Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

U nas bomb nie ma, ale alarmy bombowe i owszem ;:224
W Kogrobuszu byłyśmy w celach poznawczych...
No i jutro - zdjęcia mają być na bank :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

April pisze:... korzystając z tego że miałam więcej czasu przez tę ewakuację to skończyłam rabatkę ostatnio prezentowaną ...

No to Ci się, Jolu, trafiła okazja :lol: :lol:

Ja swoją zamierzam skończyć jutro (tzn. posadzę to co mam w tej chwili "na stanie", a reszta będzie dosadzana później), bo dziś walczyłam z kończeniem prac pod trawnik, wysiewałam i zagrabiałam (to już kończyłam po ciemku :roll: ).
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnie za późno się wypowiem, bo już dokonałas zmian jak czytam ,ale i tak napiszę.
Zurawki możesz na przód rabaty, a za trawkami można jaskrawe berberysy posadzić. Mam takie, które rosną do 50 cm. Te by pasowały tutaj. Ale niestety nie pamiętam nazwy.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Beatko, tak z tej przerwy w pracy najbardziej się cieszyłam, lubię takie niezaplanowane wolne :heja Tylko pendriva zostawiłam przez to zamieszanie i nie mam dziś zdjęć :(

Justyno, zapraszam serdecznie, znam Twój różany ogródek. Pamiętam takie charakterystyczne zdjęcie kul bukszpanowych z białymi różami. Kolejne miejsce gdzie można podziwiać różyce. Jak nie mogę ich mieć to chociaż podpatruję :lol: Podpowiedzi co do żurawek uwzględnione ale nie powiem nic więcej dopóki nie pokażę zdjęć a to dopiero jutro :wink:

Aniu, ciekawa jestem co tam ciekawego poznałyście ;:65 zaraz biegnę do Ciebie zobaczyć obiecane zdjęcia.

Dominiko, prawdę mówiąc to byłam zachwycona tą sytuacją. Warunków do pracy i tak nie było, a tak, udało mi sie dobrze wykorzystać czas, pogoda była zachwycająca, cóż więcej chcieć od życia ;:173 A z trawnikiem to nie wiem co robiłaś bo na zdjęciach prezentował się bardzo ładnie. Chyba że go powiększałaś o nowo przygotowane tereny tak gdzie uprzątaliście. A jaką rabatę robisz? jakąś tematyczną? co masz na stanie?
Goś, nic straconego, wprawdzie już na tą rabatę Twojego pomysłu nie wykorzystam ale skrzętnie zanotowałam do kajeta. Działka jeszcze duża i gdzieś się takie połączenie z pewnością zastosuje. Może uzupełnię takimi jaskrawymi berberysami planowaną rabatę trawiastą ;:173 Fajnie by wyglądały z czerwonymi rozplenicami.. Jeszcze pomyślę. Dzięki ;:168
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć :wit
Ja też bym się cieszyła z takiego spontanicznego wolnego czasu :) Wykorzystałaś go prawidłowo ;-)
Mam jutro wolne, ale postaram się wypośrodkować i spędzić trochę czasu z M. ;:167
Udanego dnia!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Aguś, właśnie u Ciebie byłam :;230 :;230 Masz jutro wolne, ale fajnie, niestety u mnie drugiej bomby raczej nie znajdą i o wolnym mogę pomarzyć ;:224 Coraz mniej mi się chce chodzić do roboty ;:223
Udanego dnia z M ;:170
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu nie mogłam wczoraj odpisać, ponieważ sąsiadka zaprosiła mnie na degustację tegorocznej malinówki.
Owoce były pyszne, ale niestety ograniczały jasność myślenia ;:173
Z tego, co przeczytałam, to już coś "namieszałaś" na grządce i teraz nie wiem do czego mam się odnieść.
Zatem powiem krótko. Wczoraj rano poleciałam do ogrodu i pomierzyłam swoje rośliny :;230
Żurawki mają wysokość średnio 25 cm, a 40 o których piszesz, to pewnie z kwiatostanem, który pojawia się i znika :lol:
Natomiast trawka ma 58 cm :!: więc jeżeli chcemy, aby było przejrzyście (piętrowy układ roślin), to sama widzisz ;:170
Niemniej czekam na zdjęcia ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jola, też miałam wczoraj wcześniej koniec dnia w pracy- szef miał gest i zwolnił nas szybciej. Wykorzystałam to na zakupy w B. Bo potem biegusiem do dentysty.
Ja fotki robię telefonem i zawse mam pod ręką, ale z kabelkiem rożnie bywa :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, to była po prostu bombowa okazja i każdy by się z takiej cieszył :lol:

Jeśli chodzi o ten trawnik na zdjęciach, to on jest do wymiany, pewnie o tej porze za rok będę go wysiewać. A teraz robimy inny, zaniedbany do tej pory kawałek, siejąc już inną trawę (bo tamta to porażka, mimo, że na fotkach tego nie widać - Berleburg, zresztą :? ).

Rabata ma być o tyle tematyczna, że ma być dekoracyjna i zmieniająca się przez cały rok. Czyli tło będą stanowić jałowce Spartan, posadzone w łuku, zielone przez cały rok, przed nimi jest oczar Jelena, jako najwcześniej kwitnący akcent oraz ładny jesienny widoczek. Posadziłam też 3 azalie japońskie, które będą stanowiły część pasu wrzosowo-wrzoścowego, jakiś świerczek mały, którego nazwa jest dla mnie nie do opanowania :wink: , coś tam sosenkowatego, aaaaaa, no i tam jeszcze jest lipa, bardzo mocno cięta. Dalej jabłoń ozdobna Ola, wiosenny nabytek, jakieś berberysy będą i takie tam. Ma być widać pory roku w trakcie sezonu :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Domini, ja nawołuję do Twojego silnego poczucia współistnienia w społeczeństwie i błagam o reaktywację wątku... Człek przeczyta po kawałku Twoich - skądindąd bardzo interesujących i budzących dalszą ciekawość - zwierzeń i planów; nijak tego nie może później posklejać w całość, bo przecież fragmenty wizji są porozrzucane po różnych wątkach i ja na przykład czuję się zagubiona co gdzie kiedy się dzieje, a co dopiero ma się zadziać, a z natury potrzebuję uporządkowania, ładu i harmonii... Uff, please załóż wątunio maluteńki :lol:
To mówiłam ja - Agunia :)
Jolu, sorry że u Ciebie, ale przecież podzielasz moje odczucia ;-)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja się dołączam do prośby Aguni - Marzenka vel Marzka :wit
Jolu, musisz jakoś znieść to co wyprawiamy u Ciebie :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, degustacja malinówki ;:92 Jesteś usprawiedliwiona ;:112 sama bym pognała na takie zaproszenie i w pełni rozumiem stan ducha po takich spotkaniach ;:170
Spokojnie, wszystkie Twoje rady zostały uwzględnione ale nie byłabym sobą jak bym coś nie "namieszała" jak to zgrabnie ujęłaś ;:333 Sugerowałam się początkowo opisami w internecie, myślałam że żurawki podobnie jak hosty się wypiętrzają ale pewnie chodziło o wielkość z kwiatem ;:223 Cały czas się uczę i cieszę się że koleżanki czuwają ;:180 i nie pozwalają popełniać błędów. Zdjęcia jutro, już odzyskałam pendriva i zgram. :tan Dzięki za poświęcenie i mierzenie roślin ;:180

Marzenko, to i Tobie się udało wczoraj :wink: Znów zakupy ;:202 a co ja Ci wczoraj mówiłam ;:124 Niepoprawna dziewczynka...

Dominiko, wszystko to co piszesz brzmi bardzo ładnie ALE JA JESTEM WZROKOWCEM ;:191 niektórych roślin nawet nie znam, co to za Ola? Zakładaj wątek bo Cię zmusimy ;:148

Aguś, Marzenko przecież widzicie że też się staram, nawet groźby karalne wypisuję ;:182
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu...to tylko 28zł, a ile radości ;:3 . Muszę tylko parę krokusów dokupic i tulipany tarda. Tyle się o nich wiosną naczytałam, że muszę je mieć i basta.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ja jeszcze się odniosę do twojego pytania co do odległości mięzy żurawkami. Jeśli są jednej odmiany to dobrze ejst sadzić dość gęsto, żeby tworzyły szpalerek. Ale jak różne odmiany to myśle, że twoja odległość jest w porządku ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ wy jesteście namolne baby ;:14 :;230

Dobra, idę szukać tego wątku gdzieś w odmętach działu :wink: Ale nie spodziewajcie się za wiele, fot będzie mało :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”