Co z tą maliną?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co z tą maliną?

Post »

W ub. roku jesienią kupiłem 2 sadzonki maliny. Nie pamiętam nazwy, ale ponoć była to jakaś nowość, owocująca od sierpnia do października (odpowiednio na pędach dwuletnich i jednorocznych). Gdzieś od czerwca pojawiły się na liściach takie przebarwienia jak na fotorafiach:

Obrazek

Zaobserwowałem na spodniej stronie liści jakieś małe pajączki (na zdjęciach ich nie widać - fotki robione telefonem), na każdym liściu 1-2 sztuki, wielkości ok 1-2 mm. Nie wiem czy mają one związek z tymi przebarwieniami. Ciekawe, że te przebarwienia są tylko na tych 2 krzakach; obok rosną Polany i Polki i jakieś zwykłe maliny - i na nich ani śladu.
Czy te przebarwienia mogą zniszczyc te maliny, czy ew. zarazić inne, czy może po zrzuceniu liści przejdzie samo? Co to w ogóle może być?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co z tą maliną?

Post »

Witam.
Przedstawione fotki pokazują chorobę wirusową malin przenoszoną przez mszycę maliniankę. Z tego co wiem nie ma skutecznego środka przeciw chorobom wirusowym. Na pozostałych malinach choroba może przebiegać bezobjawowo to zależy od odmiany.

Francik.
Francik
x-a-e

Post »

Dzięki. Ale co teraz z tymi malinami? Bedą rosły, czy je usunąć? A jak beda rosły to będą owocowały?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Choroba powoduje zahamowanie wzrostu, obniżkę plonu, a w krańcowych przypadkach zamieranie krzewów malin. Jak pisałem zależy to od odmiany, jej wytrzymałości na chorobę, która nie mija.
Wybór postępowania do Ciebie należy.

Francik.
Francik
x-a-e

Post »

Na pierwszy rzut oka wyglada to jak na moich malinach (zdjęcia wczesniej)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”