Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Na moje oko to gnije od spodu. Przesadź ją koniecznie do nowego podłoża a wpierw wykrusz ile się da tego starego. Powycinaj też martwe korzenie. Po przesadzeniu nie pompuj wody. Lepiej niech ma sucho niż mokro. Powodzenia.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2012, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj arkandor
Dziękuję za wskazówkę. Przyjrzałam się dokładnie i faktycznie - jedna z 2 tak jakby gniła. Jeden z łupków był brązowy i miękki u styku z ziemią:

Po odsłonięciu wygląda to nieciekawie - lekko zsiniałe:

Ale to się dzieje tylko na jednym z dwóch pędów.
Proszę poradź - czy wystarczy przesadzić i wymienić ziemię, czy jeszcze dodatkowo jakoś wzmocnić? Przy przesadzeniu zamierzam rozdzielić te 2 strelicje żeby - w przypadku śmierci jednej - nie chwyciło drugiej, bo nie wiem, czy to zaraźliwe. Co sądzisz? Tylko zmienić ziemię? A może nie rozdzielać, tylko zostawić tak jak są ?
Usychają młode liście wyrastające właśnie z tego przygniłego pędu, natomiast idzie nowy liść całkiem zielony i wyglądający normalnie.

Dziękuję za wskazówkę. Przyjrzałam się dokładnie i faktycznie - jedna z 2 tak jakby gniła. Jeden z łupków był brązowy i miękki u styku z ziemią:

Po odsłonięciu wygląda to nieciekawie - lekko zsiniałe:

Ale to się dzieje tylko na jednym z dwóch pędów.
Proszę poradź - czy wystarczy przesadzić i wymienić ziemię, czy jeszcze dodatkowo jakoś wzmocnić? Przy przesadzeniu zamierzam rozdzielić te 2 strelicje żeby - w przypadku śmierci jednej - nie chwyciło drugiej, bo nie wiem, czy to zaraźliwe. Co sądzisz? Tylko zmienić ziemię? A może nie rozdzielać, tylko zostawić tak jak są ?
Usychają młode liście wyrastające właśnie z tego przygniłego pędu, natomiast idzie nowy liść całkiem zielony i wyglądający normalnie.
Wyjąć z doniczki, rozdzielić, tą chorą albo wyrzucić albo odsadzić do osobnej doniczki ale jak od podstawy gnije to szanse jej są marne. Tej zdrowszej dać nowego podłoża. Nie wzmacniać, dopiero na wiosnę. Oszczędnie podlewać. Powinno być dobrze 

"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2012, o 14:29
Dziękuję
. Chorą też posadzę - może da radę 

Witam
Julka bb mam podobną strelicję do twojej też liście lecą ku dołowi czemu tak się dzieje?
Większość strelicji ma liście proste rosnące do góry.
Proszę o odp.
Pozdrawiam
Julka bb mam podobną strelicję do twojej też liście lecą ku dołowi czemu tak się dzieje?
Większość strelicji ma liście proste rosnące do góry.
Proszę o odp.
Pozdrawiam
Może za mało jest podlana, lub na coś choruje?
Podlewam raz na tydzień,chora na 99% nie jest jak ją kupiłem to już taka była tylko jej liście sciemniały (są ciemno zielone po zakupie były bardzo blade) 

Re: Rajski ptak (strelicja)

Moja strelicja była kupiona jako 3 letnia, 9 lat temu... Po 12 latach pierwszy raz zakwitła. na razie jest 3 pąki, i jeden rozwijający się kwiat.
To jej 3 jesień w nowym domu. Nic innego w tym roku nie otrzymała, poza tym, co miała zawsze... ten sam przypadkowy nawóz do kwiatów kwitnących, ten sam parapet (zachodnia strona domu), częste przeciągi, bo w tym pokoju jest 2 okna i 2 drzwi... jedyne co się zmieniło, to, w tym roku zamontowałam rolety zewnętrzne, były często opuszczane w upalne dni, aby popołudniu ograniczyć dostęp światła i ciepła do domu. Podejrzewam, że zacienienie w upały miało u mnie kluczowe znaczenie dla kwitnienia.
Gratuluje!! Piękna roślinka.. trochę mnie przeraziłaś tym późnym kwitnięciem, bo ja mam moją tylko rok a kupiłam jako młodziutką sadzonkę... mam nadzieje że i ja się doczekam kiedyś kwiatów 

Dziękuję 
Myślę, że jeżeli zapewnisz roślince więcej cienia niż ja dotychczas, to zakwitnie wcześniej, bo inni piszą o kwitnieniu roślin kilkuletnich. U mnie w lecie od 14 w zachodnie okno już słońce mocno piekło, do samego popołudnia. Miała za gorąco i za dużo światła. W tym roku gdy tylko słońce zaczynało świecić w zachodnie okno, zasuwałam rolety, zostawiając tylko odrobinę prześwitu. Pocieszające jest też to, że to u mnie w domu najstarszy kwiatek. Wszystkie inne albo straciły żywot, albo są potomstwem starszych roślin, a ta żyje i nic jej nie niszczy. Przeżyła kilka pokoleń anturium, azali, paproci, i innych, i im starsza, tym ładniejsza, w porównaniu do innych roślin z mojego domu.

Myślę, że jeżeli zapewnisz roślince więcej cienia niż ja dotychczas, to zakwitnie wcześniej, bo inni piszą o kwitnieniu roślin kilkuletnich. U mnie w lecie od 14 w zachodnie okno już słońce mocno piekło, do samego popołudnia. Miała za gorąco i za dużo światła. W tym roku gdy tylko słońce zaczynało świecić w zachodnie okno, zasuwałam rolety, zostawiając tylko odrobinę prześwitu. Pocieszające jest też to, że to u mnie w domu najstarszy kwiatek. Wszystkie inne albo straciły żywot, albo są potomstwem starszych roślin, a ta żyje i nic jej nie niszczy. Przeżyła kilka pokoleń anturium, azali, paproci, i innych, i im starsza, tym ładniejsza, w porównaniu do innych roślin z mojego domu.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja sobie posiałem strelicje z początkiem lipca, w połowie sierpnia wyszły dwie, pod koniec trzecia, a niedawno czwarta... Jak na razie najstarsze mają już po jednym liściu właściwym... I wyglądają całkiem zdrowo... Oby tak pozostało...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Locutus gratuluje! mi ta sztuka się nie udała i byłam zmuszoną zakupić sadzonkę.. Oby ładnie rosły:)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Dzięki!
Teraz pogoda się zepsuła, słońca praktycznie nie ma i te dwie siewki, co zaczęły wychodzić, trochę marnieją. Ale szczęśliwie te dwie, które wyszły jako pierwsze mają się dobrze i zdrowo.
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Moja niestety też stanęła - ale na szczęście nic niepokojącego się z nią nie dzieje, więc mam nadzieje, że 2 zimę u mnie dobrze zniesie:) dla tych którzy chcieliby kupić sobie małą roślinkę strelicji to widziałam ładne sadzonki w leroy merlin.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.