Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
A co robię z tą 1/3 w słoiku??? Do mnie trzeba pisać drukowanymi
, bo mam kłopoty z kulinarnym zrozumieniem

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- babuchna
- -Moderator Forum-.

- Posty: 7416
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
O ile dobrze myślę, to będzie stanowiło gotowy zakwas do pieczenia następnej porcji chlebka.
Dodasz do niego znowu składniki, wyrobisz i znów odłożysz 1/3 do następnego pieczenia.
Dodasz do niego znowu składniki, wyrobisz i znów odłożysz 1/3 do następnego pieczenia.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
tymczasem do lodówki na min 5,max 10dni:)
-
Grazia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Tak do lodówki na 5 do 10 dni.Tam sobie stoi i czeka .
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Grażynko
dopiero teraz przeczytałam przepis bo wczesniej wpadłam jak po ogień i "złapałam"tylko ostatni wpis;)
"ciap ciap"mnie intryguje-gęste ciap klap czy rzadsze ?
jak za rzadkie będzie to może wpaść chlebek,jak za gęste bo będzie twardawy/zbity...
to nie dla mnie bo ja już doszłam do swojego "ciap",a raczej "plask"przynajmniej tak jakby
ale dla nowicjuszy zrób zdjęcie tego"ciapania" 
dopiero teraz przeczytałam przepis bo wczesniej wpadłam jak po ogień i "złapałam"tylko ostatni wpis;)
"ciap ciap"mnie intryguje-gęste ciap klap czy rzadsze ?
jak za rzadkie będzie to może wpaść chlebek,jak za gęste bo będzie twardawy/zbity...
to nie dla mnie bo ja już doszłam do swojego "ciap",a raczej "plask"przynajmniej tak jakby
-
Grazia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asiu średnie ciap,ciap.Nie szybkie i nie wolne.Zdjecie tego nie odda.Ciasto samo spada z ręki.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
może byc filmik 
jaką mąkę kupujesz?
jaką mąkę kupujesz?
-
Grazia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Melvit mąka żytnia razowa i luksusowa, czasem poznańska.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
gdzie kupujesz?po ile?możesz odp na priv
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Do mnie trzeba łopatologicznie, krok po kroczku co i jak robić.
O rany, jednak jestem tępa, a skąd do chleba pierwszy zakwas??? Czy najpierw muszę zrobić sam zakwas, poczekać i dopiero chlebek???
Do tej pory robiłam chleb na drożdżach.
O rany, jednak jestem tępa, a skąd do chleba pierwszy zakwas??? Czy najpierw muszę zrobić sam zakwas, poczekać i dopiero chlebek???
Do tej pory robiłam chleb na drożdżach.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
nie jesteś tępa!,wszystko dobrze dedukujesz
zakwas zwykle się dostaje od robiących chlebek lub robi go samemu i oczywiście czeka,aż nabierze śmocy
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/ ... -na-chleb/ .
zakwas zwykle się dostaje od robiących chlebek lub robi go samemu i oczywiście czeka,aż nabierze śmocy
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/ ... -na-chleb/ .
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
odwiedziłam Twoją działeczkę...magnolia...och,ach,och
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Posty: 2923
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
a co sądzicie o tych cudach do robienia chleba, kiedyś była w lidlu, z chęcią skusiłabym się na pieczenie własnego chlebka.
Może troszkę też pokombinuję
Fajne macie przepisy.
Może troszkę też pokombinuję
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Pewnie masz na myśli automat do pieczenia chleba?
U mnie się sprawdza, gdy z jakiegoś powodu na weekend braknie chleba. Wtedy odpalam maszynę, a w szafce zawsze jest gotowa mieszanka do pieczenia. Sprzedają takie gotowe mieszanki w Lidlu w 1kg torebkach. Na opakowaniu jest podany sposób przygotowania, a ten jest prosty, jak drut: odmierzyć 500g mieszanki, 350ml wody i całość umieścić w automacie do pieczenia. Osobiście wprowadziłem parę zmian i tak: zamiast 350ml wody, dodaję 400ml maślanki, dosypuję odrobinę soli, garść kminku i wlewam ze dwie łyżki oleju. Ustawiam program podstawowy (3 godziny) i opcję ciemna skórka. I już.
U mnie się sprawdza, gdy z jakiegoś powodu na weekend braknie chleba. Wtedy odpalam maszynę, a w szafce zawsze jest gotowa mieszanka do pieczenia. Sprzedają takie gotowe mieszanki w Lidlu w 1kg torebkach. Na opakowaniu jest podany sposób przygotowania, a ten jest prosty, jak drut: odmierzyć 500g mieszanki, 350ml wody i całość umieścić w automacie do pieczenia. Osobiście wprowadziłem parę zmian i tak: zamiast 350ml wody, dodaję 400ml maślanki, dosypuję odrobinę soli, garść kminku i wlewam ze dwie łyżki oleju. Ustawiam program podstawowy (3 godziny) i opcję ciemna skórka. I już.


