Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

Tak jak w zeszłym roku. Na początku września (na dniach) co ma być zimowane w donicach zostanie wykopane z gruntu, zdoniczkowane i z powrotem do swojego dołu. A jak pogoda się pogorszy na początku października i będą już chłodne noce około 3 stopni to przycinka nadmiaru liści i ruszamy z taszczeniem :wink:
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam podzielę sie swoimi doświadczeniami :)

Bananowiec moim zdaniem w uprawie jest bardzo prosty - rośnie jak chwast :) i wg mnie jest niezniszczalny - no chyba że tylko te moje tak się upierają, żeby za wszelką cenę rosnąć :D

Generalnie nie lubi zmian jeśli chodzi o miejsce. jak już sie zaklimatyzuje w jednym miejscu lepiej go nie ruszać. Czy sie zaklimatyzował poznasz na pewno po pojawiajacych się nowych liściach. U mnie wcześniej stał na wschodnim oknie, teraz po przeprowadzce na południowo - zachodnim oknie a więc słońce przez cały dzień. Rośnie bardzo ładnie, co chwilę wypuszczają nowe odrosty.

Jeżeli zależy Ci na fajnej i dużej roślince najlepiej likwidować boczne odrosty. Wtedy główna roślina lepiej rośnie.

Jeśli chodzi o warunki stoi bezpośrednio na słońcu, codziennie (maks co drugi dzień podlewany dosyć intensywnie). Jak widzę, że zaczynają usuchać liście zwyczajnie je odcinam. Przysychające brzegi liści mogę byc spowodowane, zbyt częstym dotykaniem liści - są na to bardzo wrażliwe, lub za małą ilością wody.

Jeżeli sie nie boisz możesz również po ukorzenieniu się obciać całkowicie liście - z doświadczenia wiem, że nic mu nie bedzie a wręcz przeciwnie odrośnie o wiele silniejsza roślinka. Ja tak miałem jak moje domowe zwierzątko (królik) wlazł na parapet i zeżarł całkowicie jednego z moich podopiecznych. Byłem przekonany że już po nim, ale o dziwo odrósł bardzo szybko :)

W razie jakichkolwiek pytań daj znać - postaram się coś jeszcze podpowiedzieć.

Załączam klika swoich okazów :)
Wszystkie są odrostami największego z nich ;:215

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Piotrek
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Amorphophallus ile lat mają Twoje bananowce czerwonolistne? Te co tak rosną w trójkę. Oglądam je już któryś raz z kolei i wzdycham kiedy mój taki urośnie :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

piterrs pisze:Witam podzielę sie swoimi doświadczeniami :)

Bananowiec moim zdaniem w uprawie jest bardzo prosty - rośnie jak chwast :) i wg mnie jest niezniszczalny - no chyba że tylko te moje tak się upierają, żeby za wszelką cenę rosnąć :D
No nie wiem,nie wiem... :roll:
Straciłam kilka... pewnie wskutek nieudolnej opieki, ale mam znowu malutką sadzonkę,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

4m ma niecałe 2,5roku, te trzy obok siebie mają po 3-3,5m i koło 20miesięcy. Najszybszy u Ensete jest zawsze 2rok uprawy a w 3 już tempo troszkę zwalnia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, że już muszę zacząć myśleć nad planem jak się przebić na dach albo wyprowadzić się do domu z ogródkiem :;230
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27

Post »

Witam. Dwa dni temu kupiłam w markecie bananowca z napisem: Kwiat Musa (bananowiec). Bardzo proszę o dokładną nazwę jeśli ktoś wie. Nie ma za małej doniczki?? Ten listek na dole jeden robi się żółty, mam się bać czy się zaprzyjaźnia z nowym miejscem? :wit Obrazek Obrazek
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Ja bym stawiał na jakiegoś Musa Cavendishii.
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Domyślam się że jest to bananowiec ze sklepu mającego i w nazwie i w logo pewnego nakrapianego owada :wink:
Jest to na 100% Musa acuminata (a na 99%) w odmianie 'Dwarf Cavendish'. Doniczka nie jest do natychmiastowej zmiany ale lepiej dać większą teraz niż w połowie zimy. Żółknące dolne liście są sprawą dość naturalną u bananowców dzieje się tak gdy liść jest już stary, myślę że trudy transportu mogły też wpłynąć na kondycje ale z pewnością bez paniki wszystko jest w porządku. W mieszkaniach bananowce często są atakowane przez przędziorki, w przypadku wczesnego zauważenia wystarczy przecierać liście wilgotną szmatką, jeśli pojawią się masowo trzeba opryskać. U mnie minimum raz do roku bananowce są atakowane przez te szkodniki i jeśli się nie zaniedba sprawy nie są groźne. Pojawiają się najpierw na spodniej stronie liścia a wygląda to tak:
http://x.garnek.pl/ga5622/f47705d51f0bc ... ot_com.jpg
http://x.garnek.pl/ga331/805327dfab2efa ... ot_com.jpg
Wklejam linki a nie bezpośrednio zdjęcia gdyż nie są mojego autorstwa lecz znajomego :wink:
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź ;:196 Obleciałam dwa takie nakrapiane owady, żeby wybrać najlepszego bananowca ;:138 Czytam właśnie porady jakie tutaj piszecie o tej roślince. Super, że taką szybką odpowiedź dostałam :heja a jak z zimowaniem? mam możliwość zimowania go w ciemnej, wilgotnej i zimnej piwnicy poniżej 10 stopni lub u teściowej :shock: w widnym pokoju, który jest nieogrzewany bądź lekko i ma zimą nieco powyżej 10 stopni jak sroga zima (wolałabym to drugie ale codzienne zraszanie wtedy odpada).
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Zdecydowanie dla Musa acuminata musi być widne pomieszczenie z temperaturą powyżej 10stopni, jeśli nie mieszkasz w owej zimnej pieczarze (piwnicy) :wink: i nie chcesz go zostawiać z teściową :D to po prostu weź go do swojego pokoju i czujnie pilnuj przędziorków i zapewnij mu stanowisko z dostępem światła dziennego. :)
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Jeszcze trochę postoi w tym ganku. Raczej zdecyduję się u teściowej bo w moim pokoju mam okno na północ ;:145 domownicy jak widzą nową roślinkę to skaczą z radości ;:14 mam kiepskie warunki dla bananowca zimą (bardzo ciepło, sucho i ciemno). Ale mam swój ogród od niedawna i w domu zrobiło się luźniej oraz przyjaźniej ;) dzięki
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Z powodu że prognozy zapowiadają coraz chłodniejsze noce i mam zawalony tydzień (oprócz wtorków) w niedziele wykopałem wszystkie mniejsze bananowce i wniosłem je do pomieszczenia wraz z tymi co cały rok rosły w doniczkach.

Dziś używane były tylko 90L kastry a później przed wniesieniem wszystkie Maurelii straciły zewnętrzne liście a te nowsze zostały przycięte o połowę długości. Skoro system korzeniowy ograniczony to i powierzchnia liści również.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:180 Jestem kolejny raz pod wrażeniem ;:136
Świetna akcja ale wyczerpująca,nie poradziłabym sobie chyba,u mnie nie ma pomocników :lol:
No i to uczucie jakie mnie ogarnia zawsze kiedy muszę coś drastycznie ściąć.
Nie pomaga wyobraźnia,że przecież w następnym sezonie będzie znowu wielkie i piękne...

" mikrusy Maurelii " w pojemnikach ... ;:224
Czy nie myślisz o zbudowaniu oranżerii?
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

KaRo nie myślę o oranżerii gdyż lubię co wiosnę myśleć gdzie je pousadawiać i jak w lato cieszą mnie udając jakby na swoich stanowiskach rosły od zawsze a nie gdzieś za szkłem lub żeby w tle była oranżeria. Na razie aktualny układ mi pasuje a jak to będzie z czasem zobaczymy :wink: Co do cięcia bananowców kiedyś mnie to też dręczyło lecz teraz wiem że tak jest lepiej i dla nich i dla mnie :lol:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”