Podsychanie papirusa - w czym jest problem??

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Podsychanie papirusa - w czym jest problem??

Post »

Witam, mam problem z moim pięknym papirusem. Od zimy zaczął podsychać, tzn jego końcówki podsychają cały czas i nie wiem dlaczego. Nawet teraz jak jest już wiosna i dłuższy dzień. W czym jest problem? To młody papirus, bo ma dopiero równo rok - wyhodowany z trzech rozetek. W ubiegłym roku nic takiego się nie działo do końca jesieni, a od zimy takie rzeczy. Nie widać na nim żadnych szkodników więc nie umiem namierzyć problemu. Dodam, iż nigdy nie brakuje mu wody w dużej i głębokiej podstawce.

Czy ktoś może wiedzieć w czym jest problem i czy to ustąpi??

Załączam zdjęcie dla oglądu sytuacji. Lepiej widać na powiększeniu...

Obrazek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podsychanie papirusa - w czym jest problem??

Post »

moim skromnym zdaniem za mała wilgotność powietrza... Zwłaszcza, że
Od zimy zaczął podsychać
... Suche powietrze w zimie i kaloryfery robią swoje :( Ja w tym roku załatwiłam ogrzewaniem gardenię i fikusa ;:145
Spryskuj liście wodą, może pomoże.
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Post »

No niestety wilgotność mam w pokoju między 47% a 34% - tak wskazuje mi stacja pogody w tym pokoju umieszczona :-( i nie da się z tym nic zrobić. Spryskiwać nie mogę bo stoi przy oknie więc i okno było by brudne zaraz a fakt jest pod spodem kaloryfer bo stoi na parapecie :-(

Czyli to od wilgotności powietrza i gorąca:-( Mam w pokoju między 22,5 do 24,5 st C a nad kaloryferem pewnie jest jeszcze więcej :-(

No trudno więc trzeba czekać na zakończenie sezonu grzewczego.

Dzięki za poradę, szkoda że nic nie da się zrobić.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Da się zrobić :) jak nie na oknie ( ja też nie spryskuję na oknie :wink:) to bierz go co 2- 3 dni do wanny albo pod prysznic i tam porządnie spryskaj wodą ( mgiełką, żeby nie połamać łodyg :wink: ). Wiem, że to pracochłonne, ale jak chcesz mu pomóc to nie ma rady... Kaloryfer to zabójca dla roślin :wink: Do takiej temp. to wilgotność stanowczo za mała.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Papirus rośnie w klimacie podzwrotnikowym gdzie powietrze potrafi być bardzo suche ale on stoi w wodzie!!! Natomiast większość okazów co ja tu widzę to są traktowane jak zwyczajna trawa w doniczkach. Miałem kiedyś roślinę która w ciągu 2 lat od niewielkiej wyrosła do 2,5m wysokości i rozpiętości liści 0,5m a to tylko dlatego że po prostu w wiadrze była trzymana w którym stała woda i faktycznie on wyrastał spod wody. Możliwe że rośnie wyższy ale ograniczeniem tu był już sufit a raczej wysokość okna licząc od podłogi. To idealny nawilżacz powietrza...
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Doświadczenie mówi mi, że jeśli się go podlewa co drugi dzień, tak, by woda przelała się na podstawkę (i stała w niej), to też pięknie rośnie.

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”