Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

ryszard b pisze:Witajcie ;:180
Wtrącę się w ten wątek bo mam pytanko, czy winorośl nie lubi podmokłych terenów i zastoisk z wodą?
Jak nie masz do dyspozycji nic lepszego, to się nie przejmuj. U mnie krzewy też okresowo rosną jak na polu ryżowym i dają radę :D
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

kapitan pisze:
aguskac pisze:Mój Swenson pokrył się jakimś szarym nalotem, wszystko!! !! liście, owoce... i to jakoś tak nagle , z dnia na dzień ;:202 Mam nawet pewne podejrzenia co to jest........
Twoje podejrzenia pewnie są słuszne :D . Ale owocom to raczej nie powinien już zaszkodzić. Jakby co to soda.
Na to soda raczej nie pomoże... :;230 :;230 Prędzej myjka ciśnieniowa ;:oj To pył ze zwalanego dachu :wink: :wink:
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aguskac pisze: To pył ze zwalanego dachu :wink: :wink:
Zawalił się ;:oj ?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kapitan pisze:
aguskac pisze: To pył ze zwalanego dachu :wink:
Zawalił się ;:oj ?
Zwalanego z nie zawalonego :wink: Trochę mu pomogliśmy :lol:
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aaa, myślałem że ten szpaler co to legł, był przywiązany do dachu i jak padał to zwalił :;230
Piotr
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 :;230 Ten szpaler był na kołkach (kołeczkach) które przegniły ;:202 Moim zdaniem zdecydowanie za szybko, bo już po 3 latach.
DarekRz

Post »

Lucynko - jakbyś chciała postawić szpaler na kołkach drewnianych to podzielę się z tobą moim sposobem - moje sosnowe (a niektóre świerkowe) kantówki 70x70 mm stoją już 7 lat i mają się dobrze.
Wysuszone do stanu powietrzno-suchego (czyli nie z suszarni tylko spod dachu po 3 latach) kantówki ostrugane czterostronnie zaimpregnowałem dwukrotnie bezbarwnym drewnochronem. Część doziemną z 5 cm zapasem obsmarowałem lepikiem na zimno - Abizol-R, po czym okręciłem jedną warstwą "bandaża" z kawałków agrowłóokniny - takiej cienkiej P-17 - trzeba też zaabizolować i okręcić stopę kołka - na to znów warstwa abizolu i warstwa "bandaża" pomazanego z wierzchu trzecią warstwą abizolu. Górną część (te 5 cm wystające nad ziemię) na świeżo obsypałem żwirkiem żeby nie straszyło czarnym kolorem. Jeszcze tylko pociągnąłem górę kolorowym drewnochronem i przykleiłem na silikon czapki metalowe pomalowane na olejno. Jak pisałem wcześniej - stoi i ma się dobrze już 7 lat.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Lepiej posadzić wiosną,czy jesienią? Chodzi o sadzonki goło korzeniowe. Czy mogę je przechować zadołowane w szklarni,jeżeli pogoda nie będzie sprzyjała sadzeniu po otrzymaniu sadzonek?
Może gdzieś to było,ale ostatnio tak dużo czytałam o winoroślach że wszystko mi się miesza.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

seedkris pisze:Witam. Mam dylemat, jaką odmianę posadzić? Mieszkam pod Białymstokiem,
Ja na "altanie" mam kilka odmian - a mieszkam w Białymstoku : Obrazek
Einset Seedless
Obrazek
Swenson Red
Obrazek
Hasansky Sladky
Wacek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Fajne te winorośle. Byłem w LM i Swenson Red nie odnalazłem. Może mogę liczyć na łozę od ciebie? Wystarczy mi 1 gałązka na zrobienie sadzonki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak co roku jesienią będę zapraszał kol. z okolicy na sztobrobranie ! Ja bym polecał Hasansky Sladki .
Jak już pisałem zapraszam na degustację akurat te odmiany już są zjadliwe !

Wacek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kaja pisze:Lepiej posadzić wiosną,czy jesienią? Chodzi o sadzonki goło korzeniowe. Czy mogę je przechować zadołowane w szklarni,jeżeli pogoda nie będzie sprzyjała sadzeniu po otrzymaniu sadzonek?
Może gdzieś to było,ale ostatnio tak dużo czytałam o winoroślach że wszystko mi się miesza.
Jeżeli kupisz jesienią i warunki glebowe pozwalają to najprościej będzie posadzić jesienią w miejsca docelowe. Pomysł z zadołowaniem tez nie jest zły. Tylko w takiej sytuacji radzę wczesną wiosną (początek kwietnia) wykopać, wsadzić w duże pojemniki i postawić w szklarni niech rosną do początku czerwca. W czerwcu ostrożnie z bryłą korzeniowa do ziemi. Tym sposobem zapewnisz im w pierwszym (krytycznym) roku wczesny start i uchronisz przed wiosennymi zimnami, a co gorsze przymrozkami. Niestety ta druga metoda wymaga trochę zachodu, ale zapewniam, że się opłaci.
Piotr
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

DarekRz pisze:Lucynko - jakbyś chciała postawić szpaler na kołkach drewnianych to podzielę się z tobą moim sposobem - moje sosnowe (a niektóre świerkowe) kantówki 70x70 mm stoją już 7 lat i mają się dobrze.
Wysuszone do stanu powietrzno-suchego (czyli nie z suszarni tylko spod dachu po 3 latach) kantówki ostrugane czterostronnie zaimpregnowałem dwukrotnie bezbarwnym drewnochronem. Część doziemną z 5 cm zapasem obsmarowałem lepikiem na zimno - Abizol-R, po czym okręciłem jedną warstwą "bandaża" z kawałków agrowłóokniny - takiej cienkiej P-17 - trzeba też zaabizolować i okręcić stopę kołka - na to znów warstwa abizolu i warstwa "bandaża" pomazanego z wierzchu trzecią warstwą abizolu. Górną część (te 5 cm wystające nad ziemię) na świeżo obsypałem żwirkiem żeby nie straszyło czarnym kolorem. Jeszcze tylko pociągnąłem górę kolorowym drewnochronem i przykleiłem na silikon czapki metalowe pomalowane na olejno. Jak pisałem wcześniej - stoi i ma się dobrze już 7 lat.
Z sosną problem jest taki że gnije w ziemi i łamie się na styku ziemia/powietrze. Kiedyś myślałem żeby wykombinować złomowe kawałki kątowników, wbijać w ziemię, wiercić otwory i dokręcać krawędziaki takie jak Twoje. Dając odpwiednio gęsto można by zastosować na przelotowe słupki nawet łaty budowlane (koszt ok 2,5 za mb) tylko na skrajne coś grubszego. Nawet jak się złamie to łatwo dostać i wymienić. Można też na początek zastosować nieco dłuższe a później skracać jak się coś w miejscu mocowania wyłamie.
Piotr
DarekRz

Post »

Moja sosna na razie stoi i mam nadzieję, że do 10 rocznicy dotrwa - wtedy sprawię sobie dębowe słupki :D, które przygotuję w ten sam sposób - to może już następną wymianę słupków zrobią wnuki :wink: .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za porady, niestety moje słupki już wszystkie wkopane... Leśnicy podpowiedzieli nam by przypalić końcówki w ognisku i tak zrobiliśmy, na resztę poszedł drewnochron podwójnie. Słupki mamy modrzewiowe.
Jedynie te pod domem były wkopane "na trochę" . Miały z 5-7cm średnicy i faktycznie złamały się na styku ziemia - powietrze.

W tej chwili mam do dyspozycji grube rury, które do tej pory pełniły rolę kaloryferów. Jedne są grubsze, drugie cieńsze, więc cieńsze można wpuścić w grubsze i skręcić. Grubsze mają z metr, a cieńsze ok 1,5m długości, więc powinno wystarczyć. Praca... praca... praca...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”