Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
vivienne
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

Dziękuję za serdeczne powitanie! Ten wątek przeczytałam cały, a w poprzednim jestem na 85 stronie. Myślę, że dziś uda mi się doczytać do końca, a jutro jak Poczta Polska pozwoli :wink: będę mogła zacząć korzystać z tej wiedzy w praktyce.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

vivienne...gratuluję wytrwałości w czytaniu ;:63. Z przyjemnością będę śledzić twoje poczynania i służyć w razie potrzeby radą.
Sama chciałabym zasięgnąć rady,ale nie wiem od kogo,dlaczego moja Kalamondynka tak zmarniała.mam pewne podejrzenia że w czasie mojej nieobecności syn ją najpierw zapomniał podlewać i zwiędła do tego stopnia że listki jej zwisały ,a potem podlał wodą która stała w upale na balkonie .Pytanie dlaczego woda przybrała aż tak nieprzyjemny zapach.Kilka dni temu, zdeterminowana podjęłam decyzję i przycięłam ją bardzo mocno usuwając wszystkie liście.Ponownie ją wyjęłam z keramzytu usuwając większość korzeni z których usunęłam wierzchnią warstwę i pozostały mi nitkowate białe korzenie.czy uda mi się ją reanimować ? Niestety nie wiem.Nabędę za to nowe doświadczenie.Tak wygląda teraz ;:98

Obrazek
Niespodziankę za to sprawił mi fiołek LE^FUKSJOWE KRUZEWO.Przy rozsadzaniu okazało się że jeden listeczek był aż tak płody że urodził 7(siedem)szczepek :heja
Przed rozsadzeniem wyglądał tak
Obrazek

a tu cała rodzinka
Obrazek Obrazek
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trzymam kciuki za Kalamondynkę.
Pozdrawiam Beata & Doragon Akai
Kwiatki Beatki
Storczykowe inspiracje...
vivienne
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Melduję, że paczka dotarła i działam już z kwiatuszkami. Przesadziłam do keramzytu storczyki i zasadziłam ukorzenione listki papirusa. Mam też przygotowane listki grudnika, ale nie mam osłonek na wszystkie wkłady i muszę z tym jeszcze poczekać. Drugi dzień walczę z wypłukaniem korzeni dużego papirusa. Tak jak pisałam słabo szła mi uprawa papirusów. Próbowałam posadzić z listka - stoi w doniczce pół roku, nie więdnie i nie rośnie. Dostałam od koleżanki kępkę wyhodowaną z nasionek i ta sama historia - nie więdnie ale nie rośnie. W końcu kupiłam na allegro dwa papirusy wielkości około 70 cm. Postawiłam je na balkonie i one akurat rosną pięknie. No i właśnie z jednym z nich walczę od dwóch dni. Wypłukanie ziemi z korzeni rośliny trawiastej jest chyba niewykonalne! Szkoda mi zmarnować kwiatka bo jest ładny, a poza tym troszkę mnie ten zakup z wysyłką kosztował, więc dziś jeszcze spróbuję coś wypłukać. Za drugiego się nie zabieram - jakby co będę miała źródło liści do ukorzeniania. :) Szczerze mówiąc zaczynam się zastanawiać nad paprotką czy w ogóle się za nią brać. :D

Gratuluję dorodnej fiołkowej rodzinki i trzymam kciuki za cytruska! ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Kontakt:

Post »

vivienne ;:138 ;:138 ;:138
Czytam, że też Cię wzięło :-) Ja paprotki dałam do hydro, ale zaledwie miesiąc wcześniej przytachałam je ze sklepu, więc nie były aż takie stare :-)
Gorzej było z paprocią drzewiastą, która korzenie miała zbite w jedną masę na kształt doniczki.
Ale wsio żyje. :heja
Kwiatki Beatki
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vivienne...to prawda że początki w hydroponice troszkę kosztują :( ,Zwłaszcza jak się chce przenosić sporo kwiatków.Potem to tylko kupuje się większe wkłady i osłonki a stare pozostają i czekają na nowe.
Papirusa trzeba było zostawić na noc w wodzie,łatwiej usuwało by się ziemię.Tak samo zrób z paprotką jeżeli zdecydujesz się ją przenieść do hydro.
best...cieszę się że nie masz do mnie żalu za to że cię przekonałam do hydroponiki ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Kontakt:

Post »

Żalu Kobitko? Żalu? Ależ ja Cię uwielbiam za tę przygodę z hydro :-)
Kwiatki Beatki
vivienne
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zniechęcona zmaganiami z papirusem miałam nie ruszać paprotki, ale nie dało mi to spokoju i się za nią zabrałam. Na szczęście korzenie paprotki to pikuś w porównaniu z korzeniami papirusa. Okazało się, że w doniczce były tak jakby trzy roślinki. Posadzę je osobno - będą malutkie, ale któraś z nich na pewno musi się przyjąć. :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko.....zaraz tam uwielbiam :oops: .....zapewniam ze jestem właściwej orientacji :;230
Dziękuję za ciepłe słowa ;:196
vivienne....sadziłam ze nie ma gorszych korzeni do czyszczenia niż paprotkowe.Jeżeli masz zdjęcia papirusowych korzeni to wstaw.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tereniu, mam zamiar nabyć CAMBRIĘ i przestawić ją do hydro... Jakieś zalecenia odnośnie storczyka uprawianego w ten sposób?
Kwiatki Beatki
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj Tereniu widzę, że u Ciebie i fiołki w hydroponice. No muszę przysiąść i przeczytać ten wątek od deski do deski ;:202 bo tak mało jednak wiem. Czy gardenię też tak można hodować? A Kalamondynka na pewno da radę trzeba w to bardzo wierzyć ;:108
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

best zbyt wielkiego doświadczenia nie mam ze storczykami ,ponieważ ma tylko jednego od kilku lat.Przez dwa lata był w podłożu korowo-ziemnym.Dwa lata temu przeniosłam go do hydroponiki i ma się całkiem dobrze (jezeli go nie złamię :( co zdarzyło mi sie przez ostatnie dwa lata ;:145 ). Ostatnio kwitł rok temu, w chwili obecnej ni widać oznak nowego pędu.
Jeżeli chodzi o podlewanie to jeżeli młode korzenie marszczą się, oznacza to, że roślina jest za mało podlewana. Zalecanym sposobem podlewania wszystkich storczyków jest wstawianie całej doniczki do naczynia z wodą (np. wiaderka), tak aby była zanurzona po brzegi, i przetrzymanie jej tak przez 15 minut do godziny. To jedyny sposób dający pewność, ze podłoże nasiąkło w całej objętości, a korzenie "powietrzne" wystające z doniczki też pobrały wodę.
Krzysia serdecznie Cię witam w moich progach :wit Jak widzisz nie tylko fiołeczki mam w hydroponice.W zasadzie to każdy kwiat można uprawiac w hydroponce.Im młodsza roślina tym lepiej sie przyjmuje.A juz najlepiej jeżeli od szczepki (po ukorzeniueniu) posadzimy do hydroponiki.
Do czytania masz spooooooooooro :) .ŻYCZĘ MIŁEJ LEKTURY
Teresa
------------
Awatar użytkownika
JacekCich
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 23:12

Post »

Gardenia wspaniała roślina i przepiękny zapach. Cztery razy podchodziłem do przestawienia tej roślinki na chydro. Za każdym razem ;:222 ;:185
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko przykra sprawa - Kalamondynka w opłakanym stanie ;:145
Taki paskudny zapach wody miałam u Klonika, którego wyniosłam na działkę. Butelka z wodą stała w trawie ale mimo to słońce pewnie do niej zaglądało i pewnie coś tam się działo mimo,że przegotowana bo zawsze tak robię w hydro.
W każdym bądź razie płukałam całość kilka razy i nic nie dało. Mam kilka więc tą wyrzuciłam.
Wspaniale,że jest nas więcej "hydromaniaków" - wymiana zdań w większym gronie może przynieść spore rezultaty.
W ub roku troszkę męczyłam Cię jak mocować trzykrotkę bo rośnie u mnie pod sufitem cały rząd. Juz jest ok bo daje wysokie i ciężkie naczynia i głębiej sadzę .
Jak zobaczyłam to różowe maleństwo zakochałam się w nim - różowa rośnie inaczej niż typowe trzykrotki bo otula swymi pedami doniczkę.
To juz moja w hydro
Obrazek
A to Crossandra tez w hydro ale inaczej bez wskażnika bo z daleka widzę jaki jest poziom wody .Odpowiedni szklany pojemnik potraktowałam papierem ryżowym (metoda dekupaż ) i jest półprzezroczysty . Zaznaczony kwiatek z kompozycji jest miernikiem maxi .... a pojemnik z roslinką wstawiony do środka ma na ewentualność zapomnienia tzw knocik :;230
Rośnie i kwitnie i ma się dobrze .
Dla Ciebie czeka 1 sadzonka mała - zmieścisz ?
Obrazek

Hoja bella w hydro szaleje i ma piękne kwiaty - w tej chwili 6 wisi nad moją głową i pachnie.
Poniżej fotka z lipca - poczatek kwitnienia.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku...widzę że" zniechęciłeś" w pozytywnym tego słowa znaczeniu Krzysię do posadzenia gardenii w hydroponice.I o to własnie chodzi.O wymianę zdań i doświadczeń.Nie jestem alfą i omegą.Jestem praktykiem bo jak zaczynałam swoją przygodę ponad 10lat temu to nie miałam pojęcia ze ta forma uprawy nazywa sie hydroponiką.Służę radą i doświadczeniem które nabywam obserwując swoje roślinki.Nie mam ich az tak dużo jak bym chciała,dlatego mile widziane są Wasze cenne rady .
Krysiu ..ja sie tak łatwo nie poddaję z kalamondynką.Aż sie boję napisać jak z nią :shock: postąpiłam przy ostatnim przesadzaniu.Ponieważ woda i korzenie po płukaniu ciągle miały kwaśno-zgniły zapach '"oskórowałam"korzenie tak jak się to robi z królikiem :;230 :;230 .Paznokciem leciutko pościągałam miękką warstwę i pozostały tylko nitkowate białe korzonki.Wsadziłam do nowego oczywiście keramzytu .Nie podlewam tylko utrzymuję stale wilgotny keramzyt.Na razie nic nie śmierdzi ale co będzie dalej po tak drastycznym potraktowaniu?Obaczymy.
Różowa trzykrotka................jakże ona jest piękna ;:180 Również cenna rada jak bez wskażnika uprawiać w hydroponice ;:63
Hoja bardzo pięknie kwitnie i jak piszesz rownie pięknie pachnie.Aż sie boję jaki zapach będzie miała moja hoja campakta która po ponad trzech latach postanowiła pierwszy raz zakwitnąć :heja .Na razie jest tylko jeden nierozwinięty kwiatostan.Jutro zrobię fotkę i wstawię .
Teresa
------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”