotek :)

Tak wygląda gremlin w całości. Jest ogromny, można pomylić z jakąś jadalną dynią:
Obrazek

Tak wygląda wejście do warzywniaka:
Obrazek

To jest siostra tych, które już stoją na półce w kuchni z zaschniętymi ogonkami :)
Obrazek

Ta dynia wydała 3 miesiące temu dwa owoce, które zasychają powoli, teraz znowu się obudziła:
Obrazek

Dancing gourd, najmniejsze dynie świata:
Obrazek

Taki obrazek na koniec:
Obrazek

Taki mały słonecznik, który dopiero teraz wziął się za kwitnienie:
Obrazek

Fasolnik egipski:
Obrazek

(ubolewam nad jakością fotek :( )
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz fotki z dzisiaj. Miałem dobry humor, więc pobawiłem się parametrami aparatu w telefonie, ale i tak dużo brakuje do dobrej jakości. Głównie frustrujące jest prześwietlenie jasnych punktów w tle.

Miłej zabawy :wink:

Dalie DWARF COLARETTE DANDY
Obrazek

Na pierwszym planie cynie daliowe, na drugim Aksamitki klaun, na dalszych Nieśmiertelniki i Słoneczniczki szorstkie.
Obrazek

Choć jedna Aksamitka Klaun wygląda jak na obrazku :)
Obrazek

Onętek kosmos:
Obrazek

Całokształt:
Obrazek

Czterometrowy słonecznik, lecz jakiś metr górnej łodygi się niestety złamał :( Przynajmniej miałem okazję zrobić fotkę :)
Obrazek

Jedyny krzak Korony cierniowej ma ok. 20 dyń. To jest druga jak dotąd największa o ile przestała dziś rosnąć :) Ma 37cm, największa ma 38cm w obwodzie, jest piątą z kolei na bocznym pędzie, za nią jest jeszcze jedna rosnąca.
Obrazek

Jedna przed płotem, druga za płotem :)
Obrazek

Mały fragment dyniowego płotka:
Obrazek

Jedna z najpiękniejszych dyń, jakie dotąd w życiu miałem - Large fungo:
Obrazek

Tej tykwie było za zimno - 3 stopnie rano w piątek - łodyga zaczęła obumierać, czyli owoc do ścięcia. Nic się nie stanie, jak zetnę przed przymrozkiem :) I tak z 400g zrobiła się lekka jak batonik mars i jest twarda jak suchar.
Obrazek

Korzystam z tego, że słońce niżej, teraz przynajmniej widać niebo na kontrastach :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41

Post »

Zdjęcia słoneczników-rewelacja ;:oj ;:138
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Mineralka
200p
200p

Post »

pięknie i swojsko u Ciebie pakasto - dlaczego ja nie pomyślałam o drugim siewie słoneczników to nie wiem ;:14 ale teraz mi ich brakuje - to chociaż u Ciebie oko pocieszę
ostatnia tykwa piękna - tak Ci powiem tylko na głos proszę nie czytać żeby się dyńki nie obraziły że żadna dynia ozdobna mnie tak nie zachwyca jak tykwa - kojarzy mi się z wydmuchiwaną bombką szklaną - w kształcie idealna ;:138 Ci za to zdjęcie
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mineralka, swoją drogą "pakasto" też ciekawie brzmi, dzięki za podsunięcie pomysłu na nick :wink:
Tak na poważnie, drugi siew słoneczników, czemu i ja o tym nie pomyślałem ;:14 Te wysokie czterometrowe kwitną dwa miesiące już, Jest ich pięć drzew/pni, ale się już kończą. Z jednego pnia zebrałem 6 dojrzałych talerzy o 25cm średnicy. Na "drzewie" został jeden większy, do którego się nie mogę dostać i masa takich do 10cm średnicy. Trzy wysuszone i wyłuskane, trzy się suszą na parapecie (i przy okazji sikory mają ucztę :? 5 metrów dalej mają ziarna słonecznika pod dostatkiem). Ziarna idą na karmę dla moich ptaków na zimę. Zaś te ozdobne metrowe to już suche badyle prócz 4, które mają po 20 kwiatów jeszcze. Co do dyń i tykw, zachwycają mnie jednakowo :) Każde dyniowate ma zalety i wady. Np dynia ozdobna ma do 20 owoców na krzaku i każdy inny, lecz gniją po pewnym czasie, zaś tykwa ma 2-3 strasznie podobne do siebie owoce, które można wysuszyć.
boja53, dzięki :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”