Ściółkowanie korą
Re: Obsypywanie tuji korą, a nornice?
Raczej nie. To musi być smród na miarę skunksa. Sierść nic nie da, a Karbid daje kopa z odleglości kilkunastu metrów jak dochodzi jego odór.
Jak często powtarzacie procedurę? Jak szybko nornice wracają?
Jak obcinam psa to zbieram sierść i na działkę ,jak na razie to przeniosły się w inny sektorJak często powtarzacie procedurę? Jak szybko nornice wracają?

Pytałem o procedurę z karbidem, bo psa nie mam, a za sąsiedzkim biegać nie będę. 

Tak dlugo jak zauwazysz ze ich tam nie ma. Ja obsypalem wszystkie dziury i nornice uciekly. W jeden weekend posyp, poczekaj kilka tyg. i oceń. Tylko nie przygniataj tuneli, bo smród - dym nie rozejdzie sie po ich korytarzach.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam koty,psa i pełno nornic i kretów
Zainwestować w kota

- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
Re: Kora/tkanina ogrodnicza pod tuje szmaragd?
Zapytam tu, bo po co zakładać nowy temat. Do meritum:
Posiadam żywotniki tuje brabant, w zeszłym roku podsypałem po nimi korę a w tym roku chciałbym posadzidzić dodatkowo między nimi Barwinek. Czy te rośliny nie będą się "gryzły" czy nie popełniam jaiegoś błędu?
pozdrawiam M.
Posiadam żywotniki tuje brabant, w zeszłym roku podsypałem po nimi korę a w tym roku chciałbym posadzidzić dodatkowo między nimi Barwinek. Czy te rośliny nie będą się "gryzły" czy nie popełniam jaiegoś błędu?
pozdrawiam M.
Ministerstwo Książki
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
A ja od 8 już lat mam żywopłot ze Szmaragdów podsypanych korą którą każdej wiosny uzupełniam , i nie mam problemow z chwastami. Prawdą jest że przed posadzeniem krzewów , pas ziemi porządnie przygotowałem /odchwaściłem i przekopałem/.
Pozdrawiam Zenek
- gabiszonka
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lip 2010, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szyszki, kora, itp
Mam multum kory z olchy... wiem, że nie nadaje się pod rośliny. Wyłożyłam nią pas przydrożny przy ogrodzeniu ok 10 cm wysokości - działa - nic nie rośnie ale rewelacji nie ma. Czy ktoś ma jakiś pomysł na ta korę?????
Minął już ponad rok odkąd posadziłem tuje i wysypałem korę. Tak jak wcześniej pisałem odrzuciłem opcję z tkaniną i tak jak ktoś wspominał pojawił się drobny problem z chwastami, a dokładniej z perzem. Po jakimś czasie walki zdecydowałem się na preparat chemiczny, którego działanie koncentruje się właśnie na eliminowaniu tego rodzaju chwastów. Po dwóch opryskach, które miały miejsce już jakiś czas temu mogę powiedzieć, że rezultaty są pozytywne. Chwasty zostały zniszczone łącznie z systemem korzeniowym. Od dłuższego czasu pod tujami jest czysto i wiele wskazuje na to, że im większe będą drzewka, tym będzie o to łatwiej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 wrz 2012, o 06:15
Ściółkowanie rabat.Agrowłóknina i kora
Mam do posadzenia 20 żywotników, chce aby powstał z tego żywopłot. Chce te iglaki wsadzić na agrowłókninie. Tzn wyściółkować agrowłókniną ogrodniczą pas tak by nie przerastały chwasty. Kiedyż używała już agrowłókniny takiej z zakupu w sklepie internetowym allegro, ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie bo jest dużo rodzajów tych włóknin. Te których się dowiedziałam to agrowłókniny, są też agrotkaniny, maty szkółkarski no i podobno najmocniejsze geowłókniny. Jaki materiał najlepiej wybrać jako agrowłókninę pod iglaki?
Własnie zaczęłam stosować agrowłókninę ogrodową pod iglaki i problem sam się rozwiązał.
Re: Agrowłóknina pod tuje
Agrowłóknina, jest tańsza!
Tyle żeby była gruba i czarna, ewentualnie niekiedy są brązowe.
Tyle żeby była gruba i czarna, ewentualnie niekiedy są brązowe.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Tak można zastasować agrowłókninę czarną, brązową czy białą i przysypać to warstwą kory (ja polecam kore z pobliskiego tartaku, składnicy, ja zbieram z ziemi duże kawały lub obdzieram prosto z dłużyc i płacę za to grosze). Kora w sklepie jest droga i często zbyt drobna i zanieczyszczona ziemią, a jednak sporą warstwę jej trzeba dać. Gdy taką marnej jakości korę wysypiemy na tą agrowłókninę i nie zabiezpieczymy obrzeży to mogą przerastać nam chwasty. na pewno agrowłóknina jest mniej trwała. Innym rozwiązaniem jest agrotkanina (dostępna w sklepach ogrodniczych kupiona na metry i wcale nie droższa niż na allegro) bardziej trwała i eliminuje nam chwasty 99%. Cena grubej agrowłókniny i agrotkaniny bedzie podobna a na tak niewielkiej powierzchni proponuję agrotkaninę zdecydowanie
Jeżeli już to gruba kora się nie nadaje a po drugie na pewno nie świeża.Gdzieś tu pisałem dlaczego,bo nie chce mi się powtarzać wkółko to samo.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
A czy ktoś mówił o świeżej korze? Chyba to oczywiste. To jakiś mit, gruba kora doskonale się nadaje zarówno sosnowa jak i dębowa