Koncentrat z pomidorów-przepis
-
- 200p
- Posty: 294
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Chełmna/ kuj - pom
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
ja robię dość szybko w ten sposób
pomidory miksuje blenderem ręcznym - nożykiem tak, że skórka jest tak pocięta, że jej prawie nie ma. Pestki nam nie przeszkadzają. Gotuje w dużym garnku z dodatkiem soli. Gorące nalewam do słoików i odwracam do góry dnem. Część z tych gotowanych wlewam od razu w słoiki takie rzadkie, a część redukuję, żeby bardziej przypominały przecier.
pomidory miksuje blenderem ręcznym - nożykiem tak, że skórka jest tak pocięta, że jej prawie nie ma. Pestki nam nie przeszkadzają. Gotuje w dużym garnku z dodatkiem soli. Gorące nalewam do słoików i odwracam do góry dnem. Część z tych gotowanych wlewam od razu w słoiki takie rzadkie, a część redukuję, żeby bardziej przypominały przecier.
- edi13
- 1000p
- Posty: 1187
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Witajcie zamierzam powalczyć z przecierami którą metodę bardziej polecanie :
pomidory rozgowować i przetrzeć i zagotować czy sokowirówka i zagotować
Ile pasteryzować 15 min ??
pomidory rozgowować i przetrzeć i zagotować czy sokowirówka i zagotować


Ile pasteryzować 15 min ??
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
A ile pracy trzeba włożyć w pierwszy wariant ? ??
Zdecydowanie drugi. Zaleta dodatkowa, to to, że pozbywasz się skórek i pestek już na początku .
Zdecydowanie drugi. Zaleta dodatkowa, to to, że pozbywasz się skórek i pestek już na początku .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Krzysztofie, hm. Z tego co wiem, nie do końca chodzi o to, aby było łatwo i przyjemnie. Chodzi o likopen, który jest cenny w pomidorach, a dostępny tylko w tych poddanych obróbce termicznej i to dłuuugiej. Więc chyba zdrowiej jest tę mozolniejszą drogę wybrać...Tę ze skórkami, pestkami i przecieraniem 
Jak komuś na zdrowiu i smaku nie zależy to zawsze może kupić przecierek w słoiczku w markeciku

Jak komuś na zdrowiu i smaku nie zależy to zawsze może kupić przecierek w słoiczku w markeciku

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
I o oszczędność słoików i miejsca w komodzie...
Ja rozgotowuję, przecieram i znów gotuję by jak najwięcej odparować.
Przecier jest gęstszy i mniej miejsca zajmuje.
Przecieram przez gęste sito ( do sosów ) lub mniej gęste ( do zup, bo nie przeszkadza mi jak trochę pestek wpadnie a zimą pachnie mocniej pomidorami ).
Sokowirówka raczej nie wyrobi jak się ma do przerobienia wiaderko albo dwa.
Ja rozgotowuję, przecieram i znów gotuję by jak najwięcej odparować.
Przecier jest gęstszy i mniej miejsca zajmuje.

Przecieram przez gęste sito ( do sosów ) lub mniej gęste ( do zup, bo nie przeszkadza mi jak trochę pestek wpadnie a zimą pachnie mocniej pomidorami ).
Sokowirówka raczej nie wyrobi jak się ma do przerobienia wiaderko albo dwa.
- edi13
- 1000p
- Posty: 1187
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Ja mam dwie skrzynki zaoram się sokowirówką
, czyli obróbka termiczna
dziękuję kochani



dziękuję kochani

- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Pokrojone pomidory gotuję, potem blenderem rozdrabniam i przecieram przez sito. Idzie dość szybko a po blenderze zostaje bardzo mało skórek. Mocno solę, zagotowuję i gorące nakładam do słoików, zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście słoiki i nakrętki muszą być czyściutkie. Bardzo rzadko się zdarza, żeby się coś zepsuło.
Pozdrawiam. Małgorzata
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
No i tak pewnie robią przetwórnie dla marketów, szybko i bezpiecznie. Tylko, że my robiąc przecier w domu chcemy mieć zdrowo. Zmiksowane w domu pomidory i tak będą zdrowsze niż przecier z supermarketu, ale daleko im do domowego przecieru z pomidorów zawierającego ... likopen 

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Dziewczyny !
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Nie mam sokowirówki.
Bo to co mam to taki mały piprztyczek.

Bo to co mam to taki mały piprztyczek.
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Z innej beczki... Ile Waszym zdaniem może stać zawekowany przecier pomidorowy? Tak szacunkowo, niezależnie od tego, że każdorazowo po otwarciu trzeba sprawdzać czy nie ma pleśni. Pół roku, rok, dwa lata? Ile wynosi bezpieczna granica.